dan parcalab, trustul gazeta si presa

Dan ParcalabO sa incerc sa fiu scurt, pentru ca nu m-a interesat in mod deosebit cazul Gazeta. In schimb, in ultima vreme mi-a sarit in ochi ceva: au fost mai multi arestati, insa numai despre unul singur se vorbeste in ultima vreme, anume despre Dan Parcalab. Prin urmare, stau si ma minunez. Acum citeva zile anuntam ca Dan Parcalab are blog. La textul respectiv am primit un comentariu, iar de aici si intrebarea care a rasarit.

Gasesc nu revoltator, nici macar absurd, gasesc tot ceea ce se intampla de-a dreptul i-r-e-a-l. Sa va spun foarte pe scurt ce am de spus: acest om (Dan Parcalab) mi-a schimbat intru totul existenta, modul de a trai si gandi, din clipa in care l-am cunoscut. Nu, stiu ca nu conteaza peste 10.000 de semnaturi, daramite parerea unui singur om. Insa ceva trebuie sa se poata face pentru a opri nedreptatea care se petrece in Romania anului 2007!!! Cum e posibil ca la Bucuresti sa nu se ia masuri? Cum e posibil ca unii oameni (a se vedea posturile nationale de televiziune – si acesta este doar un prim si palid exemplu care imi sare in minte) sa ia cunostinta de protestele maramuresenilor, sa li se transmita via fax semnaturile acestor maramureseni (18 pagini, si asta nu e tot!), sa se garanteze de catre cei de la departamentele de stiri ca se va transmite stirea si, pe urma, sa se astearna o liniste de-a dreptul penibila??? Dan Parcalab intra in greva foamei. De asteptat este ca nimeni sa nu reactioneze dupa asteptarile noastre, ale muritorilor de rand, ale oamenilor cu bun simt si credinta… Dar ma intreb ce va urma. Ce trebuie sa facem noi, cei care il cunoastem, respectam si admiram??? Sa o punem de o greva a foamei colectiva? Tare mi-e ca, judecand dupa nemerniciile care se petrec sub obladuirea mai marilor acestui neam, asta nu ar fi o solutie. A, ba da, pentru acesti mai mari ar fi chiar o solutie comoda si eleganta. Sa scape de noi toti. Am o singura credinta/convingere: se poate face ceva si se va face, indiferent ca “deranjam” sau nu pe niste rebuturi ale societatii.

Intrebarea rasarita, nu numai in urma comentariului, ci si in urma a ce am mai citit pe bloguri sau prin presa, este: de ce DOAR pentru Dan Parcalab se semneaza petitii, de ce DOAR pentru Dan Parcalab se ia atitudine si de ce DOAR Dan Parcalab este cel care trebuie salvat? In alta ordine de idei, cu asemenea atitudine, e ca si cum s-ar zice: el e singurul curat, restul sint minjiti, isi merita soarta. Chiar sint curios: de ce solidaritatea se indreapta DOAR spre Dan Parcalab si nu si catre ceilalti?

Ah, si da, pentru cei care nu au aflat, Dan Parcalab intra de miine dimineata in greva foamei. Si inca o chestie, de pe blogul lui cetire: “Puteti fiecare sa-mi scrieti pe adresa Inspectoratului Judetean de Politie Cluj, Cluj Napoca, str. Traian 27, numele meu, cu mentiunea – Arest –, ar trebui sa-mi ajunga“.

5 comentarii

 1. Foarte buna intrebarea!
  Desi s-a subliniat in nenumarate randuri, mentionez inca o data faptul ca Gazeta de Maramures functiona independent de restul trustului. Acest lucru se stie. A, ca nu se ia in seama e cu totul alta treaba.
  De ce nu s-au mobilizat oamenii in cazul celorlalti jurnalisti arestati? Exista, probabil, motive. Insa cei care au hotarat arestarea abuziva a lui Dan Parcalab nu prea cred ca stiau cu cine au de a face. Spun asta in sensul bun al cuvantului. Acest om are demnitate – faptele lui dovedesc asta, tot ce a publicat pana acum dovedeste asta, prietenii, familia lui dovedesc asta. Cu varf si indesat. Ca marturie stau si semnaturile maramuresenilor! Nu e vorba doar de o mandrie maramureseneasca, nicidecum. E vorba ca poate noi suntem altfel. Mai integri? Mai cu bun simt? Mai cu omenie? In orice caz, sunt convinsa ca nimeni nu se astepta (ma refer la cei ne-maramureseni) la o asemenea intorsatura de lucruri. Vom vedea ce se va mai intampla.

 2. Probabil clujenii “stiu” ceva legat de santaj si trustul de presa si nu au simtit nevoia sa se solidatizeze cu ziaristii. Maramuresenii nu stiu daca Dan e vinovat sau nu, dar stiu de articolele-ancheta din Gazeta de Maramures si “stiu” si ei de afacerile celor ce apar in aceste articole (tot aceia care l-au si denuntat pe Dan). Sunt diverse motive sa te solidarizezi cu Dan: Pentru ca-l consideri nevinovat si te ingrozeste de ce i se intampla. Din antipatie fata de cei despre care ae a scris si care acum il denunta(adica nu fata de ei ci fata de sistemul care le permite sa aiba afaceri mafiote si sa fie OK). Daca esti politician iti exprimi solidaritatea cu Dan pentru ca “da” bine la public. Motive sunt…

 3. Si totusi, chiar si in cazul sustinerii lui Dan Parcalab se inregistreaza niste ciudatenii…
  Vezi:
  http://cornelsabou.blogspot.com/2007/01/ntrebri-care-ateapt-urgent-rspunsuri.html

 4. azi 29 ianuarie sunt 15 zile de cand Dan este in greva foamei