Cultul personalității infractorului

Aș vrea să citiți cu atenție următorul paragraf:

Cartea lui Dan Voiculescu, un volum de 382 de pagini, costă 50 de lei şi cuprinde la final fotografii personale ale autorului: Dan Voiculescu şi nepoţii, Dan Voiculescu la strânsul fânului, Dan Voiculescu la Miami, alături de Victor Ciutacu, Mihai Gâdea şi Mircea Badea. (sursa)

Acest pasaj mi se pare magistral și, în același timp, definitoriu pentru cum înțelege această elită mafiotă să se autocaracterizeze. Ei nu sunt pușcăriași, ei sunt oameni de cultură. Ei sunt importanți. Ei sunt indivizi respectați de importanți oameni de media, de influenceri, ei nu sunt fitecine.

Cartea lui Dan Voiculescu se numește “Lupta politică” și are 382 pagini. Se vrea un soi de autobiografie a luptei cu dușmanul Băsescu, o epopee a eroismului unui securist și hoț, infractor de talie înaltă.

Numărul de pagini e important pentru că, prin el, trebuie să înțelegem cât de important e Dan Voiculescu în cultura română, are capacitatea de a scrie și de a face analize complexe.

La fel de important este și prețul, 50 lei. Adică, ce să vezi, asta nu-i o carte pentru oricine, e un volum premium. La Gaudeamus te duci pentru reducerile la cărți, dar volumul lui Voiculescu nu.e pentru săracii care citesc în funcție de cât își permit, ci pentru elite. Dacă-i cumperi cartea, faci parte din elitele care înțeleg fenomenul complex al politicii și, implicit, al luptei politice, și deci meriți un loc fruntaș.

Partea cu “albumul foto” de final mi se pare bomboana de pe colivă. Iată, primești nu doar înțelepciunea pură a infractorului Voiculescu, ci și niște amintiri, niște poze din inimitatea autorului alături de niște personalități ale presei. Un adevărat semn de cult al personalității. Al personalității infractorului, desigur.

Și pentru ca tabloul să fie întreg, ceva paznic de la Gaudeamus a decretat celor care îndrăzniseră să îi distragă atenția marelui scriitor de la Rahova:

Majoritatea de aici nu a venit să vă asculte pe dumneavoastră! Au venit să vadă cultură. Dacă nu vă place, vă rog să părăsiţi incinta.

Va să zică, aici se face cultură, oameni buni! Penitenciarul, în caz că n-ați priceput, n-a fost o pedeapsă pentru Dan Voiculescu, ci o rezidență artistică la Cenaclul Rahova.

Ce trebuie reținut: infractorul Dan Voiculescu a făcut trei ani de pușcărie din pedeapsa de zece ani, a rămas cu averea aproape intactă (sic!) în ciuda unui prejudiciu – doar în dosarul ăsta – de 60 milioane euro (aparent, s-ar fi recuperat cam jumătate, dar ANAF nu dă semne că și-ar bate capul prea tare), iar individul nu doar că e în libertate, dar pozează în erou al poporului.

Cum să nu-ți fie scârbă?

(Foto: Octav Ganea, Inquam Photos)

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

1 comentariu

  1. ehei, se pare ca a uitat cartile dinainte de 89: toate almanahurile de stiinta si tehnica, autoturism, de benzi desenate (nu stiu daca si anticipatia, o colectie de povesti sf) incepeau cu tovarasu nicolae ceusescu, cum a zis, facut si dres in fruntea partidului. acum o lichea din acele vremuri isi pune autoidolatria la sfarsitul cartii. pare un progres. si inainte cultura trebuia facuta pentru intelesul tuturor, inclusiv si mai ales pe intelesul noii clase muncitoare (asa s-a scris multa maculatura pentru retardati. a nu se confunda cu seria de carti ‘for dummies’). asa ca daca paznicul ala isi da cu parerea despre carti va rog sa-l credeti fiindca e un spirit rafinat, putini critici ii pot tine pasul.