Cu ce ne ajută un reality-show cu bucătari

După Masterchef şi Top Chef, avem şi Hell’s Kitchen. După Dansez pentru tine, Românii au Talent, X-Factor, Vocea României, Dansează printre stele, va veni şi Extreme Makeover – Home Edition. Sînt formate internaţionale aduse pe piaţa locală de principalele posturi de televiziune şi nu sînt singurele cu potenţial.

meserie

Dacă arunci un ochi pe televiziunile de-afară, remarci tot felul de formate ce se axează pe diverse meserii. Cred că cele mai bune exemple sînt cele difuzate de TLC, pentru cine mai are Discovery prin grila de programe. Pe TLC, se difuzau, la un moment dat, o serie de emisiuni utilitare, cu diverşi meşteri. Pe Travel Channel, care i-a luat locul în grila Digi, există o emisiune despre hotelieri, de exemplu.

Şi e bine că există şi că ajung şi la noi astfel de emisiuni. Pentru că Masterchef a reuşit o performanţă, anume aceea de a scoate o meserie banală, precum cea de bucătar, din aria de prejudecăţi tipic româneşti. În fond, ce poate fi atît de greu să găteşti? O face mama, o face bunica, pînă şi eu ştiu să fac nişte ochiuri şi nişte cartofi prăjiţi. Apoi, descoperi că nu e chiar atît de simplu.

Şi acelaşi lucru e valabil şi pentru celelalte meserii, precum cea de dulgher, promovată pe TLC. Genul ăsta de reality-show funcţionează foarte bine în România, arată lumii că n-ai nevoie de o facultate ca să faci bani, că nu-ţi trebuie master în economie ca să faci ce-ţi place.

Desigur, rezultatele nu sînt vizibile pe termen scurt, vor mai trece cîţiva ani pînă cînd actualele generaţii vor pricepe că nu e nimic ruşinos în a nu fi terminat o facultate, că e OK să dai şi cu dalta, că nu te înjură nimeni dacă te ocupi cu pus gresie şi rigips, cîtă vreme o faci bine şi îţi place ceea ce faci.

Undeva, în ultimii 50 de ani, România a fost stricată de un sistem idiot şi de nişte orgolii cretine. Dacă, în comunism, singurul mod în care puteai să capeţi mai mult respect era să termini o facultate, după Revoluţie, s-a produs o explozie de candidaţi pe locurile la facultăţi. Aş putea paria că, în majoritatea cazurilor, logica din spatele înscrierii la facultate a fost “Du-te, mamă, şi fă şi tu o facultate, să ai o diplomă, că nu se ştie niciodată.

Or, problema nu e la diplomă, ci la sistemul de învăţămînt, care nu ştie să îi împingă pe elevi către lucrurile care le fac cu adevărat plăcere. În schimb, avem absolvenţi de ASE şi de Drept care vînd la magazinul din colţ, avem oameni care au terminat o facultate şi au profesat ani de zile, au ajuns ditamai managerii, apoi, brusc, s-au apucat de bucătărie. Pentru că, undeva înăuntru, şi-au dat seama că, timp de ani de zile, au făcut ceva ce nu le-a adus o plăcere la fel de mare.

Cred că exact ăsta e rolul acestui tip de reality-show: de a-i destupa pe oameni, de a le scoate din cap prejudecăţile că un instalator sau croitor e mai prejos de un profesor, că nu orice pare banal e şi uşor de făcut. Este, de fapt, modul în care au crescut clasele de mijloc în alte ţări: pe bază de respect pentru fiecare meserie în parte şi pe remunerarea ei la adevărata valoare. Şi sper sincer că emisiunile astea vor schimba nişte percepţii şi că vor scoate din capetele românilor prejudecăţile moştenite din comunism.

4 comentarii

 1. Alex, tu vrei acuma sa ne faci sa ne uitam la tembelizor ? in speranta ca descoperim fiecare din noi o placere ascunsa in interior, care altfel nu am fi ajuns sa o aflam. Riiiiiiiiiiiight…. Eu daca ma uit la Jon Stewart si Stephen Colbert pe Comedy Central, se supara careva ca nu dau 2 bani pe ce se difuzeaza la noi ? De parca exista oameni care fac in viata DOAR ce le place….

 2. Emisiunile sunt concepute pentru a distra maimutele si, in primul rand, pentru profit. Nu cred ca au ei un scop atat de nobil, acela de a educa masele.

 3. Acum, fă și lista cu de ce nu ne ajută:
  – după ce că “‘telectualii ăștia e niște fițoși”, iar promovăm modele niște bucătari.
  – încă o emisiune de entertainment pt a adânci poziția de potato couch. De asta au nevoie românii, de emisiuni distractive.
  – limbaj de cartier, de rahat, la HK

  Și, cu puțin efort, mai găsim