Cultul intelectualului. Sau de ce mulți medici sunt jigodii în România

Am de multă vreme în minte un text despre cultul intelectualului la români, dar am tot uitat să scriu. Și mi-a dat Vali muniție acum, după ce Gabi Diaconu a scris pe facebook că medicii sunt, vai, linșați când fac prostii.

Am o explicație pentru apucăturile de dumnezei ale medicilor și ține de istoria recentă și de metehnele societății postdecembriste. Mai exact, mulți dintre ăia trecuți de 45-50 ani sunt jigodii din simplul motiv că au rămas prizonierii mitului comunist al intelectualului român.

Nu știu care-și mai aduce aminte, da’ prin anii ’90, începutul anilor 2000, dacă aduceai o gagică acasă, erai întrebat: da’ ce-s părinții ei? La fel, când cineva trebuia să-și afișeze importanța, spunea “Da’ noi suntem familie de intelectuali!

Într-o societate efectiv redusă la același nivel de sărăcie, oamenii au simțit nevoia să inventeze un nou statut social. Dacă doctorul și profesorul au aceeași leafă ca un zidar, atunci inventăm măndria de a fi citit o carte-n plus.

Și mentalitatea asta că dacă ai terminat o facultate ești mai bun, că ești un intelectual, s-a tot rostogolit. De aia medicii sunt dumnezei, că ei nu sunt pulimea, ei sunt intelectuali. De aia face profit Spiru Haret și geme țara de diplome luate pe nașpa și de licențe plagiate, că boomerii noștri și-au trimis copiii la facultate, “du-te, mamă, și ia-ți o diplomă, că nu strică“.

Cultul ăsta al intelectualului a promovat șpaga în ultimii 30 ani. De aia încă se duce poporeanul la spital cu bani de șpagă deși doctorul ia 3.000 euro lunar. De aia se duc flori la profesoare și se strânge fond de cadouri pentru învățătoare și dirigintă șamd. Pentru că ei sunt intelectualii.

Ei, intelectualii ăștia, au fost micii dumnezei ai tranziției. Plătiți prost, dar de ale căror decizii depindea viitorul altora. De ale medicului – dacă mori sau dacă trăiești, de ale profesorilor – al copiilor tăi. Și le-a plăcut să se simtă superiori. Iar unora, ălora mai bătrâni, încă le mai place.

De aia, încă există medici cu 30-40 ani vechime, plătiți indecent, care încă iau șpăgi. Pentru că ei sunt cineva, ei nu sunt pulimea, ei nu sunt puțoii ăia sub 40 care abia au terminat Medicina, ei sunt personalități la ei în oraș, ei sunt veterani, lor li se cuvinte mai mult, ei sunt superiori, ei sunt elita.

E un fenomen similar cu ceea ce eu am numit cultul antifoamei. Toți aveți neamuri care cumpără mâncare în neștire, gătesc mult și apoi aruncă ba că a expirat, ba că s-a stricat. Sunt toți ăia care au trăit foamea anilor ’80 și acum trăiesc cu spaima că n-or să mai aibă ce mânca. E același fenomen psihologic, e o nevoie cronică de ceva. La unii, de mâncare, la alții, de recunoaștere, de statut.

Ah, da, și mai e o chestie: Colegiul Medicilor. Mizeria aia de instituție trebuie desființată. Funcționează fix ca parlamentul, e instituția care oferă literalmente imunitate medicilor, “las’ că investigăm noi, că știm mai bine cu medicina decât procurorii“, de aia nu există procese de malpraxis în România și de aia, în toată istoria țării post ’89, fix doi medici au fost sancționați: Ciomu și cu Burnei, ăla care măcelărea copii.

Șleahta aia de dinozauri n-a făcut nimic bun pentru societate, ba dimpotrivă, poate vi-l amintiți pe Astărăstoae cum, în 2008, propunea legalizarea șpăgii în spitale. Nu, băi, medicii nu trebuie menajați. Dimpotrivă, trebuie să li se retragă privilegiile, trebuie să dispară mizeria aia de apărători de șpăgi numită Colegiul Medicilor și trebuie obligați să-și facă asigurări de malpraxis. Cu atât mai puțin jigodiile din sistem, care trebuie târâte prin noroiul mediatic până când învață că nu sunt mai speciali decât alți oameni.

5 comentarii

 1. https://mises.org/wire/romania-unquestioned-rule-experts-alive-and-well

  Păcat că au scos comentariile, la cât de mult s-au fript pe articol.

 2. Excelent! Aceste culturi se conjugă cu Cultul personalității. Ne hrănim cu piosenie jigodiile. Le lăsăm să se infrupe din puținul vieții noastre.

 3. Si cei tineri sunt la fel de spagari. Tocmai am avut o experienta cu o dr de numai 39 de ani, cu salariu pe ultima luna de numai 23800 lei, si cate ia si spaga cat cuprinde. Aici sunt vinovati si pacientii, care ca si dr, dau spaga ca asa “se face”. Cat despre cadreke medicale in general, acum, dupa maririle de salariu, au o mare durere in cur fata de pacienti, mult mai mare fata de atunci cand salariile inca nu erau marite ( cautau sa cerseasca spaga cu o spoiala de interes ). Acum si cu spaga si fara, timpul teece, leafa merge…
  P.S. la urgente, saptamana trecuta, mama ( multiple afectiuni )a stat 18 ore pe un scaun pana sa fie internata. La fel pt toti ceilalti pacienti de acolo. Iar cadrele medicale de acolo, pe langa durerea in cur, sunt si f nesimtiti, cinici si mai puneti voi orice in afara de compasiune, umanitate

 4. relativ adevarat, in sensul ca inainte de 89 ceasca avea nevoie de ‘telectuali sa ‘ridice’ tara: ingineri in fabrici depasite moral si medici de ingrijit batrani la sate. toti care au fost luati de la sate si adusi muncitori la oras au avut spaima asta: copii lor sa faca o facultate, ca altfel ajung niste muncitori exploatati de sistem asa cum erau si ei. maica-mea a suferit ca fratii ei mai mari au facut facultate si ea nu fiindca bunicului i-au fost nationalizate pamantul si animalele. asa au fost vremurile de atunci si sperantele oamenilor de atunci.
  revenind la mizeria medicilor: o faza de extrem cacat a fost in cazul femeii arse in spital. a aparul un ‘medic’ care a decretat: pacientii lui Beuran sa vina sa-l apere. as adauga: sa vina arsa sa ii aduca laude. ce, a murit? pacat, o voce laudatoare mai putin. nu toti cei intrati in spital il parasesc in viata: uneori e boala mai tare ca medicina, alteori e mai tare decat medicul. asa ca despre cei morti nu are cum sa vorbim: lumea ar putea crede ca e vina medicului. asa ca la recenzia rezultatelor defilam numai cu cei ramasi in viata. personal magaria asta m-a scarbit incat desi stiu ca ‘cacat’ nu are grad de comparatie pentru ‘medicul’ asta pun eu unul.
  ‘reforma in sanatate’ nu tine numai de marit salarii, ci si de intretinut spitale, aparatura cumparata ieftin direct si nu prin intermediari, lipsa personalului, munca peste program, birocratie ineficienta, etc. prea putin am auzit prea putine vorbe in acest sens. or daca sunt ‘iuntelectuali’ ar trebui sa isi dea seama ca au probleme. si sa incerce sa le rezolve.

 5. si inca ceva: inainte de 89 multi vroiau sa fie doctori nu pentru ca aveau pasiunde de domeniu, adica ‘chemare’, ci fiindca impresia generala era ca se traia bine daca erai medic, politist, preot, padurar sau lucrai in alimentatie. acestia traiau bine din spagi. comparati cu ziua de azi.