Curăţenia de vară

wardrobeAm făcut un pustiu de bine şi m-am apucat de curăţat şifonierul. Am luat toate hainele pe care nu le-am purtat decît de două-trei ori sau pe care nu le-am purtat niciodată (habar n-am de ce le-am cumpărat), le-am strîns pe toate cele care-mi erau fie şi o idee mai largi sau mai strîmte. Le-am luat la probat şi, tot ce nu mi s-a părut că stă OK, le-am făcut pachet.

A ieşit cam aşa: şase perechi de blugi, 11 pulovere plus două hanorace, 14 tricouri şi 20 de cămăşi. Brusc, în dulap s-a făcut lumină. Partea proastă, cînd ai multe, e că ajungi să porţi puţine şi, de regulă, tot pe aceleaşi. Ai o groază de haine şi tu, de fapt, porţi fix trei perechi de blugi, trei tricouri şi maximum patru cămăşi.

Din cele 20 de cămăşi, cred că cel puţin jumătate erau de la Zara, vreo patru erau de H&M şi cred că restul erau luate, cu vreo trei-patru ani în urmă, de pe la Mini Prix. La capitolul tricouri, am scăpat de două Polo, unul Lacoste, unul Tom Tailor, unul Ferrari. Şi tot aşa. Toate largi. La ce le-oi fi cumpărat, repet, habar n-am. O gaşcă de bani daţi aiurea.

Desigur, mai am cel puţin vreo 20 de cămăşi, cel puţin vreo zece-cinşpe perechi de pantaloni (doar blugi cred că-s vreo opt perechi) şi cred că mai pot adăuga. De tricouri nu mai zic… Şi dacă mă gîndesc că, acum vreo şase ani, aveam fix trei perechi de blugi şi vreo 15 tricouri negre, plus două pulovere şi două cămăşi, deja îmi fac probleme serioase.

Ah, nu mai zic de ditamai punga de încălţări. Am scăpat de vreo două perechi Adidas, cîte una de Mustang şi Energie, tenişi, pantofi. Şi tot mai am. Partea bună, din toată afacerea asta, e că am făcut loc. Cel mai probabil, pentru altele.

Recomand tuturor o curăţenie de genul ăsta. Mai ales dacă donează hainele cuiva care chiar are nevoie de ele. Peste vreo lună, două, intru şi în hainele de iarnă.

6 comentarii

 1. Un prieten din Germania (roman) imi spunea deunazi ca se simte rusinat cind cumpara confectii fiindca stie ca sint fabricate de negri sau alti dezmosteniti pe salarii de mizerie. I-am spus “Da, mai political correct-ule (de fapt imi venea sa urlu “bai, p…a”), si daca nu le cumperi respectivul ce va face ? Va culege banane ?”.

  Alt prieten roman din Austria care se ocupa cu comercializarea hainelor vechi (en-gros) este chinuit de scrupule similare: adica el trimite tzoale practic noi pe preturi de nimic exact la cei ce le fac. Pai, ba penis-Napoca, uite cum se inchide cercul si toata lumea cistiga.

  Cind aud romani plecati “dincolo” cum inghit propaganda stingista cu lopata lui Stalin mi se face o lehamite… Ce sa mai asteptam de la “ortodocsii” autohtoni ?

 2. @VASILIU MIRCEA PAUL Nu cred ca problema trebuie pusa in termeni de a nu mai cumpara hainele respective, ci de a oferi oamenilor respectivi niste salarii si conditii de munca decente (in raport cu standardul din tara respectiva). Articolul asta – http://www.theguardian.com/world/2013/jul/28/india-sweated-labour – descrie cam cum merge treaba in industria de confectii, si nu arata deloc bine (ma rog, probabil aceeasi discutie poate fi avuta si la electronice spre exemplu). Iar niste schimbari nu ar produce cine stie ce scumpiri ale hainelor, sa zici ca nu o sa mai ai cu ce te imbraca.
  Mie mi se pare ok faptul ca prietenul tau este rusinat – cu cat mai multi oameni vor fi constienti de lucrurile astea, cu atat va creste presiunea asupra producatorilor de haine pentru a se comporta etic fata de muncitorii lor.

 3. Radu@ Pe vremea cind muncitorii din industria textila britanica lucrau precum “negrii” de astazi nici un cumparator de burnusuri fabricate din materiale englezesti nu si-a pus astfel de probleme. Pina la urma tot supusii reginei Victoria si-au rezolvat problemele fara vreun ajutor din afara. Asadar nu vad in ce masura clientii occidentali trebuie sa se framinte pentru muncitorii lumii a treia facind presiuni asupra producatorilor, Da, The Guardian are obligatia sa informeze, asa cum faceau ziarele secolului XIX, DAR ATIT. Eventual unii din cei “foarte rusinati”, daca nu mai pot dormi noaptea, sa se deplaseze la fata locului si sa-i invete pe muncitori tehnica sindicatelor etc. In rest toata povestea imi seamana teribil de tare cu ce invatam la marxism.

 4. multumesc @vasiliu mircea paul. excelent comentariu!

 5. n-am avut rabdare sa citesc tot ce ai scris. however: le-ai donat si asta era ideea articolului, sau doar ai scris o aiureala in care ai listat ce haine interesante ai? lol