Cu întîrziere, despre criza politică

Mircea Geoană pare a spune că românii mai pot suporta o palmă după ceafă şi-un şut în fund de la PSD
Mircea Geoană pare a spune că românii mai pot suporta o palmă după ceafă şi-un şut în fund de la PSD

De cîteva zile, de cînd cu “ieşirea de la guvernare” a PSD-ului, tot aud aceeaşi poveste despre criza politică suprapusă pe cea economică şi samavolnicii pedelişti care au atentat la bunul mers al Ministerului de Interne cîrmuit cu glorie de onor Dan Nica. Înainte de orice, PSD nu-mi pare a fi fost la guvernare. Cît despre remanierea lui Dan Nica, mi se pare un subiect exploatat mai mult decît e cazul şi, mai ales, servit domnilor de la Sinteza Zilei întru eterna comentare.

De ce spun că PSD nu-mi pare a fi fost la guvernare? De un an de zile, de cînd au copt-o de-o alianţă, PSD-ul n-a ieşit cu nimic la înaintare. Concret, n-a făcut nimic. În afara de Geoană, care – fără să aibă vreo funcţie de ministru – s-a bătut cu pumnii în piept că va da 25.000 de euro fiecărui român întors din ţări mai calde – şi care acum, cu ditamai doza de nesimţire, se laudă că i-a dat! -, absolut nici un ministru nu a făcut sau spus ceva concret pentru ţară.

Dimpotrivă, într-un an de zile, de la PSD, care a fost la guvernare, n-am auzit decît comentarii împotriva guvernului. Îmi cer scuze fanaticilor pesedişti, dar partidul domniilor lor n-a făcut decît să-i înjure pe Emil Boc şi pe Traian Băsescu. Sincer, mă mir de ce Boc i-a ţinut atîta vreme în conducerea ţării, dacă pesediştii n-au făcut altceva decît să critice. E drept, Emil Boc n-a fost cea mai inspirată alegere pentru postul de prim-ministru – eu, unul, l-aş fi văzut mult mai indicat pe Vasile Blaga – însă are meritul de a se fi chinuit să conducă un guvern cu duşmanul care i-a suflat în ceafă de la începutul mandatului şi pînă acum.

Deşi la mine nu prea se vede criza politică (să-mi fie iertat, dar nu-mi dau seama care sînt consecinţele plecării PSD-ului dintr-o guvernare în care oricum n-avea ce căuta, n-am avut timp să mă gîndesc la asta, am fost prins cu altele), dacă e să vedem nişte catastrofe, singurii care ar trebui să-şi asume consecinţele sînt foştii miniştri PSD, a căror singură ocupaţie a fost să îşi vadă orgoliul mai presus de destinul unei ţări.

În contextul în care am avut parte, anul acesta, pe fondul crizei economice, de tot soiul de jafuri (ba la case de schimb valutar, ba maşini de transport cu banii de pensii), e clar că ceva n-a mers sub conducerea lui Dan Nica. Ş-atunci, la ce naibii mai comentează PSD-ul? Nu era mai simplu să pună pe altcineva ministru de interne, dacă tot voiau să demonstreze că le pasă de o ţară cu 20 de milioane de locuitori şi-aşa rupţi în fund de sărăcie, darămite şi afectaţi de recesiune?

Nu. Pentru PSD, care vrea să demonstreze că sînt cei mai tari dintr-o parcare goală, în loc să pună osul la treabă şi să vină cu propuneri concrete, nu cu utopii precum cei 25.000 de euro de căciulă de “căpşunar” întors, e mai simplu să-şi bage palma-n… buzunar şi să iasă de la guvernare. În fond, dacă părăsesc corabia precum şobolanii, ghici pe cine ar trebui să pice vina unui potenţial colaps economic? Ei? Aud? Cumva pe PDL?

Chiar cu un prim-ministru ales într-o pană de inspiraţie, precum Emil Boc, mă bucur că PSD a ieşit de la guvernare. M-am săturat să îl văd pe Geoană care, cu oameni în guvern, critică guvernul “pedelist”, ca şi cum pesediştii n-ar fi şi ei acolo. OK, pădurea e plină de uscături, aşa e. Dar cîtă vreme te lauzi că eşti meşter, te apuci şi cureţi şi salvezi ce mai poate fi salvat. Sau cel puţin aşa ar fi trebuit să procedeze pesediştii care au încasat leafa de guvernanţi din sărăcia românilor timp de un an de zile.

După un an de zile de pierdut vremea şi de înjurat colegii de guvernare, Mircea Geoană vrea să devină preşedinte. Bravos, amigo! Meriţi din plin un şut în fund! Ai demonstrat că partidul tău nu ştie altceva decît să-şi tragă spuza. Dacă ceva merge prost, lasă, nene, să fie din cauza celorlalţi! “Noi facem scandal şi aşteptăm să ne voteze oamenii”, filozofie de doi lei pe care au aplicat-o în trei mandate.

Cum naiba ar putea un om întreg la cap să-l voteze pe Mircea Geoană? Sau românii au memoria scurtă şi nu-şi mai amintesc cum era cu cinci ani în urmă? Deja am uitat cît ne-au furat pesediştii lui Geoană? Dacă da, atunci ne merităm soarta.

10 comentarii

 1. Ce scapa la multi analisti !
  PSD va da un “ajutor ” parlamentar noului guvern minoritar Boc doar in cazul in care Basescu retrage candidatura personala la presedentie !
  Astfel domnul Geona are strada libera . Imediat vor incepe “pomenile ” , atit de difuse in ultima campanie . Pungile cu cirnat , mititei vor circula puternic si domnul Geoana devine presedinte !

 2. In principiu sunt de acord cu articolul dumneavostra insa ideea cum ca pesedistii ne-au furat nu este completa. Au furat si cei din PD-L iar ca exemple avem Monica Iacob Ridzi, Elena Udrea, Mircea Basescu drept ruda directa a Domnului Presedinte si multi altii prin teritoriu. Desigur, putem spune de toti ca au furat insa nu vad niciunul la puscarie. Deci, toti sunt imaculati si buni de votat. La furat se baga absolut tot, indiferent de partid.

 3. Primul lucru care-mi vine in minte de acum 5 ani sunt urarile presedintelui de ‘Arde-i’ si ‘Sa traiti bine!’. Ca ne-au furat PSD-stii, nu neg, dar parca mai mult ma zgarie pe creier ca ne-au furat PDL-stii (sa fi fost mai de curand? poate pentru ca sunt atat de obraznici in negarea faptei? poate cand furau PSD-stii nu era criza si era mai mult de furat, deci nu se simtea asa acut ca acum?) Macar de-ar fi doar asta, dar mai este stresul indus de Basescu si PDL de 4 ani incoace. Un scandal politic dupa altul…Mi-aduc aminte cruciada mediatica impotriva PSD si Adrian Nastase dinaintea alegerilor si observ ca parca cea de acum impotriva lui Besescu nu are absolut niciun efect… Sper sa aibe pana la urma, pentru ca daca mai iese o data presedinte, eu sunt primul sobolan care abandoneaza nava numita Romania.

  • MAI FRATE SI NU AM VAZUT SA BAGE LA PUSCARIE VREO-UN POLITICIAN BAIAT DESTEPT SI PE ULTIMA SUTA-SI MAI DA MINA SI CU PSD-UL,CURAT MURDAR,NU MA MAI PACALITI PACALICILOR NU VETI MAI FI VOTATI HOTILORRRRRRRRRRRRRRRRR

 4. Aveti perfecta dreptate, dar trebuie sa recunoasteti ca sunteti subiectiv !… Subiectiv, prin omisiune …
  Imi permit sa completez eu :
  <<Cum naiba ar putea un om întreg la cap să-l voteze pe T.B. ? Sau românii au memoria scurtă şi nu-şi mai amintesc cum a fost in ultimii cinci ani (in special in ultimele 9 luni) ? Deja am uitat cît ne-au furat PDL-istii lui T.B. (nu dam nume, ca sunt anchete parlamentare…) ? Dacă da, atunci ne merităm soarta."
  Inchei cu traditionala urare "Sa traiti bine !"…

 5. am votat cu iliescu in anii 90, eram FSN-ist (psd-ist) (toti eram cred), apoi am fost cu constantinescu, apoi cu basescu impotriva psd. acum as vrea sa fiu impotriva lui basescu, dar nu mai am cu cine. si asta “doar” dupa 20 de ani…

 6. Nu mai merge rss :(

  http://subiectiv.ro/feed

  Warning: Cannot modify header information – headers already sent by (output started at /home/subiecti/public_html/wp-blog-header.php:2) in /home/subiecti/public_html/wp-includes/pluggable.php on line 865

 7. ACEASTA CRIZA POLITICA POATE GENERA INCEPUTUL SFIRSITULUI REPUBLICI ROMANIA DUPA 20 DE ANI DE GUVERNARE DE CATRE SPECIALISTI CARE [AU STIUT}SA NE GUVERNEZE CACI NOI NU STIAM FIIND PREA NAIVI ….VA MULTUMIM DRAGI TOVARASI SI PRETINI