Cum dai foc unui turn în centrul Bucureştiului

Motto:
Support bacteria – they’re the only culture some people have.
Steven Wright

Millennium Tower, clădirea de birouri de la Armenească, a luat foc
Millennium Tower, clădirea de birouri de la Armenească, a luat foc

Aseară, pe la ora 23, Mirela Voicu transmitea în direct, pentru Realitatea TV, incendiul de la turnul de lîngă Biserica Armenească. Millennium Tower, investiţia care acum cîţiva ani era centrul scandalurilor imobiliare, ditamai turnul de birouri care bloca frumuseţe de privelişte către o biserică monument istoric (îmi cer scuze pentru miştoul ieftin, dar pentru mine toate bisericile sînt la fel), a luat foc.

Se presupune că incendiul a fost provocat de o firmă luminoasă. Presupun că e vorba de cea a Sanofi Aventis, lungită pe cel puţin 15 metri. Dar nu despre o firmă luminoasă scriu. Ci despre imbecilitate. Pentru că stau şi mă întreb cum poţi să cheltui cîteva milioane de euro (sau zeci de milioane, habar n-am) să ridici un turn de 72 metri şi să nu fii în stare să faci o instalaţie electrică decentă.

Sau, şi mai stupid, cum e posibil să investeşti atîta amar de bani şi să nu fii în stare să instalezi un sistem de stingere a incendiilor (termenul de fire sprinkler sună familiar?), pe baza detectoarelor de fum, ca să scuteşti pompierii de urcat pînă la etajul 15. Desigur, habar n-am. Sper doar să n-auzim de încă o firmă de asigurări falimentară.
____________
Sursă foto: Dan Berte.

11 comentarii

 1. E mai simplu sa faci un studiu care sa evalueze riscul de incendiu si sa zica ‘nu e cazul’ decat sa instalezi un fire sprinkler. Asigurarea e vazuta de multe ori ca un ‘rau necesar’ pentru ca multi ignora posibilitatea dezastrelor; sunt vazute ca fiind mult mai putin probabile, pana in momentul in care se intampla (“mie n-are cum sa mi se intample”). Atunci cand platesti pentru asigurare o gramada de ani si nimic nu se intampla, tinzi sa crezi ca toate companiile de asigurari fac bani pe seama oamenilor carora chiar ‘nu are cum sa li se intample ceva vreodata’. Nu m-ar mira sa nu aiba ceva asigurare nici in caz de cutremur, ca doar e din otel;
  Renunti la asigurare si ti se intampla ceva, inveti sa apreciezi si faptul ca ai fost protejat pentru ‘nimic probabil’ cat ai avut-o.

 2. Imi cer scuze, dar pentru mine toate turnurile de sticla sint la fel :) asa ca daca arde mai ales daca a fost construit ilegal mi se pare o buna lovitura a destinului. Cat despre termenul “investitie” pe care il folosesti d-ta in acest caz da-mi voie sa ma indoiesc ca este adecvat. Nu este investitie este hotomanie.

 3. Dupa cum spunea un ante-comentator, e mai usor sa matrasesti niste autorizatii decat sa iti rupi spinarea sa faci o treaba ca lumea si legal. Pentru ca profitul scade, in momentul in care investeti REAL in siguranta si un lucru bine facut. O mare parte din “ctitoriile” astea sunt de o calitate execrabila, pentru ca se urmareste banul nu altceva.

 4. doamne, cand ii aud si pe cretinii astia cu mana destinului…
  toti oamenii care sufera de pe urma acestei intamplari (angajatii firmelor, in primul rand) nu au nici o vina ca imobilul respectiv a fost construit “ilegal” sau ca au fost cheltuiti bani care puteau sa aiba o soarta mai buna etc
  erau cabinete de avocatura in imobilul ala, toate actele alea imposibil de recuperat..mie mi se pare deprimant.
  cati bani vor cheltui firmele care aveau birourile acolo, cate salarii vor fi micsorate…

  • Acele cabinete de avocatura, cu profituri mari de pe urma “actelor imposibil de recuperat” au auzit de sisteme de backup, de arhivare electronica? Sigur ca da, dar nu sunt dispuse sa-si micsoreze profitul pentru “niste nimicuri”.
   Pentru “m” – exista o judecata divina care functioneaza si va functiona in continuare.

  • Pentru m (m-ul vine probabil de la magar): “mana destinului” e o metafora, mai prostule :)

 5. Sint curios daca firma de asigurari o sa le plateasca ceva…

 6. eu sunt curios daca o sa traga cineva niste invataminte din toata aceasta tevatura… probabil ca nu, vor continua sa faca aceleasi prostii si “manarii”, doar banu’ sa iasa!

 7. Cu o seara inainte de incendiu pe postul TV 1000 rula un film american din anii 70 cu un zgirie nor care ia foc si se face praf de la instalatia electrica…o simpla coincidenta,nu-i asa?

 8. Tie de unde iti suna atat de cunoscut “fire sprinkler”?

 9. sa se dea publicitatii protocoalele sionului