Cum să îmbunătăţeşti experienţa cu Fiscul şi restul autorităţilor

Mă gîndesc, de vreun an de zile, că există un singur mod în care românul ar putea să evite complet interacţiunea cu Fiscul şi cu toate celelalte autorităţi. Asta în condiţiile în care orice contact cu ei nu face altceva decât să te scoată complet din sărite. Ba, uneori, te mai şi muşcă – la propriu! – şi nu doar de portofel (sau contul bancar etc.)

urban-solitude

Singura posibilitate ca toată lumea, de la persoane fizice oarecare pînă la persoane fizice autorizate şi firme, să scape de bătaia de cap continuă este aceea ca, în timpul lor liber, să se strîngă nişte programatori, designeri şi vreo doi contabili şi să scrie de la zero o platformă online completă. De programatori ştim de ce avem nevoie. De designeri însă e o neapărată nevoie, căci autorităţile române fac ce fac şi distrug orice vagă urmă de user interface şi user experience.

Să luăm noul site ANAF, de exemplu. E atît de mizerabil, că pînă şi cele două variante precedente erau mai uşor de navigat. Iar dacă te mănîncă să dai un click dreapta > view source, îţi vine să te dai cu capul de birou. Eu, unul, nu înţeleg cum se face că, în epoca lui HTML 5 şi CSS 3, un site făcut pe bani publici – mulţi! – e realizat folosind… tabele, ca la începuturile internetului. De design sau de coerenţă nu mai vorbim.

De faptul că lipseşte cu desăvîrşire un mod prin care să-ţi depui declaraţiile fiscale nici nu mai vorbim, darămite de un mod prin care să nu fie nevoie să îţi blestemi zilele întrebîndu-te ce reprezintă fiecare casetă de pe cele patru pagini ale unei astfel de declaraţii. De o administrare online nici nu se pune problema. La ce ne-ar trebui?

Aşa că repet: dacă vrem să se schimbe vreodată modul în care interacţionăm cu autorităţile fără să fim muşcaţi, atunci asta se va întîmpla abia atunci cînd se vor enerva nişte programatori şi designeri şi se vor apuca să creeze o astfel de platformă de la zero. Pe care, ulterior, să o doneze autorităţilor. Doar aşa vom putea înţelege, în sfîrşit, ce trebuie să facem, cum să ne depunem hîrtiile, şi doar aşa vom reuşi să avem, doamne-ajută!, o platformă sigură, realizată după toate standardele prezentului.

Acum să ne întoarcem la ale noastre, că deja am visat prea mult.

10 comentarii

 1. Autorităţile n-ar accepta o astfel de donaţie. Ei (se ştie cine) cum ar mai putea să fure pe seama contractelor? Sebişor Ghiţă şi alţii cum ar mai putea să încaseze zeci de milioane pe softuri imbecile?

  • @Dani Pop: eh, lasă, că astea-s mizilicuri. N-ar accepta o asemenea donaţie din alt motiv: păi, şi angajaţii lor ce-ar mai păzi atunci? Pe cine şi-ar mai vărsa dracii dacă n-ar mai fi aşa de mulţi oameni cu care să interacţioneze?

 2. Mi-a fost si frica sa incerc sa platesc impozitul online pana acum (mai ales ca am un CEC cu geamuri mari si transparente la parter si am putut sa intru rapid cand s-a nimerit sa vad ca-i mai gol). In schimb, am ajuns (de nevoie) pe pasapoarte.mai.gov.ro si timp de vreo ora cat m-am plimbat prin sursa nu m-am putut decide daca e de ras sau de plans. Asa ca am ras cu lacrimi. Am dat inclusiv de minuni ca
  objectSource="file:///C:/Documents%20and%20Settings/Serviciul4/Desktop/banner_dga.swf"

 3. And that’s the problem with justified text & no wrapping. N-a fost cu intentie, scuze… puteam sa dau si eu un enter inainte de cod si un space langa egal… :|

 4. Poate iti scapa un argument. Si anume ca site-ul anaf-ului este lasat intentionat mai rudimentar din pricina compatibilitatii cu sistemele mai vechi. In zilele noastre in care exista putere de calcul enorma se gandesc ca mai sunt utilizatori care folosesc un P2.

 5. Alex as fi vrut sa glumesc. Sunt in contact cu cei de la fisc aproape zilnic si chestia cu compatibilitatea s-a tot discutat. Noutatea de la 1 ianuarie 2014 (in afara de sigla) este ca site-ul este 100 % functional pe toate browserele importante. Inainte functiona doar cu IE.

 6. Problema de fond nu e ca nu poti depune declaratiile, ci ca declaratiile nu ar trebui sa existe de la inceput. Sunt exagerat de multe si de inutile si se repeta, repeta, repeta. Cifra de afaceri apare in vreo 5 declaratii pe care trebuie sa le depui. TVA la fel. taxele salariale la fel – declari la ITM dar declari si fiecare impozit/taxa separat.

  discutam in facultate cu un profesor care era si directorul de finante din judet, ca o mare parte din impozite nu isi acopera costul de colectare. Adica e mai scump pentru statul roman sa incaseze 00,000% decat sa nu mai existe de loc.