Cum rămîn în urmă companiile de tehnologie

tech-cocktail

Primul MacBook Air a apărut pe piaţă în 2008. Adică acum cinci ani. Între timp, piaţa s-a umplut de ultrabook-uri. Nu ştiu dacă există vreun producător de computere care să nu fi lansat cel puţin un model. Şi, desigur, au început să se vîndă (presupun) destul de bine.

Ce înseamnă asta? În primul rînd, moartea CD/DVD-urilor. Stick-urile USB au capacităţi de stocare uriaşe comparativ cu discurile, au o durată de viaţă mult mai lungă (de cîte ori poţi să rescrii un CD, pe bune?) şi nici nu se zgîrie în buzunar. Apple, de exemplu, a renunţat de tot la CD/DVD pe modelele cu display Retina şi, cel mai probabil, într-un an sau doi, le va scoate şi de pe MacBook Pro-urile obişnuite (asta dacă nu cumva se va renunţa la ele doar în favoarea celor cu display Retina).

Bun, şi ce legătură are asta cu rămasul în urmă? Simplu: cumperi un aparat foto sau o imprimantă şi vrei să le conectezi la un ultrabook? Imediat. Vrei să le foloseşti? Instalează software-ul dedicat. Aaah, da, sigur… de unde? Păi, de pe… CD. Cum?

Logica elementară zice că orice astfel de producător ar trebui să pună software-ul pe site, liber la download. Cu sau fără o verificare prealabilă a unui număr serial, la alegerea sa. Cu atît mai mult cu cît o parte din acel software este gratuit. Cine pune aplicaţiile la download pe site? Aproape nimeni.

Din păcate, cînd vine vorba de corporaţii, birocraţia e mai mare decît la stat. Şi pînă se prind cu toţii că nu mai e ca pe vremuri, că există noţiunea de cloud, mai durează. Au trecut, totuşi, cinci ani… Din păcate, nu pierde doar utilizatorul – de altfel, clientul -, ci şi compania.

11 comentarii

 1. mi-am luat un ultrabook de la samsung și nu avea nici un fel de software. am descărcat pe celălalt laptop de pe site și am pus pe stick driverul de wan ca să pot intra pe net ca să îmi descarc ce aveam nevoie.

  • @vali: eşti un norocos. Eu vreau softurile Canon de pe CD şi n-am cum să le instalez. Nu c-ar fi grozave, dar iau setările din RAW-uri corect, nu ca Lightroom, care le aproximează. Iar alt laptop/desktop n-am. Deci, deh.

 2. Dap, dar ce faci de exemplu cind la un router C***O (luat la oferta) de vreo 700 ron ai un IP pe cartea tehnica (care nu merge ca era scris eronat) si alt IP pe CD-ul cu cartea tehnica. Sa nu-ti vina dracii pina afli de ce nu merge ??? :))

 3. 1. CDurile rezistă bine dacă sunt ţinute departe de intemperii. Eu am CDuri din 1996 care se pot citi perfect.

  2. Despre stickuri se spunea că se degradează după un anumit număr de rescrieri. Un american a făcut o probă, cu un soft care scrie şi rescrie repetat un stick – după mai bine de 90 de milioane de rescrieri, nu a avut nici cea mai mică eroare.

  Deci a abandona unitatea de CD sub motivul că stickul e mai rezistent nu are prea multă logică.

  • @Nautilus: sînt de acord cu ce zici, dar spune-mi dacă poţi să rescrii un CD de măcar un milion, nu de 90 de milioane de ori :)
   Ş-apoi, ce fac? Umblu cu CD-urile după mine de fiecare dată cînd am conexiune la internet oriunde m-aş duce?

 4. @Alex: uite un link pentru linistea ta http://www.emag.ro/unitati-optice-externe/c

  Nu crezi ca e un pic aiurea ca, de dragul instalarilor ocazionale, sa cari dupa tine permanent unitatea optica interna?

  • @mihai: n-ar fi mai bine, totuşi, ca decît să fac un efort eu, în calitate de utilizator, să dau banii pe o unitate optică pe care o voi folosi din an în paşte, să facă ei un efort minor şi să-şi actualizeze site-urile? Zău, cît de greu poate fi?

 5. @Nautilus: stii care e problema cu stickurile? Ca rezistenta lor e foarte dependenta de calitatea algoritmului de wear-leveling. Algoritm care e trade secret al producatorului. Faptul ca un american a facut o proba pe un stick nu inseamna absolut nimic, iar concluziile sale sunt complet irelevante. Se stie ca exista algoritmi buni, algoritmi prosti, programatori buni, programatori prosti, si chinezi de la care nu stii intotdeauna ce primesti.

 6. @Alex: right, am recitit articolul si acum vad critica la adresa site-urilor producatorilor. La prima citire n-am vazut-o, asa ca mi s-a parut ca criticai disparitia unitatilor optice interne…

  • @mihai: dimpotrivă, n-am de ce să critic lipsa unităţilor optice. Oricum au devenit inutile. În plus, e mai uşor şi laptopul fără unitatea optică. Criticam site-urile producătorilor.