De ce au băncile program doar pînă la cinci?

Zău, dacă pricep. Am încercat, ieri, să plătesc o factură la Vodafone. La Iancului, am toate băncile posibile şi imposibile. Şi, cu toate astea, după ora 17, toate sînt închise. Toate din zonă. Şi încerc să-mi dau seama de ce se întîmplă asta şi nu prea reuşesc. Înţeleg tăierile de costuri, deci mai puţini angajaţi de plătit, dar poate-mi scapă mie logica esenţială.

Să explic: programul băncilor e de la 9 la 17 (pe alocuri, pînă la 18, dar sînt foarte puţine). Omul se trezeşte la şapte, îşi bea cafeaua, face un duş, iar la opt-nouă, pleacă la muncă. Face o oră pe drum, ajunge la 9 sau la 10 la serviciu. Pleacă de la serviciu la cinci sau la şase (ori şapte) seara. Dacă are de plătit o rată, trebuie să se învoiască. Sîmbăta nu se pune, că majoritatea băncilor oricum sînt închise. Iar ca să găseşti una deschisă, trebuie să ocoleşti jumătate de oraş.

Altfel, pricep că băncile sînt deschise doar pentru pensionari. Asta aşa, că tot am văzut o campanie pe TV din categoria: “vino şi ia-ţi pensia pe card de la noi şi poţi cîştiga servicii medicale pe viaţă”. Ce-i drept, pensionarii reprezintă şi singura categorie din România cu venituri fixe şi constante. Dar merită? Nu ştiu, întreb. Mă simt un pic nebăgat în seamă.

PS: Mi se pare fantastic cum băncile aleg să nu mai accepte plata facturilor dacă n-ai cont curent deschis. În cazul meu, plata facturii fără factură fizică (am ales să o primesc exclusiv pe mail).

97 comentarii

 1. in completare la ceea ce a spus Razvan: foloseste direct debit si scapi de bataia de cap, alergatura si cozi. Nu cred ca comisoanele sunt cele care te impiedica sa te bucuri de mai mult timp liber :))

 2. Plata facturilor la ghiseu trebuie descurajata. Mereu cand am treaba la banca cu altceva trebuie sa stau dupa o gramada ce nu stiu ca facturile de telefonie se pot plati online pe siteurile operatorilor FARA comision si la fel si la majoritatea utilitatilor.

  De onlinebanking nu mai vorbesc.

  • @Iulian: mda, nu zic ca nu-i adevarat, si pe mine ma exaspereaza pensionarii care fac coada la oficiile postale. Dar nu toata lumea stie ce-i ala internet banking si nu toata lumea are incredere in plati online. Si ce te faci in situatii precum a mea, cind n-ai destui bani in cont, dar ai cash? Hai sa nu exageram, totusi. Problema nu-i neaparat la oameni, cit e si la banci. Stii ce usor s-ar rezolva totul cu un scanner de cod de bare? Cind platesc rata la masina, astept pina ma plictisesc. Deh, datele se introduc manual, cind e mai simplu sa scaneze codul de pe factura.

 3. Asta este exact motivul pentru care am ales sa fac plata tuturor facturilor direct din cont via internet banking. Si pentru ca am o oarecare vechime la banca cu care fac “banking” am facilitatea de a mi se credita contul cu semele necesare pana la intrarea banilor in cont, pentru toate platile de facturi definite ca utilitati lunare.

  Este cea mai simpla si buna varianta.

 4. E simplu, la banca alergi tu sa dai banii, nu invers. Ai de platit rate, facturi, comisioane, iar ei pot oricand sa ti le ceara cu forta, sa-ti bage penalizari si altele. Asa ca ei stau cu burta in sus pe program lejer si tu faci tot efortul pentru a ajunge acolo sa dai banii. Daca ar face program 10-12 si atat, tot tu ai alerga sa le dai banii, alternativa fiind prea complicata.

 5. ideea e oarecum simpla. am lucrat vreo doi ai in banca si stiu cum stau treburile pe acolo. programul s-a micsorat, intr`adevar in ultimii ani pentru ca programul oamenilor care lucreaza in banca e mai mare de 8 ore in fiecare zi. angajatii dintr-o agentie mai stau cel putin o ora la serviciu dupa ce se inchid usile publicului. Si cum politicile corporatiste au decis in marea majoritate sa nu mai plateasca ore suplimentare, oamenii au facut scandal si s-a ajuns la consensul asta, sa se inchida mai devreme. Inca suntem la nivel de tara bananiera in ceea ce priveste customer service.
  Sper ca ti-am fost de folos.

 6. E un caz izolat, sa nu poti plati factura pana la 17. Exista mii de solutii, mai bune decat a pune niste oameni sa lucreze noaptea.

 7. @Razvan: Exact la asta m-am gandit cand am terminat articolul.
  Nu am nicio factura pe care s-o platesc fizic la vreo banca sau bancomat! Doar online.
  Imi ramane de achitat fizic doar o rata. Si asta pentru ca n-am internet banking cu banca respectiva si un transfer din alt cont (si evident, alta banca) ar fi prea scump si o data pe luna nu mi se pare mult.

  Dar ca sa revin la intrebarea din titlu. Nu cred ca in banci s-a facut vreun survey al clientilor din care sa se evidentieze ca se prefera un program 11-19.
  Dar asa e peste tot! Orice companie care iti livreaza utilitati (livreaza? zic bine?) are acelasi program. Primariile, institutiile statului… toate.
  Si vine intrebarea fireasca: dar tu nu ai acelasi program, 9-17?
  E clar ca orice abatere de la “core-time” reprezinta costuri mai mari pentru angajator/companie. Si pana la urma asta e raspunsul: ii costa! Orice serviciu in plus ce tie ti-ar aduce un confort, lor le-ar aduce costuri.
  Just think about it!

 8. De ce un supermarket cu 30 de case tine 2-3 casieritze numai si ma face sa stau la coada?
  De ce o gara cu 7 case tine deschise numai 1 si ma face sa stau la coada?
  De ce o primarie sau adm fiscala au sali cu 10 ghisee di care sunt deschise 1 sau 2 si in 99% di cazuri dupa ce stau la o coada mi se spune “nu aici, mergeti in sala X sau la ghiseul Y?”
  De ce toate serviciile au acelasi pg deschis ca cel de munca (8-17)?
  Fiindca TIME IS MONEY ……….si e mai ieftin pt toate structurile, institutiile, firmele, companiile, serviciile de mai sus sa foloseaza timpul clientului/cetateanului/contribuabilului in loc sa isi foloseasca timpul lor (care costa) ……..al meu ca pers e “gratis”…pt ei cel putin. Nervii oboseala si stressul meu….la fel:)
  e ffff simplu

 9. Aminteste-ti ce a zis Mark Twain despre banci…

 10. Dar nu-i nimic ca ei te suna pe tine si dupa ora 18 daca e ceva, gen ca vor sa iti dezactiveze serviciul online ca nu l-ai accesat cica de 3 luni cand el fusese accesat cu o saptamana in urma, dar deh.

 11. Eu nu inteleg de ce bancile (sau orice alt comerciant cu macar doi-trei angajati) nu face programul astfel: vine o persoana la 9 si pleaca la 5, vine alta persoana la 10 si pleaca la 6…astfel programul tuturor serviciilor ar fi macar extins cat sa poti ajunge de la munca la o filiala apropiata, pt. ca e clar ca inainte de ora 5 nu scapa mai nimeni.

 12. Din ce stiu eu, sunt multe banci care au agentii in cadrul mall-urilor, care-s peste tot, au aparut ca ciupercile dupa ploaie. Si agentiile astea au program de lucru pana mai tarziu. De verificat.

  Nu cred ca e o particularitate a sistemului bancar romanesc, de fapt sunt sigur de asta. In plus, exista internet banking, exista bancomate de la care se pot plati furnizorii de utilitati.

 13. nu e nici o taiere de costuri… asa erau si inainte de criza…
  problema e ca in romania cumparatul este vazut ca o obligatie nu ca un drept. eu sunt obligat sa cumpar mancare, sa-mi platesc facturile, sa platesc rata la banca. si atunci oamenii se comporta ca atare… adisa ii doare in dos de tine.
  era o carte interesanta despre negociere care spunea: schimba abordarea, nu cumperi produse, vinzi bani.
  pana cand bancile si orice alte institutii care ofera ceva in schimbul banilor o sa realizeze ca fara cei ce ii platesc dau faliment (invers e mai putin probabil), si o sa se comporte in consecinta, pana atunci cetateanul o sa fie vazut ca ultimul om care vine cu capul plecat la marea institutie sa cumpere ceva.

 14. Cu alte cuvinte tu ai vrea ca angajatii din banci sa isi schimbe radical perioada de lucru pentru ca tu sa-ti poti plati relaxat facturile la orice ora poftesti? Ai incercat sa faci invers? Incearca sa lucrezi tu de la 11 la 19, astfel ai timp 2 ore sa iti rezolvi treburile!)

 15. Cunosc foarte bine problema de care vorbesti, dar intrebarea mea este de ce nu folosesti internet banking pentru a plati astfel de facturi?

  • @Razvan: de regula, il folosesc. Dar se intimpla, ca ieri, sa n-am destui bani in cont, dar sa am cash. Si daca n-am nici un ING prin zona si nici token-ul la mine, caut alternative.

 16. …prietene daca tot ai invatat sa utilizezi aceasta mareata unelta a secolului 21 – internetul, de ce nu folosesti internet banking ?! crede-ma ca vei scapa de toate duduile acre de la caserii si ale ghisee. Sa iti mai zic ca exista si alte metode: direct debit, plata direct cu cardul pe site la Vodafone ?

  aa …. si inca ceva, ai sa fii surprins sa vezi cum in vest (Spania, Italia, Germania, etc), tari cu care ne tot comparam si catre care vrem sa tindem, programul cu publicul la banci e pana la 14:30, de la 09:30 … si sa iti mai zic ca nu exista banca deschisa in weekend , nici macar o ora …
  Dar deh, ce sa-i faci cand esti roman si iti plangi soarta!

  • @Sorin: prietene, folosesc aceasta mareata unealta numita internet banking. Daca citeai mai sus, in comentarii, ai fi vazut la ce ma refer. Dar deh, ce sa-i faci cind esti roman si-ti dai cu parerea inclusiv atunci cind nu stii toate datele problemei!

 17. @alex mihaileanu: tu ai fost prin tarile vestice gen Austria/Germania/Franta ? Sa vezi acolo program la banci. Luni-Vineri 10-12, pauza de siesta, 14-16. Toate platile se fac la automate sau pe internet.

  • @geo: daca-mi arati si mie niste automate, sa-mi platesc factura la mobil, promit sa le folosesc. Si-n Bratislava se cumpara bilete de autobuz/tramvai de la automatul plantat in statie si merg lucrurile foarte bine. Dar noi traim in Romania, pina una-alta.

 18. Da, da…. Probabil in Bucuresti este disperare mare, toti oamenii lucreaza occidentalizat si nu mai au mijloace de a scoate banutzii din buzunare…
  Pe cand in orasele amarate din provincie (furnizoare de taxe si impozite catre Big Brother Capital) este o veselie => poti platii in malluri daca insisti la o gramada de centre Orange si Voda si Cosmote….. acuma sa nu platesti o faci numai daca nu vrei, daca esti bucurestean sau daca esti mafturos….. Pa !

 19. @Alex: automatele ING :P Cash-in cred ca se cheama. Nu sunt la fiecare colt de strada dar exista.

 20. “Omul se trezeşte la şapte, îşi bea cafeaua, face un duş, iar la opt-nouă, pleacă la muncă. Face o oră pe drum, ajunge la 9 sau la 10 la serviciu. Pleacă de la serviciu la cinci sau la şase (ori şapte) seara. ” angajatul de la banca nu e tot om?tin sa te anunt ca dupa ce se inkeie programul de lucru cu clientii..angajatul de la banca mai are cel putin 1 sau 2 ore de munca.iar cel mai des ..dimineata la 8 30 e sedinta de analiza.

 21. Dupa cum ai zis si tu este un caz izolat la tine. Cam de cate ori se intampla sa nu ai bani in cont si sa ii ai cash ?! Dupa cum zicea cineva mai sus (asta ca sa vezi ca am citit datele problemei :) ) Time Is Money, si nu cred ca ar fi rentabil pentru nicio banca sa aiba program pana la 22:00 doar pentru cateva cazuri “izolate”.

 22. Mi se pare nornal sa fie asa programul bancilor, char daca mi-e uneori incomod. Dar oricum rezolv online sau la bancomat 95% din tranzactiile bancare.
  Este vorba de respect pentru angajati. Au si ei viata lor.
  In mukle tari civilizate vei constata ca seara si in weekend-uri majoritatea magazinelor sunt inchise. Oare de ce? Din respect pentru lucratori.
  Numai la noi gasesti anomalii de genul supermarchet deschis de Craciun! Ne lipseste multa multa educatie si bun simt!

 23. Pai, daca nu stii de ce au bancile program doar pana la 5…eu zic sa dai un search pe “piata” din occident… O sa vezi acolo care este programul tuturor magazinelor, institutiilor, etc … Si o sa ajungi sa fii multumit de tot ce e in Romania … De faptul ca avem malluri “non-stop”, si supermarketuri “non stop” si boutiqe-uri “non stop”, si multe altele “non stop” …si daca ramai fara paine sau fara tigari la 2 noaptea sigur nu-i asa problema, intrucat gasesti la coltul blocului vreun intreprinzator dornic sa faca bani …

  Sau ia exemplul medicilor stomatologi din Romania care lucreaza pana la 11.00 noaptea, numai pacienti sa fie !! Si compara cu ce e in vest, unde, la ora 17.00 asistenta isi pune geanta pe umar si pleca acasa ca i s-a terminat programul…

  Si multe altele :)
  Cu ceva timp in urma ti-as fi dat dreptate, insa, in ultimii ani, calatorind destul de mult, am avut ocazia sa vad si cum este la altii …si ma declar multumita de ce e la noi …din punctul asta de vedere (desi probabil ca asta se intampla cu incalcarea drepturilor multor angajati..)

 24. esti carcotas.ai atatea variante si tu mergi cu cash la ghiseu.
  si ce chestie… toti muncim in cursul zilei oare eu nu trebuie sa fac atatea lucruri in intervalul 9-17 si nu pot?
  in plus ai zeci de exemple, nu ne mai plictisi cu titluri de genu’ asta !!

 25. Banca inchide la 17 dar angajatii pleaca la cel putin o ora dupa..

  Cele din centrele comerciale au program prelungit.

 26. Pai acelasi principiu se aplica la toate companiile prestatoare de servicii, dintre care la unele e un fel de loterie sa faci (daca poti) plati online! Fenomenul se regaseste si la unele magazine (inclusiv la cele online care teoretic permit ridicarea produselor de la sediu), si la cablisti, administratii financiare, politie etc. In conditiile in care toate astea teoretic se adreseaza cetateanului platitor de taxe, facturi etc, adica (si) a cetateanului care se presupune ca in perioada 8-17 e la munca sa produca banii cu care sa ii plateasca pe ei, prestatorii. Concluzia e ca inca suntem o tara bananiera, in care online-ul este inca la nivel de moft iar mentalitatea nu e in niciun caz orientata spre client

 27. dude, acuma serios tu nu ai auzit de internet banking si plata cu cardul? in ce epoca traiesti? pai factura la vdf poate fi platita pe net cu cardul din contul my vdf sau cum se mai cheama acuma…
  asta e si explicatia pentru programul bancilor: ei vor sa incurajeze clientul sa nu mai vina la ghiseu (din motive evidente de reducere a costurilor de personal, procesare a platii etc) si daca unii nu inteleg incearca sa forteze lucrul asta.

 28. Citind toate comentariile acum, revin si te intreb: nu stiu de ce vezi tu o problema a bancilor faptul ca, desi ai zeci de banci langa tine (ceea ce nu se intampla in Vest!!!), nu reusesti sa-ti rupi un sfert de ora din pauza de masa si sa tragi o fuga pana la una din aceste banci pentru a-ti plati ce ai de platit, daca tot nu spui ca nu exista decat aceasta varianta.

  Serios vorbind, am senzatia ca nu ai fost (trait) in Vest de pui problema la modul asta. Repet: nu e o particularitate a sistemului bancar romanesc, asa e peste tot. E chiar mai rau in Vest decat la noi.

  Insa numai in RO se despica firul in patru cu orice ocazie. Si intotdeauna vina nu e a noastra, ci a celorlalti…

  • @Maxi R: e relativ simplu. Intr-un oras precum Bucurestiul, in care programul de munca, de regula, este acelasi peste tot, pur si simplu n-ai cind sa ajungi la banca. Asta cu ruptul a 15 minute din pauza de masa e un pic deplasata. Ideea e ca ar fi mai productiv pentru o banca daca ar avea un program cu o ora sau doua mai lung. Vorba cuiva, mai jos: ai doi angajati, unul vine la noua, celalalt vine la 11, primul pleaca la 5, celalalt pleaca la 7. De aia exista ture. Ma rog, din punctul meu de vedere, bancile n-au decit sa faca cum au chef.

   Problema mea e ca n-aveam destui bani in cont, sa platesc factura online, dar aveam 100 de euro cash. Unde schimb banii aia? La case de schimb, cu comision de 20%? Asta asa, ca idee. E drept, eu am schimbat banii mai devreme. Intr-un final, am ajuns la ING, dar ATM-ul era blocat. Am mai mers o statie RATB pina la alt ING, am bagat banii in cont si am platit la multimat. Dar problema ramine valabila. E chiar asa de complicat sa ai un program decent? Eu am cardurile la ING si rata la BCR. Ca sa platesc online, dau comision de 30 de lei. Nu mai bine platesc la ghiseu? De ce sa schimb o banca de care sint multumit doar ca sa scap de un comision, cind pot foarte bine sa retrag de la bancomat si sa platesc la ghiseu? Doar ca sa dau mai multe comisioane?

   Toata lumea insista pe “vai, dar ai internet banking”. Da, eu am, tu ai, el/ea are. Dar, in total, sintem 10% din populatia care munceste. Deci? Cu ceilalti cum ramine? Dupa care mi se reproseaza ca am ochelari de cal, ca nu vad solutia internet banking. Ba dimpotriva, aia care incearca sa-mi bage pe git gindesc foarte ingust, ca nu se gindesc si la ceilalti. Da, stiu, nu-i problema lor…

 29. As vrea sa vad ce zici daca toate magazinele, supermarketurile s-ar inchide la max 19. Pentru ca in tarile precum Austria, Germania asa este. Problema ta e falsa. Nicaieri in lumea civilizata nu tine banca deschisa mai mult de ora 17.

 30. Omul se trezeşte la şapte, îşi bea cafeaua, face un duş, iar la opt-nouă, pleacă la muncă. Face o oră pe drum, ajunge la 9 sau la 10 la serviciu. Pleacă de la serviciu la cinci sau la şase (ori şapte) seara. Dacă are de plătit o rată, trebuie să se învoiască

  pai aceleasi nevoi le are si angajatul de la banca, si pentru plata unei facturi la telefonul mobil (abonamentul voce al telefonului mobil sic) exista O SUMEDENIE DE ALTE POSIBILITATI

  sunt puncte de plata a facturii (prin firma nu ii zic numele) la foarte multe magazine.. . sunt magazine vodafone inca deschise la ore tarzi…

  dar apoi exista notiunea de DIRECT DEBIT
  care presupune plata facturilor la utilitati din contul curent in mod automat la emiterea facturii
  (nu presupune nici macar internet banking!!!!!)

  Acest tip de plata DIRECT DEBIT este foarte foarte folosit in UE15, si de aceea nu o sa vezi persoane ca stau la cozi pentru plata facturilor !! (si mare parte mai in varsta au aceasta posibilitate si nici macar sa aiba cont de internet banking)

  Asa ca mai avem mult de evoluat.
  PS: eu am toate facturile de acest gen (Gaz, Electricitate, internet, mobil, …) cu acest instrument de plata
  Timp consumat ZERO
  (nici macar 5 minute sa intru pe home banking!)

 31. Bancile se inchid la 5 pentru ca angajatii sa poata sa-si inchida ziua, asa numitul End of Day. EOD-ul reprezinta un set de operatiuni prin care casa trebuie sa fie inchisa, toate operatiunile care se fac in core banking “inchise”. Daca teller-ul are o 100 de facturi ca idee, el trebuie sa le introduca in sistem daca pe timpul zilei nu a reusit. Trebuie introduse in aceeasi zi pentru a se pastra data tranzactiei, astfel ca in timpul noptii operatiunile automate care ruleaza sa le ia in considerare. Inchipuiti-va ca va platiti factura care era scadenta maine, dar casierul o introduce abia maine in sistem, se va plati poimaine si voi veti fi somati ca nu ati platit factura la timp. Sunt lucruri care pentru publicul general nu se vad din afara, dar oamenii aia daca ar inchide la 8 banca ar trebui sa mai stea pana la 10 seara.

 32. Alex … dar tu de ce ajungi cand vrei la servici si pleci tot cand vrei? Cu un efort foarte mic din partea ta, sunt convins ca ti-ai gasi o zi din luna in care sa ajungi la munca la 8 .. 8:30 si sa pleci la 16:30, sau sa stai 30 de minute peste program intr-o zi ca sa pleci mai devreme a doua zi.
  Si daca sa zicem ca jobul tau e prea important ca sa poti face asta, atunci sunt convins ca iti permiti sa platesti pe cineva care sa-ti plateasca ratele.
  Bafta!

 33. Asta ma intreb si eu de multa vreme.
  Toata lumea din RO lucreaza intre 9-17. Cine-cui mai face servicii directe, exceptand firmele? In RO exista numai firme?
  Si privind problema altfel, te intrebi ce este important pentru romani, uitandu-te la ce ramane deschis dupa ora 18.00.

 34. Deduc eu de aici ca problema nu este la banca, la bancomat sau la online banking.
  Problema este ca autorul subiectiv isi primeste banii cash (din motive doar de el stiute) si vrea sa-i cheltuie tot cash :)
  Parerea mea: ar fi un mare pas inainte daca bnr ar retrage treptat toata masa monetara M1. Scapam si de cozi la ghiseu, si de functionari bosumflati, si de o mare parte din evaziunea fiscala.. la plic..

 35. Pina una alta vorbim de tara noastra. Nu de Vest. Acolo totul se inchide la 5-6. Insa acolo exista cu siguranta alte metode de interactiune cu banca. Nu vad acolo clientul sa mearga sa plateasca rata cash. Cel mai probabil i se transfera direct din contul in care isi ia salariul.
  La noi ar trebui sa inteleaga bancile ca noi muncim de la 9 la 18. Si sa-si ajusteze programul nitel. Insa nu vor. Pe linga asta au si curs de schimb nesimtit. Dar nesimtit. Daca la casa de schimb valutar de unde iau eu au cursul +- 200 lei fata de BNR, la banci au si 500-800 diferenta. Basca ca mai si negociez din cind in cind. Ce e aia comision la schimb valutar ? Nu mai exista de multi ani.

  Plata facturilor se poate face si la magazinele cu Pay Point. Si la BRD au un automat prin care se poate plati. Plata la ghiseu s-ar putea sa aiba un comision mai mare decit la internet banking.
  In concluzie, bancile isi vor schimba programul cind vor avea zile in care chiar nimeni nu va mai intra in sediile lor pentru credite, depozite etc.

 36. Nu e nimeni obligat sa-si adapteze programul dupa chefurile tale. Banca il are afisat, te incadrezi, bine, nu… Si angajatii aia sunt oameni care trebuie respectati. la fel ca si tine, si ei au probleme personale de rezolvat.

 37. Ce nu ai inteles tu este ca programul tau de lucru este anormal nu al bancilor…

 38. ce tari sunt toti desteptii care au auzit de internet banking… bine ba.

  ce te faci daca ai cash? dar valuta?

  nu stai ca prostu cu 300 de euro in buzunar si te invoiesti de la munca sa te duci sa platesti rata?

  hai nu mai faceti pe modernii ca nu e cazul, la banca tre sa ajungi din cand in cand indiferent de ce faci.

 39. Citind unele comentarii de mai sus nu poti sa nu te intrebi cine munceste in tara asta, daca atat de multi sar in sus numai la sugestia ca ar trebui ca bancile sa lucreze si dupa 5.. Ba avem un tip beton, customer oriented, cum sunt ei in banca – “ala e programul de pe usa, nu iti convine la revedere, avem probleme personale..”.

  Nu stiu frate, dar eu muncesc de 15 ani in companii private si sub 7 nu cred ca am plecat acasa.. Tot asa si sutele de colegi ai mei. Si nu am murit, si am doi copii si ma descurc..

  Intrebare pt domnii “bancheri” – cum ar fi ca benzinariile, scolile, magazinele, mall-urile, pompierii, paza de coasta si zugravii sa lucreze doar pana la 5? Ca toti avem probleme personale.

  O tara de puturosi ipocriti… Si nu mai dati exemple din vest ca nu oferiti servicii de nivelul ala.

 40. mai bine ati intreba BNR-ul de ce dupa ora 16.30 toate platile procesate prin internet banking, apar cu data zilei urmatoare!
  asta este o intrebare buna…pt ca ziua se inchide la ora 16 sau 16.30…
  si apoi la intrebarea de ce sunt inchise bancile la ora 17…din motive de protectie in primul rand…doar nu ati vrea sa aiba program de supermarket …
  si apropo de supermarket…daca chiar vreti sa platiti prin banca, de ce nu alegeti o sucursala sau agentie care are program de MALL…sau nu ati auzit despre asta? si da…nu ati cautat suficient de bine, pt ca chiar se pot plati facturile si prin bancomat…lipsa de informare…decat sa puneti intrebari stupide, mai bine ati da un search pe google si ati cauta aceste bancomate…zi buna

 41. De obicei nu scriu comentarii, fac o exceptie acum desi nu meriti.
  am vazut ca s-a mai scris si mai sus …. cei care lucreaza la banca nu sunt oameni?, tu pleci de la serv la 17-18 da’ ei n-ar trebui sa o faca. De ce nu folosesti internet banking? nu esti in stare? sau du-te si plateste facutura la furnizor.

 42. si daca programul cu publicul este pana la ora 17 nu inseamna ca angajatul pleaca acasa…domnilor…ii apuca si ora 19 sau 20 in sediu si apoi nu inseamna ca daca sta peste program, este si platit…
  nu mai duceti grija altora de programul de lucru…mai bine duceti-va grija voastra…totdeauna cautati cioburi in ochii altora..care sunt de vina de nereusitele voastre…dar nici unul dintre cei care au dat in cap altora pe site-ul asta, nu are o atitudine si nu ia o atitudine demna de om cult…mai bine v-ati uita si ati vedea cu adevarat care sunt problemele noastre adevarate…ale tuturor romanilor…mi-e rusine ca m-am nascut intr-o tara cu niste (oameni) si atat de josnici…

 43. si inca ceva domnule nemultumit de programul cu banca…daca tot vrei economii de ce nu mergi sa platesti direct la sediul vodafone??? e prea aglomerat???

 44. Poate ca ziua bancara se termina la 5, smart ass ? Stii, e un cut-off , pentru transferuri/depozite, etc.
  Aici in sua, e la fel si se pare ca nu se trezeste nici unu pe blog sa protesteze ca vrea mushchiu lui sa plateasca factura la mobil si nu poate. Totusi avem online banking si toate platile le fac online – uite o idee care merita promovata !

  • @Alin: smart ass ce esti tu smart ass, platile se inregistreaza pe niste servere, care servere proceseaza platile in timpul programului. Nu-i cade nimanui rangul daca mai inregistreaza trei plati dupa ce s-a incheiat ziua bancara.

 45. De dragul discutiei: tie ti se pare deplasat ca eu sa sugerez sa-ti rezolvi PROPRIA nevoie actionand in interesul tau intr-o perioada de timp in care ai putea sa faci asta, in timp ce nu ti se pare deplasat sa sugerezi ca altii sa-ti rezolve aceeasi nevoie prin oferirea unor servicii (cel mai probabil) neproductive pentru ei (prelungirea programului)?

  Mai mult, aceste servicii iti sunt oferite, de fapt. Multi de pe aici iti indica centrele comerciale, in care poti gasi multe banci deschise dupa o anumita ora. Tu vrei ca toate bancile sa-si schimbe programul, sa angajeze noi oameni, sa investeasca s.a.m.d., doar pentru ca tu/altii ca tine sa isi poata plati facturile atunci cand doresc…

  Bancile lucreaza in timpul in care firmele lucreaza. E o idee de investigat. Oare cine aduce profituri bancilor? Firmele sau persoanele fizice? Tu esti jurnalist, poate ai putea sa afli.

  Pe de alta parte, vino in Vest sa vezi cum este, multa lume de pe aici iti spune acest lucru. De ce ai senzatia ca bancile romanesti / serviciile romanesti sunt mai cu mot? Sa vezi cum se lucreaza aici cu publicul…

  • @Maxi R: ba, nene, ia o pauza si citeste din nou. Daca nu, iti explic din nou. Deci: eu am o factura de 410 lei la Vodafone. Pe card, am doar 100 de lei. Dar am in buzunar o bancnota de 100 de euro. O schimb si vreau sa platesc, ca miine imi restrictioneaza telefonul. Doar ca e ora cinci si eu nu mai gasesc nici o banca deschisa. Ocolesc jumate de Bucuresti ca sa platesc o factura? Hai sa pun problema si altfel: Am o factura de 410 lei la Vodafone si doar 100 de lei pe card, dar am o bancnota de 100 de euro in buzunar. Sint la munca si mai devreme de ora 6 seara nu pot sa plec. Daca nu platesc azi factura, imi taie mobilul. Unde ma duc sa o platesc? Ocolesc jumatate de oras, in conditiile in care am 20 de banci in jur, dar niciuna deschisa?

   Ce nu pricepi tu e un lucru simplu: n-am zis ca bancile trebuie sa isi schimbe programul, ci am intrebat de ce au un program atit de scurt. Simplu. Pina una-alta, eu platesc o groaza de comisioane bancilor, de la retrageri si pina la orice altceva vrei tu. La BCR, iti ia comision 7 lei la o retragere de 300 de lei. Daca tot imi iei atitia bani, chiar nu poti sa prelungesti cu o ora programul? In fine, trecem peste asta. Platesc la automat. Care automate? Hai sa facem o harta cu automatele de plata a facturilor, eventual.

   Un singur lucru ma enerveaza la comentariile astea. Ca unul singur dintre aia care pupa-n fund bancile nu zice: “ba, hai sa facem ceva, sa ii ajutam pe aia care au problema asta! sa ne punem mintea la contributie si sa ne amintim unde am vazut automate de plati”. Toti sar repede cu “dar ai internet banking!”. Foarte frumos. Si ce fac daca n-am bani pe card, dar am cash, iar cardul meu, prin absurd, e la una dintre bancile care n-au automate la care sa poti depune bani in cont? Ce fac atunci? Dar bine ca ne dam inteligenti si il injuram pe ala care pune o intrebare cit se poate de simpla.

 46. Solutia este simpla :card plus o conventie si platesti si la ora 24, daca asa vrei. Sau Internet Banking. De ce trebuie sa stai la ghiseu la cozi cand ai solutii asa simple.
  Majoritatea bancilor nu vor sa se transforme in puncte de plata a facturilor. Nu este rentabil si nici corect. Toti operatorii desfiinteaza casieriile si trimit oamenii la banci

 47. Exista magazine de cartier care fac incasari de facturi prin intermediul unor retele specializate (ex. PayPoint). Poti sa-ti platesti linistit facturile pana la 10 seara sau in wk. Eu asa fac. Uita-te pe spatele facturilor la modalitati de plata.

 48. Zilele trecute am fost la Unicredit si am vazut ca au inceput sa implementeze noile bancomate, acelea in care poti face plati fara card si care accepta direct euro sau dolari si apoi poti face plata facturilor si iti da si rest dupa, si poti merge si la 12 noaptea. O alta solutie ar fi ING, au la fel un sistem in care poti face platile direct acolo, poti face plati direct cash insa ai nevoie de un card ING pt ca banca preia banii, alimenteaza contul si apoi face tranzactia, solutii exista, si dupa cum zicea si cineva mai sus, oamenii aceeia nu inchid la 5 si pleaca, ei stau si dupa pt ca au de incheiat operatiuni monetare care uneori le ia si pana la 8 seara, si nu de alta dar stau pe salarii de 1200 ron.

 49. Poti sa ceri sa vina prin posta sau le printezi.
  Si da, inteleg ce vrei sa zici, dar e alegerea ta. Am vazut ce s-a mai scris; nimic nu e e perfect… :) Pt. mine functioneaza.

 50. solutia ar fi sa treci pe cartela. e mult mai bine deoarece scapi de cozi si iti poti cumpara credit 24 h din 24 de la automat si de la magazinele non-stop . in opinia mea e o idee foarte buna.

 51. Daca ai card, il poti folosi ca sa-ti platesti factura la bancomat. Orice banca mai rasarita din Romania iti ofera aceasta posibilitate. Daca nu ai card, ia-ti internet banking. In rest, programul standard al bancilor nu depaseste niciunde pe lumea asta ora 17:00. Nemultumirea ta frizeaza absurdul.

 52. Eu cred că au prea mulți bani și fac profit prea mare, așa că s-au gândit să închidă mai devreme, să mai tempereze boom-ul industriei…

 53. @Alex … eu cred ca problema ta este alta. Niciodata un furnizor nu-ti va elibera factura azi si te va obliga sa o platesti pana maine. Deci nu pot sa-ti accept ca argument faptul ca ai de platit o factura de 400RON pana maine, desi ai pe card 100RON si in buzunar 100 de euro.
  Eu cred ca situatia a stat altfel. Ai avut o luna la dispozitite sa platesti 400 de RON, dar te-ai coit ( imi cer scuze, dar asta e cel mai potrivit termen) pana in ultima zi, si acum incerci sa dai vina pe altii pentru esecul tau.
  Si apropo unele banci au program si sambata dimineata, ca s-au gandit si ei la astia ca tine, dar na … sambata dimineata, dormim pana mai tarziu … te inteleg.

  Si ca incheiere, astept din partea ta sa dai dovada de maturitate si sa recunosti ca ai cam batut campii in articolul asta. Accept chiar si scuza ca erai prea nervos.

  • @Adrian: Esti pe-aproape. Dar nu e vorba doar de factura la mobil, e vorba inclusiv de plata ratelor, daca vrei. Nu mi se pare relevant ca am asteptat pina-n ultima zi sau nu. Poate n-am avut bani pina in ultima zi, poate am avut alte urgente, in fine, n-are-a face. E vorba ca, in timpul zilei, se munceste. Eu folosesc ING. Ca sa platesc rata la casa la BCR, imi ia 30 de lei comision pentru transferul interbancar. Sint 7 euro pe care mai bine ii dau BCR-ului si-mi scade rata de luna viitoare cu 7 euro. Sau ar trebui sa-mi deschid cont curent/sa-mi fac card BCR. De ce as face asta, daca sint multumit de ING? Ca sa-mi ia si BCR-ul alte comisioane? Simplu. E vorba ca din 100 de sucursale, doar 10 sint deschise simbata. Ca sa platesc simbata, tre’ sa ocolesc jumate de oras. Asta in conditiile in care e mai simplu sa mai tii banca o ora deschisa. Uite, BCR, de exemplu, are sucursala de la Universitate deschisa pina la sapte seara, daca nu chiar sapte jumate. In zona Iancului, sint vreo patru BCR-uri: Obor, Dimitrov, metrou Iancului, Vatra Luminoasa. Toate se inchid la ora 5. Da-o naibii de treaba! Nu e mai simplu sa inchizi doua dintre ele si sa muti jumatate dintre angajati dincolo, pe alt program de munca? In fond, nu e doar in interesul meu, ci si al bancii, care mai incaseaza niste comisioane, mai ruleaza niste bani si asa mai departe.

 54. “Ba, nene”??? Adevarat jurnalist, nenicule…

  Iti sugerez sa citesti tu primul meu comentariu, in care am spus; NUMAI in Romania se despica firul in patru, ceea ce faci si acum. Vezi bubele altora, dar nu le vezi pe ale tale. Bancile sunt vinovate ca te-ai trezit tu la ora 6 dupa-amiaza cu factura neplatita.

  Citeste cu atentie – lumea iti spune ca e vorba de costuri, numai tu nu vrei sa intelegi. Ce e atat de dificil? Oferi un serviciu daca e profitabil, daca nu, nu.

  In plus, iti mai explica unul pe aici cum e cu sistemul informatic bancar. Daca citesti si niste explicatii de bun simt (si vrei sa le intelegi), poate n-ai sa insisti atat numai pe marea ta problema ca nu ti-ai platit la timp factura la telefoane.

  Tu nu intelegi ca lumea nu se invarte numai dupa cum vrei tu? Jeeez! Cu atacuri dintr-astea penibile (cine pupa in fund bancile???) nu reusesti decat sa te faci de ras.

  Solutii sunt daca vrei sa le vezi, inclusiv pentru seara, dar tu vrei banca la scara blocului…Vino in Vest sa vezi cum este cu bancile, cat sunt deschise si cate sunt numeric.

 55. Intr-o lume ideala…online banking (eu una n-am mai fost la banca de vreo 4 ani, decat ca sa scot bani o data cand mi-am pierdut cardul). Altfel, program sambata, cum au unele de aici – doar sucursalele din oras (2-3 maximum).

 56. solutia viitoare: online banking cu direct debit. nu numai ca nu trec pe nicaieri sa platesc, dar nici macar plata nu o fac, isi iau ei singuri banii. fara batai de cap, doar verificati din cand in cand ca nu trag mai mult decat ar trebui :) si asta pt vodafone, enel, rds, romtelecom.
  legat de ora de inchidere a bancilor: 5 indeed e cam devreme, avand in vedere ca majoritatea persoanelor fizice nu pot ajunge la ora asta in bucuresti, evident. ar fi bine sa poata, dar la traficul si la orarul de lucru de aici .. cam greu.

 57. Salut, lucrez exact in acest domeniu si te pot lamuri imediat…
  In Romania platile se fac prin Transfond, care este casa de compensare a platilor a BNR.Acest Transfond lucreaza in intervalul orar 9.30-17.30, dupa care bancile isi inchid ziua bancara si fac prelucrarea datelor, se trage balanta zilnica, etc.Exact la fel se petrec lucrurile si in strainatate, asta e sistemul bancar pretutindeni.Chiar daca bancile ar tine deschis nonstop ghiseele, banii tai nu ar ajunge in contul beneficiarului decat din momentul in care si Transfondul deschide pravalia.Deci, bancile nu au de ce sa tina deschis tot timpul…
  in alta ordine de idei, la banca unde lucrez imi achit facturile fara sa folosesc contul curent personal, direct la casierie, cu factura in mana.Contul curent e necesar doar daca ordoni plati prin ordin de plata semnat sau prin internet banking, de acasa.Iar sambata e deschis doar la cateva agentii din centru, gen lipscani, calea victoriei sau piata unirii, cu program 9.30-13.00.
  Sper ca-ti va fi de folos.

 58. Pardon, vrei banca deschisa non-stop la scara blocului.

  Te faci ca nu intelegi doar ca sa jignesti in continuare. Stii ca daca vrei sa inchizi o discutie in care nu mai ai argumente, folosesti argumentul “tu nu ai priceput nimic”?

  Eu personal am inteles perfect ceea ce spui. Te inteleg ca-ti doresti servicii la ore convenabile pentru tine. Apropo, de ce propui sa fie deschise numai pana la 19-20 si sa nu fie non-stop?

  Insa, tu intelegi ca in toata povestea asta nu numai bancile sunt de blamat pentru ca nu au deschis la ore convenabile si pentru tine? Tu intelegi ca si tu ai partea ta de vina ca ai ajuns la ora 18 cu 100 de euro in buzunar, fara cash in cont si cu factura neplatita? Cand o sa intelegi lucrul asta, deja esti pe drumul cel bun.

  Mai apoi, cand o sa intelegi ca intr-o discutie unii s-ar putea sa aiba opinii contrare cu ale tale si sa le si sustina, fara a insemna ca pupa neparat in fund pe cineva si cand o sa reusesti sa porti discutia in asa fel incat sa nu-i jignesti, mai ales ca ti-au facut onoarea de a-ti citi postarea de blog, ei bine, atunci vei face un mare pas inainte.

  Mult succes in demersul tau!

  • @Maxi R: Aia cu pupatul in fund al bancilor nu era cu directie catre tine. In fine. Da, am si eu partea mea de vina. Dar incerc sa te fac si pe tine sa intelegi ca, in Bucuresti, daca ai un job, NU AI CIND, efectiv, sa ajungi la banca sa-ti platesti o rata sau o factura. E atit de simplu. Eu n-am zis ca trebuie sa-si schimbe programul, ci doar am intrebat de ce e atit de scurt. Nimic altceva. Discutia a divagat in functie de cum a avut fiecare chef. De aici si “nu ai priceput nimic”. E un talent atit de romanesc sa interpretezi dupa bunul plac… si nu ma refer neaparat la tine.

 59. Nu inteleg de ce va plangeti in majoritatea tarilor europene, programul bancilor este de la 8:30-14:00

 60. Principalii clienți ai băncilor sunt firmele. Cu acești clienți își fac grosul cifrei de afaceri. Persoanele fizice din păcate sunt mai puțin importante, iar programul fiecăruia în parte nu interesează. Dacă vor să-și achite facturile și să evite penalizări, suspendări sau altele, atunci să se descurce.

 61. direct debit sau plata on-line ,cele mai simple modalitati

 62. eu as propune macar o zi pe saptamana sa aiba program prelungit pana la 20. cu pauze bineinteles! macar sa vedem ce se intampla, daca vin romanii sa plateasca ratele la banca! dar nu cred ca ac schimbare ar fi in sprijinul celor care lucreaza in corporatii, ca ei tot pe ultima suta de metri isi lasa facturile la plata!

 63. Alex, impresia mea e ca prin acest articol ai incercat doar sa te plangi, nu sa gasesti vre-o solutie. ca aia cu romanii care sa se rascoale impotriva bancilor nu o pot considera solutie.
  ca bancile – sau orice alt business – sa faca ceva, trebuie sa vada ca renteaza. si cum momentan pot trai din dobanzi mari si comisioane asijderea, mi-e frica ca va trebui sda ajungi sa-ti iei un job in sensul clasic. adica sa nu te pomenesti ca ai 100 ron pe card si 100 euro in buzunar.
  chiar, tu stii ce face romanul cand nu are bani? schimba 100 de euro.
  zi buna

 64. Pentru ca dupa ora 5, angajatii aia (care sunt tratati ca niste sclavi – prietena mea se intampla sa lucreze in banca) stau si completeaza hartii, in loc sa aiba o viata normala ca restul lumii.

  Mama lor de banci, ca nu le mai suport!

 65. PS: Credit Europe si ING au scanner din ala pentru plata express a facturii. Foarte usefull. ING au pana la 23:00 ;)

  • @Alex Buga: eu primesc facturile doar pe mail. Am incercat sa platesc la Raiffeisen si la BCR, da’ tre’ sa am card la ei, altfel nu pot. Nu mai merge cu completat datele pe hirtiuta. Deh. Altfel, tot la ING am platit si eu.

 66. Solutia: ebanking! :)

 67. Alex, insist, problema reala nu este ca banca are program pana la 5, problema este ca tu ai hartia de 100 euro in buzunar.
  Vodafone nu vrea hartia ta si nici nu o va primi. Va primi un transfer electronic intr-un cont. Daca ai fi avut si tu suta de euro in cont totul ar fi fost foarte simplu. Dar tu intrerupri acest circuit simplificat al banilor si te miri ca nu sta nimeni seara sa-ti ia hartia.
  De ce o ai in buzunar si nu o ai in cont, numai tu stii…
  Cand o sa rezolvi problema asta toate o sa mearga mult mai bine. Cine stie, poate o sa creasca si gradul de colectare la ANAF. :D

 68. inchid la 5 pentru ca mai exista inca o multime de activitati care au loc dupa acest moment si cei care le fac au si ei nevoie de un program de lucru omenesc.
  Un exemplu ar fi procedura de inchidere a zile (end of day, close of business) care poate dura citeva ore. daca inchizi banca la 5, pina la 6 termini cu partea de back office (care au si ei niste settlemturi de terminat in mod normal), dai de pamint cu interfetele, si pe la 7 pornesti procedura de sfirsit de zi. Incepi cu un backup, se face 8, 4 ore de sfirsit de zi, se face miezul noptii. daca apar erori, mai dureaza poate 1 ora, 2, depinde, se face 1 noaptea. backup dupa procedura, se face 2, interfete, verificari, una alta, se face 3 dimineata.

  Daca nu ar inchide la 5 si pina dimineata nu ar termina ce am descris mai sus, ce am comenta cind a doua zi sistemul bancar nu e pregatit sa primeasca banutii pentru plata facturii, desi noi ne.am luat liber sa mergem sa platim?

 69. Daca spuneai ca ce bine e ca au programul de la 9 la 17 tot atatea ,,injuraturi” iti luai. Eu sunt de acord cu tine ca e nasol programul lor si asta chiar daca acum nu mai sunt angajat ci … si teoretic imi fac singur programul.

 70. Pentru ca meritam acest lucru, din lipsa de spirit civic, din lasitate, din comoditate. Nu luam de guler BNR-ul, avertizandu-l ca munca noastra trebuie aparata nu numai de marile speculatii financiare, ci si de extraordinar de multele furtisaguri ale bancilor. In esenta logica bancilor este simpla: un roman (!) isi gaseste timp sa devina client al bancii, dar nu si sa isi exercite drepturile. Nu este in cultura lui sa o faca. Daca ii pui si o suma de piedici – minore in fapt, cum este si programul redus de lucru la ghiseu sau altele si mai mici: trebuie sa faci cerere, sa stai la coada, sa nu ti se dea toate informatiile, etc, etc, etc- , romanul se descurajeaza rapid. Si nici nu trebuie sa se descurajeste toti romanii. Pentru ca realizarea unui procent chiar redus al descurajarii finanteaza suficient luxul afisat ranjitor de marile creiere bancare. Bref, pentru ca meritam.

 71. Alex,

  suntem intr-o economie bazata pe cerere si oferta. MAi mult sau mai putin dezvoltata si sofisticata aceasta economie. Dar principiul se pastreaza. Bancile sunt daca nu cea mai priceputa entitate, atunci printre cele mai pricepute, in a face bani. Programul sistemului bancar (bnr, transfond, sedii centrale, sucursale, ghisee etc.) a aparut in urma obiceiurilor de consum si este adaptat cererii. Cat mai bine posibil. Astfel incat sa circule cat mai mult banii. Cu cat circula mai mult cu atat se si produc mai multi pt sistemul bancar. Dar chestia asta se face pe statistici, medii, ponderari etc. Nu are cum sa fie satisfacuta oata lumea. Important este sa functioneze cat mai bine pt majoritate. Cu cat majoritatea tinde catre unanimitate cu atat mai vesel. Niciodata nu se va intampla sa se ajunga la unanimitate insa.
  Argumentul tau ca “daca ai job in bucuresti nu ai cum sa ajungi la banca” nu sta in picioare. Daca ar fi fost asa s-ar fi modificat programul bancilor. Ca nu-si doresc sa piarda clienti. Chiar daca procentul de business generat de genul acesta de clienti este mult mai mic decat cel generat de tranzactiile pe care le fac clientii mari (companiile sa le zicem).
  Ti-ai pus vreodata problema de ce programul ing-urilor self banking (sau cum s-o chema) este pana la 23:00? Ca doar nu costa nimic. Pur si simplu costurile pe care vandalizarile (conform statistici) le genereaza bancilor sunt sensibil mai mari decat veniturile tranzactiilor realizate de un procent infim de clienti dupa 11 noaptea. Si aici includem si cei care, nemultumiti de asta, vor renunta la ing.
  Te-ai gandit de ce sensiblu a renuntat la a avea toatea farmaciile non-stop? Pentru ca nu e rentabil. Suma dintre salariul farmacistului (trebuie farmacist prezent ca sa se elibereze retete) + cel al bodyguard-ului era mai mare decat profitul generat de vanzare. Asa ca, atunci, cand s-a ajuns la aceasta situatie au terminat-o cu non-stop-aria. Nu la toate. Unele (dar foarte putine) au ramas non-stop.
  Si exemple ar mai fi. Ce m-a facut sa scriu este ca, de multe ori, vad/citesc/aud opinii ale unora pe cele mai variate teme fara a lua in calcul toate aspectele. Si, de cele mai multe ori, bazate doar pe experienta sau expertiza personala. E adevarat ca, pana la urma, pe fiecare il intereseaza problemele sale personale si se raporteaza la ele. Dar nu cred ca este normal sa pui broblema “este deranjant ca bancile au programul 9-17 pentru ca ma nemultumeste pe mine”. Mai potrivit ar fi “pe mine ma deranjeaza ca bancile au program pana la 5”. Si sa-ti expui of-urile. Dar fara sa generalizezi. Daca vrei sa scrii un post/articol documentat pe aceasta tema incearca sa afli niste statistici despre obiceiurile de consum la banci si pe baza unor cifre poti dezvolta ce opinie vrei tu. Dar, repet, nu-mi spune ca daca ai job in bucuresti nu ai cum sa ajungi la banca. Pur si simplu nu te cred.

 72. Bai Alex, esti ditaimai bloggeru, om de web 2.0, si tu fugi cu facturica pe la banci sa o platesti. Parca esti din Poplaca. Maica-mea isi plateste toate facturile prin on-line si are 49 de ani proaspat impliniti. Ce Dumnezeu, nu aveai ce scrie si ai zis sa te mai iei de banci putin?

  Normal ca nici o banca nu mai accepta plata facturii decat direct din cont. De ce? You’re smart! Figure it out…iti dau un indiciu: pana acum, la plata facturii direct la banca, nu ti se lua comision…DELOC!…Iar oamenii aia de la casierie iti prestau tie gratuit un serviciu, ca NON-Client. Asta ti se pare corect? Daca iti luau comision, sareai iarasi cu gura.

  Imi placea de tine, baiat istet asa, dar vad ca o mai iei si pe aratura cu tractorul…nu ca nu te-ar duce capul, dar asa ai tu chef.

  TU CU CINE FACI BANKING BY THE WAY???

 73. Parerea mea e ca ar trebui sa renunti la telefon. Si boii de la banci (aia cu sefisme in creier) ar putea sa tina deschis pana la ora 20 macar o zi pe saptamana

 74. Daca totul se reduce doar la plata facturii, atunci nu inteleg de ce trebuie s-o platesti neaparat la banca. Exista un milion de PayPoint-uri; eu, de exemplu, am ajuns sa-mi platesc facturile la chioscul de presa din statia de langa bloc. Si nu fac banking cu nimeni, slava Domnului!

 75. Altfel, tot la ING am platit si eu.

  N-am inteles de ce-ai mai cautat prin Iancului x banci din moment ce ai card/cont ING (care are sucursala pe Iancului).
  Acolo poti plati pina la 23 cu cash, card, yeni, yang etc.
  Pe de alta parte, daca vrei musai sa scrii pe blog, sa stii ca sunt multe lucruri care nu merg bine in RO, daca vrei, iti fac o lista.

 76. n-am avut rabdare sa citesc toate comentariile, sper sa nu ma repet. un automat unde poti sa platesti factua la vodafone este cel de la garanti bank in magazinul cocor, la subsol :D

 77. parerea mea ca este o prostie sa primesti factura online
  eu asa am facut cu factura romtelecom si de fiecare data am probleme la plata
  ori nu pot plati de pe card ,ori nu imi citeste cardul special la banca(fiindca am un card de la romrtelecom pt plata facturii) ori se gaseste altceva
  asa ca va sfatuiesc sa cereti factura acasa in cutia postala

 78. desi nu sun fan “mall” mereu gasesc cate o banca deschisa in mall…chiar si duminica…dar e adevarat…comisioanele sunt mai mari:|

 79. si pentru money g cum procedezi? :P eu termin dupa 6 programul si chiar nu stiu cum sa procedez