Cum să-ți protejezi datele, versiunea prescurtată – cazul Facebook

Acu’ vreo doi-trei ani, postasem pe facebook un screenshot din aplicația de iPhone cu un chenar în care îmi erau afișate cele mai recente poze din Camera Roll. Am suspectat, legitim, că facebook își cam bagă nasul prin telefonul meu. Cineva din listă, care lucrase la facebook, m-a asigurat că nu e cazul.

Acum vreo patru zile, e publicat pe Twitter acest thread, în care un programator descoperise, după ce și-a descărcat datele personale de pe facebook, că băieții îi stocaseră inclusiv lista de apeluri telefonice și de SMS-uri trimise și primite. Îmi închipui că omul avea un telefon cu Android, dar oricum e irelevant. EDIT: Se întâmplă exclusiv pe Android.

Mi-am descărcat și eu arhiva, dar n-am găsit nimic. Asta pentru că n-am dat niciodată acces aplicației de facebook la lista de contacte. De vreo doi-trei ani, cam din momentul precizat în primul paragraf, am tăiat majoritatea permisiunilor oferite aplicației.

De ce se ajunge în situații de genul ăsta? Simplu. “facebook would like permission to access your contacts” – ăăăh, nu. Răspunsul majoritar e “ce-ar putea să facă?, hai OK:

  • facebook vrea permisiuni la datele de localizare. Să dăm OK, că altfel nu putem să facem check-in la mici, în Obor
  • hai să dăm OK și la poze, că altfel nu putem să postăm selfie-urile
  • hai să dăm OK și la cameră și la microfon, că… nu știu, altfel nu mai putem face live-uri în timp ce bem berea

Și tot așa, până la punctul în care facebook știe totul despre tine. După care te plângi – evident, tot pe facebook – că stăteai la o cafea cu un amic și vorbeai despre cum vrei să-ți cumperi un telefon și, două săptămâni după, zilnic, ai văzut doar reclame la telefoane, oare o fi o conspirație? Nu, nu e nici o conspirație, facebook te ascultă ca să priceapă ce-ți dorești și să-ți livreze reclame până nu le mai suporți.

M-am uitat prin arhiva profilului meu. La mesaje, sunt frumos stocate toate pozele trimise și primite de mine vreodată. Ba mai mult, sunt stocate inclusiv GIF-urile trimise prin link-uri de tip giphy, pe care rețeaua le descarcă local. De aia nu-i bine să trimiți nuduri, că Mark o să știe totul despre tine.

În altă ordine de idei, bănuiala mea e că arhiva pe care ți-o livrează facebook, atunci când ceri să vezi datele personale stocate, este mult mai limitată decât în realitate. Un exemplu simplu este istoricul căutărilor, de pe site.

Dacă dai click pe bara de căutare, îți apare o listă cu ultimele profiluri vizualizate și cu ultimele căutări (deși sistemul e cam defectuos, eu îl folosesc pentru căutat postări mai vechi). Informațiile alea nu apar nicăieri în arhivă. Asta nu înseamnă că facebook nu le are, ci doar că nu ți le servește.

Același lucru e valabil pentru Activity Log, adică locul acela unde sunt înregistrate toate acțiunile tale, de la un simplu like și până la orice altceva. Nu e livrat nicăieri în arhivă.

Dar astea nu sunt noutăți, sunt lucruri care se știu de ani de zile. Facebook știe despre tine mai multe decât îți mai amintești tu, de la ce filme îți plac și până la ce-ai mâncat acum două săptămâni, când ai pus poza aia cu micii din Obor.

Știu, știu, soluția e să-ți ștergi contul dacă nu mai vrei ca facebook să știe atâtea despre tine. Sau, mai simplu, să blochezi permisiunile, începând cu cea de localizare (să nu uităm că Google are o opțiune de Location History, iar dacă ai un telefon cu Android…), pentru că, mai mult ca sigur, facebook are o hartă cu toate rutele tale pentru că tu ai vrut să dai check-in-uri; apoi cu închis microfonul și camera foto, continuând cu toate celelalte. Ele sunt acolo, doar că Mark nu le… share-uiește și cu tine, că te-ai speria și nu i-ai mai folosi serviciul.

Nu are legătură cu paranoia, ci cu bunul simț. Never do shit you might regret at some point. Never share shit that’s gonna hit the fan at some point. E cam atât de simplu. În rest, poți să postezi liniștit câte poze cu pisici vrei tu. Dar datele personale, de acest tip, merită să le ții pentru tine.

3 comentarii

  1. Sau accesează Facebook din browser cu ublock şi filtrele de rigoare, scapi de notificări şi alte chestii care te tin conectat…

    • @danihel: Există o gașcă de chestii pe lîngă. Eu folosesc Ghostery tocmai pentru ca Facebook să nu mă trăckuiască pe toate site-urile pe care intru. Plus AdBlock. În toate browserele pe care le folosesc. Totuși, cred că ai mai multe avantaje dacă folosești aplicația de iPhone decît dacă o folosești în Android. Vorba aia, iOS e nașpa, ecosistem închis, dar cînd vine vorba de cîte-o d-asta…

  2. Se intampla, nu se (mai) întâmplă. Cam din octombrie 2017.
    ArsTechnica are un articol https://arstechnica.com/information-technology/2018/03/facebook-scraped-call-text-message-data-for-years-from-android-phones mai bun decat Teh Verge :)