Cum arată analfabetismul funcțional. Exemplu cu pesediști și o grădină cu roșii

Ioan Dîrzu, președintele PSD Alba, vrea ca Isărescu să fie judecat pentru trădare pe motiv că a “crescut euro” ca să încaseze firmele străine mai mulți bani.

Dincolo de faptul că Dîrzu e un păcălici care deschide gura doar cînd i se dă voie (a auzit cineva de el până azi?), omul nu pricepe o chestie esențială: dacă euro e mai scump, degeaba încasează firmele străine mai mulți lei.

Toată economia e calculată în euro, dar cheltuielile se fac în lei. Firma străină are buget operațional în lei. Cînd crește euro, un șurub importat din Germania care costa 30 bani va costa 35 de bani. La bucată, nu se simte. La volum, dă cu minus în buget.

Rezultatul: dacă magazinul din colț cumpără roșiile mai scump din Spania, va crește prețul. Și nu crește doar prețul roșiilor, cresc toate prețurile. Iar la final, când se trage linie, nu e nici un câștig pentru “firma străină”.

Ar fi un câștig pentru cine importă din România, dar România nu are industrie. În afară de Dacia, Ford, un producător de cauciucuri și unul de șaibe, România nu exportă nimic. Economia României nu e bazată pe producție, ci pe consum. Și fix asta nu pricep incompetenții lui Dragnea, cu Vâlcov și Teodorovici în vârf: nu produci nimic, mori de foame.

În plus, nu e în interesul lui Isărescu să crească euro. La fel cum nu e în interesul nimănui ca Isărescu să cheltuiască rezervele valutare pentru moftul lui Dragnea de a fi populist, aruncând cu pensii speciale și cu bani în bugetari.

Dacă toci rezervele acum, din cauza unor incompetenți, ce mai cheltuiești atunci când chiar te lovește criza? Sau te duci cu miloaga la FMI, ca Grecia, acum câțiva ani?

Situația e maro nu din cauză că mai vrea Isărescu un mandat la BNR, ci din cauză că România nu produce nimic. Iar România, în momentul ăsta, e ca un țăran care are o grădină în care cultivă roșii: ar putea să cultive pe toată suprafața și să vândă vecinilor, dar se folosește doar de trei straturi și dă gratis și vecinilor bătrâni.

Dacă vine o furtună, moare de foame, că n-are nimic pus deoparte, tre’ să se împrumute, și mor de foame și vecinii, că nu mai are cine să le dea de mâncare. Asta e România de azi, o grădină goalâ administrată de un grădinar incompetent pe nume Dragnea.