Dacă furi de la hoț nu se cheamă furt, nu?

Amicul Stelian, arhitect și fotograf, care-n timpul liber pozează fete, s-a trezit cu o tută, care-și zice make-up artist, că i-a furat o poză fără să spună sursa. Un soi de apropriere a muncii altui make-up artist, că n-a scris nicăieri cine-a muncit.

Omul îi atrage frumos atenția că ar fi drăguț să dea un tag. Răspunsul vine cu dureri de cap: “era pe google, nu pun nici o sursă.” Amuzant e că dacă cineva i-ar fi furat o poză fără să spună că ea a dat cu pensula pe fața modelului, sigur se aprindea și ar fi fost în stare să dea foc lumii pentru un tag. Până una-alta, iacătă probă de răspunsuri:

Și continuarea, din comentarii, dintr-o discuție separată:

Deci, pricepeți? Cineva fură o poză a unui fotograf, iar altcineva o găsește. Când doi oameni diferiți îi atrag atenția că n-o doare mâna să pună sursa, imediat sare de fund în sus că are treburi mai importante de făcut și că de vină sunt fotograful, modelul și make-up artistul că nu și-au pus un watermark mare cât toată poza, unde să scrie cine-i autorul.

Va să zică, nu e furt dacă furi de la un hoț, ea e curată ca lacrima, n-are nici o vină, era pe google.

4 comentarii

  1. Am trecut prin ceva similar chiar de curând. Am văzut o fotografie de-a lui Vlad Eftenie postată de vreo 5 persoane în decurs de două zile. Și am simțit nevoia să specific printr-un umil comentariu la postările respective de pe facebook că fotografia îi aparține lui Vlad și că ar trebui specificat lucrul acesta în descriere de toți cei care o postează (că, aparent, postatul e mai “șmecher” decât share-ul). Una dintre persoane mi-a scos ochii exact cu chestia asta din articolul de mai sus, că e vina autorului dacă nu și-a semnat fotografia. #facepalm

  2. Grecii antici susțineau că un hoț, atunci cînd fură, este în contradicție cu întreaga lume; fiindcă, dacă lumea s-ar baza pe hoție, ce a furat îi va fi sustras în secunda următoare, adică nimeni nu ar mai poseda nimic. Ceva mai subtil decît porunca lui Moise.

  3. La noi in tara se poate face orice din pacate

  4. Oameni prosti si needucati. Nu este vorba de hotie pur si simplu nu au habar ce inseamna drepturi de autor, oameni care muncesc pentru a produce continut etc. Atitudine tipic comunistoida si lipsa de educatie.