Cum să-ţi alegi cămăşile

guler-camasaN-o să reinventez moda scriind acest text şi nici nu cred c-o să schimb modul în care se îmbracă românii, dar m-a trăznit, într-o zi, în metrou, o întrebare: de ce sînt atîtea tipuri de gulere de cămăşi? N-aş putea spune că sînt un mare fan al cămăşilor. Am început să le port mai des de vreun an încoace, deşi aveam jumătate de şifonier plin. Am preferat, ca mai toată lumea, comoditatea.

Mă rog, mă refer la cele oarecum mai tradiţionale, nu la modelul american, de tăvăleală, pe care le recunoaşteţi uşor: material moale, guler moale, merg şi peste blugi şi băgate în pantaloni, model tradiţional al lucrătorului american în construcţii. Însă nu neg că nu m-au fascinat celelalte. Nu m-am dat în vînt după ele însă din cauză că am simţit întotdeauna că mă sufoc. E şi motivul pentru care nu-mi place să port cravată.

Totuşi, lunile trecute, am fost într-o vrie a cumpărăturilor de pe fashiondays.ro. Am mai scris că mi-am găsit cămăşi CK la preţuri mai mult decît decente. Însă înainte de a le găsi pe acelea, am comandat alte două. Foarte frumoase, doar că… nu se aşezau cum trebuie. Ceva mă zgîria pe retină cînd le-am probat. M-am prins repede: gulerul era de vină. Pur şi simplu, nu se potrivea. Şi, uite-aşa, mi-am adus aminte, în metrou, de gulerele cămăşilor.

E destul de simplu: gulerele lungi nu se potrivesc feţelor lungi. Cum e cazul meu, adică. Se potrivesc însă celor cu gîtul scurt sau cu ceafa mai lată, celor cu feţe rotunde. Pentru mine, ideal e gulerul “deschis,” mediu. Şi încă o chestie: o regulă nescrisă spune că gulerul cămăşii nu trebuie să stea peste pulover, mai ales dacă nu obişnuieşti să închizi nasturele. Din punctul meu de vedere – deşi, aici, ţine de preferinţele fiecăruia, – ideale sînt puloverele anchior (ştiu, e franţuzescul en coeur, dar nu toată lumea vorbeşte chineza,) pentru că evidenţiază cămaşa mai bine, spre deosebire de cele cu guler rotund.

Există o sumedenie de resurse pe net, aş trimite doar la un articol din WSJ, la cel al lui Cezar Ionescu, şi la cel de pe site-ul Paul Frederick, unde sînt prezentate cîteva tipuri. Sînt o groază de modele de gulere, fiecare cu propriul scop, dar există cîteva care se potrivesc în mai multe situaţii. Regula de bază:

The basic rule is not to wear a collar that is the same shape as your face. Men with long, narrow faces should avoid long pointed collars. Men with a round face should avoid spread collars.

Şi mai e un lucru demn de luat în considerare: cînd îţi alegi cămaşa, cumpăr-o în funcţie de măsurile tale. Dacă eşti mai slab, slim fit e ce-ţi trebuie. Orice e peste, o să arate ca un sac, oricît de frumos ar fi pattern-ul şi oricît de bun ar fi materialul. Fericiţi cei cu burtă, căci ei n-au probleme de genul ăsta. E şi motivul pentru care eu nu mă-mpac cu tiparele Tommy Hilfiger, oricît de bine ar arăta, şi motivul pentru care le evit cămăşile.

În altă ordine de idei, cred că mi-am luat vreo zece cămăşi CK de la fashiondays.ro în ultimele luni. Spor la cumpărat.

PS: E drept, pînă la teorii despre gulerele cămăşii, unii ar trebui să înveţe să se spele zilnic, dar asta e deja altă poveste.

3 comentarii

  1. alte reguli f importante – guler mare si labartat la cravata – nod mare, guler mic – nod mic, guler mare, dar nelabartat – nod mic. camasile button-down nu se poarta niciodata cu cravata.

    • @Ninjapedia: legat de button-down cu cravată – teoretic, ai dreptate, practic, depinde cum eşti îmbrăcat. În principiu, merge dacă gulerul nu e la fel de moale ca restul cămăşii. Merge la ţinute casual, cu jachete mai lejere sau blazere, dar în nici un caz la costum. E cam cum se îmbracă hipsterii, dacă vrei :))