Cum să-l pupi în fund mai cu spor pe Băsescu, exemplu practic

Eu am un respect deosebit faţă de nişte oameni din presă. Destul de puţini, ce-i drept, dar ei sînt acolo. Unul dintre ei este Vlad Macovei, redactor-şef la Evenimentul Zilei. M-am înţeles bine cu el pe vremea în care era senior editor la Standard, mi s-a părut întotdeauna că-şi face treaba ca la carte, că vede subiecte acolo unde alţii nu le văd. Un jurnalist bun.

Dar, cu iertăciune, azi a dat crunt cu oiştea-n gard. Editorialul lui este de un pupincurism nemaipomenit de pe vremea cînd presa era la mîna lui Adrian Năstase. Iertaţi-mi limbajul, dar textul lui este de-un limbism rar întîlnit. Sper, din tot sufletul, să fie doar un caz izolat şi să nu se mai întîmple.

8 comentarii

 1. drace, mă dor ochii încercând să citesc textul ăla! cine’a pus textul în pagină n’a auzit despre paragrafe?

 2. Mai e o fata a problemei. Prin MR Ungureanu, Basescu a facut o miscare extrem de imprevizibila. Sa fim seriosi, pe langa Ungureanu, Antonescu pare si este o gluma proasta. Miscarea asta le-a cam dat tuturor planurile peste cap si multi dintre ei tocmai au realizat ca Basescu, spre deosebire de Opozitie, stie sa faca Politica si nu e asa de usor de invins.

  Probabil din cauza asta multi au realizat ca Basescu nu e asa tare si alianta lor cu Opozitia(a unora din presa) incepe sa se clatine; ca urmare e logic sa inceapa cu articole mai partinitoare actualei puteri, sperand sa iasa bine indiferent de cine va ajunge la putere.

  1. Citat din nemuritoarea gândire a PD-L: “Ciocu’ mic, noi suntem la putere”.
   1. Opoziţia (care a început să se manifeste vizibil în 2006, imediat după Tanacu şi înainte de aşa-zisa “condamnare a comunismului”, care a fost de-abia în noiembrie 2006, în timp ce PNL oscila ca pendulul, neştiind dacă să fie cu Puterea, pe care o avea nominal, sau cu Opoziţia, ca măgarul lui Buridan) nu a putut înfrunta direct regimul Traian Băsescu, pentru că nu se bazează pe nimic.

   Din punct de vedere politic şi administrativ, gruparea condusă de Rânjilă Minerescu, de Nepotul cel Condamnat al Mătuşii şi de Felix Motanul e o gogoaşă umplută cu aer. Nu au contrasoluţii. Maximul pe care l-au putut propune 3 lideri politici ai PSD din 2007 până acum au fost 3 variante de impozitare care schimbau foarte puţin regimul cotei unice şi care nu prea rezolvau nimic. Acolo unde portocaliii insistă pe câteva chestiuni care ne afectează direct -deficitul, cursul valutar, politica energetică, infrastructura- haita PSD-PC pe lângă care latră căţelul prizărit PNL nu ştie ce să răspundă, fiindcă sunt incompetenţi. A fost greu să realizăm înainte de 2004 cât sunt de incompetenţi fiindcă presa populată de comunişti ca Ardeiul Umplut de la “Excrementul Zilei”, CeTePeu de la ziarul “Minciuna” şi Victor Futacu de la ziarul “Furnalul” aveau grijă să filtreze tot timpul informaţia, ca să nu aflăm decât ce vor ei. Abia explozia internetului broadband a făcut informaţia să circule liber, ca să realizăm cât de maro e rahatul de fapt.

   1. Cunoscându-şi incompetenţa, Opoziţia a adoptat o metodă americănească de a-şi camufla adevărata lipsă de conţinut: niciodată nu se leagă de o chestiune strict economică (singurul care a încercat de 2 ori a fost Mircea Geoană şi a fost mătrăşit de ai lui). Întotdeauna, toate campaniile lor de presă, fie ale unor profesionişti, fie ale unor postaci şi lătrăi, s-au învârtit în jurul pretenţiei moralităţii superioare a comunistului, moştenită de social-democratul modern. “Comuniştii erau respectuoşi” / “Băsescu e mârlan”; “comuniştii erau demni” / “Elena Udrea e curvă”; “comuniştii plăteau datoriile” / “Băsescu a încheiat acordul cu FMI”; “comuniştii erau cu poporul” / “portocaliii sunt doar cu bogaţii”; “comuniştii erau şcoliţi” / “EBA e proastă”; “comuniştii se bucurau de superioritatea culturii ruse” / “portocalii sunt slugile americanilor proşti” şi aşa mai departe.

   Dacă ei sunt iraţionali, cine-l împiedică şi pe un portocaliu să fie la fel de iraţional, dacă aşa cere metoda americănească (a se vedea ciondănelile “pro-life” şi “pro-avort” de la ei)?

   ~Nautilus

 3. @Alex, da EVZ erau in general impartiali, dar cand o televiziune ca Realitatea care arunca in 80% din timp cu rahat in putere pe principiul Antenelor: indiferent ce faceti voi, e RAU in ultimele 3 zile s-a intors aproape la 180 de grade, e normal ca ziare ce erau relativ impartiale sa incerce o apropiere de cei aflati la guvernare. Nu vreau sa fiu inteles gresit, pupincurismul e o aberatie ce trebuie tratata repede cu taieri din salar/demisie si alte chestii, dar sa zicem ca are o urma de logica dat fiind evenimentele.

  Basescu a demonstrat, oare pt a cata oara, ca nu e deloc usor de invins si ca e al naibii de imprevizibil, comparativ cu alternativa care stie doar una: alegeri anticipate, noi votam impotriva, ba nu votam, ba suntem in greva. Nu zic, Basescu are la pete negre cat sa transforme Marea Mediterana in Marea Neagra 2 dar macar stie ce e aia Politica si cu ce se mananca.

  Oricum, sunt curios cum va evolua greva asta parlamentara de lux: Daca vine Puterea si propune o lege cu adevarat folositoare: Cea cu implementarea codului fiscal, sau alta de importanta cruciala, ce vor face? Vor spune in continuare ca Legea e aiurea si rea, si ca ei au alta mai buna dar nu vor sa o arate pe post ca o fura Puterea?

  In locul PDL-ului fix asta as face, 2-3 proiecte de legi extrem de importante si serioase, cu dezbatere publica si gandite in asa fel (asta daca ii duce capul, ca am unele rezerve) incat sa le poti gasi defecte si apoi sa spuna sec: avem nevoie de ele, Opozitia nu vrea sa le voteze ca vezi doamne nu le convine ca nu sunt ei la Ciolan, erm.. Putere. Si asa ingropi definitiv actualii lideri ai Opozitiei si faci loc la altii, poate un pic mai breji, care sa nu se contrazica de 3 ori intr-o fraza.

 4. Nu stiu daca articolul ala tine de pupicurism feroce. Autorul pare ca, in mod serios, chiar crede in omul politic Basescu, care o sa faca si o sa dreaga, sau care deja a facut si a dres.

  Mi se pare ca reactia e un pic cam exagerata. Sincer vorbind, de ce ar face Vlad Macovei chestii de genul asta? Il vedeti cumaparat pe bani? Il vedeti acceptand cine stie ce favor sau functie publica? Si de ce ar face asta ACUM? Repet, pentru necunoscatori: cota de popularitate a lui Basescu e pe la 10-12%. Partidul de guvernamant se zbate in jurul cifrei de 15% ca intentie de vot. Poate vreun miracol mai poate tine PDL la guvernare. Ce ar mai fi de castigat ACUM?

  Alta mancare de peste era sa pupi regimul Nastase in 2003-2004 in partile moi, pentru ca parea de neclintit. E drept, ca era si inflatie mare de pupatori si castigul se impartea cam mult.

 5. Tind sa ii dau dreptate lui silicon_v – autorul pare sa creada in ceea ce spune si aproape sunt de acord cu el. Daca am putea privi obiectiv lupta politica din Romania poate l-am vedea pe Basescu un om politic mult mai bun decat restul liderilor, insa e la moda sa il injuri si sa ceri schimbarea. Sincer, politic vorbind, cum poti compara un Basescu din postura de conducator de partid din umbra, care il tine pe boc in functie cat e nevoie si apoi schimba tot guvernul cu unul complet nou pe harta politica (o miscare abila si riscanta) cu Ponta care l-a dat afara din partid pe Geoana si a pierdut a doua functie din stat doar pentru a-si hrani orgoliul?
  Aici putem sa ii amintim si pe Iliescu si Nastase, lideri carismatici ce au stiut cu ce se mananca politica – puteti sa ii comparati cu istericul Antonescu, imaturul Ponta sau turnatorul bun Dan Voiculescu?
  Repet, discutam de politica si jocuri politice, nu de doctrine sau realizari, e o alta mancare de peste.

 6. Felul în care EvZ alege să afişeze textele ar merita o petiţie online …