Dacă aş fi bancher…

Rată la maşină, rată la casă, rate colo, rate dincolo. Toată lumea scoate bani din buzunar, plăteşte la bănci, dobânzile trebuie calculate, recalculate, DAE, alte calcule, matematică multă… Mai că mi-aş face o bancă. Recesiunea economică, a naibii treabă, te pune pe gânduri.

Să fii patron de bancă, în schimb, nu prea ai cum să pierzi. Dai credite, iei cu dobândă, ieşi pe plus. Bani de început să ai, că faci banking. Dacă aş avea o bancă, aş da credite doar cui aş vrea eu, eventual cu dobânzi preferenţiale, aş face pachete personalizate şi pachete speciale pentru investiţii, mai ales în online. Că aşa vreau eu, deh. Pe jumătate glumă, pe jumătate serios, cred că mi-ar plăcea să fiu bancher.

Într-o perioadă ca asta, să ştii că eşti pe profit, că-ţi intră bani constant, e mare lucru. Mi-aş lua o casă pe o plajă din Barcelona şi aş da directive de acolo. Eventual, cu laptopu-n braţe pe plaja privată. Directive şi atât. Nu de alta, dar ca patron de bancă, mi-aş permite să-mi angajez oameni capabili care să muncească în locul meu şi care să-mi permită să stau cu burta la soare.

Şi aş face, probabil, cea mai inovativă bancă, cel puţin în România. Proceduri simplificate la maximum, perioadă de aşteptare cît mai redusă, contracte scrise suficient de bine cît să le înţeleagă toată lumea din prima, eventual cu mai puţine pagini. Pe scurt, pe principiul legislaţiei americane: scurt şi la obiect. Banking serios, vreau să zic. N-am timp să scriu cîte idei am.

Numai de-ar fi atât de simplu…

6 comentarii

 1. In Romania iti trebuie 25 de milioane de euro ca sa-ti faci banca ;)

 2. Daca ai vedea un contract de credit american, te-ai speria. Sunt extrem de complexe, cu fraze de cate 5-6 randuri, cu mult mai multe clauze.
  Dar cu restul sunt de acord :)

 3. Daca vrei sa ai statut de “sluga” atunci ai incredere in banci si in sistemul bancar!
  Daca vrei sa ai un statut sigur si placut “te intinzi cat iti permite plapuma”, deoarece altfel ai toate sansele sa ajungi pe strada si fara casa, masina si nevasta.
  Undeva citeam ca o banca iti da o umbrela cand este soare si ti-o ia inapoi cand incepe ploaia.
  Au fost in decursul timpului o gramada de filmulete, cum sistemul bancar este facut sa te falimenteze pe cine trebuie si cand trebuie.
  Industria americana a dat faliment deoarece bancile care au finantat unele sectoare, ulterior au marit si ele dobanzile si alte speze bancare mincinoase si ireale. Apoi, bancile au dat faliment, iar industria a inceput sa plateasca daunele la ate banci, care au preluat falimentarele.
  Cum se explica ca in industrie un profit de 10% este enorm, iar pentru bancheri un profit de 1000% este normal.
  Ce manager din economia reala are prime de sute de miloane de dolari? In banci aceste prime sunt cat un mizilic.
  Asa ca … luati credite si cumparati cocioabe capitaliste, iar la urmatorul cutremur o sa aveti …. cerul liber desupra capului.

 4. Daca ai fi bancher … ai arde in focul Ghenei! cel putin asa zice Coranul. Si Tora. Si, mai voalat, chiar si Biblia.
  E drept ca pana la focul Ghenei, te-ai “semi-prepara” nitel sub soarele cald al Barcelonei … which would be nice ;)

 5. Fratilor, daca va simtiti asa superiori poate va imaginati o lume fara banci.
  Va spun eu: nu se poate! De cand s-a inventat banul a existat o forma sau alta de banca. Asa ca nu va mai tanguiti si beliti ochii cand dati mana cu banca, altfel beliti buzunarul! Asta nu inseamna sa aruncati cu piatra in banci, cand voi insiva nu va faceti temele…

 6. alex, pe de alta parte, daca ai avea banii sa-ti faci o banca nu prea ai mai avea motive sa o faci. ai putea pur si simplu sa stai pe plaja aia din barcelona si sa te ocupi cu chestii mai placute