De ce dobânzile la credite sunt duble în România față de Vestul Europei

Am văzut că se plâng diverși politicieni, preluați de toți trolli, că sunt scumpe creditele în România, că dobânzile în Vest sunt la jumate și că băncile sunt nașpa.

Motivul este următorul: în țările din Vestul Europei, cât de des se schimbă codul fiscal? Cât de des se schimbă legile justiției? Cât de des se schimbă taxele? Cât de des se introduce câte-un impozit nou, nefundamentat economic? Cât de des atacă politicienii justiția și Uniunea Europeană? Cât de des apare câte-o “taxă de stâlp”? Cât de des se dau pensii speciale? Cât de des se măresc salariile bugetarilor de ajung să câștige mai mult ca-n privat? Cât de des se amână construcția de autostrăzi? Cât de des se tot anunță noi impozite pe cifra de afaceri? Cât de des se anunță câte-o idee creață precum impozitarea la trei luni a asset-urilor bancare? Cât de des se anunță creșterea accizelor? Cât de des rămâne guvernul fără bani?

Ca să simplific: din cauză că România nu e previzibilă, iar băncile nu au încredere într-un stat instabil. Misiunea oricărei companii e să facă profit. Or, dacă situația politică amenință businessul constant, ca bancă nu poți decât să crești dobânzile ca să fii sigur că ai un minimum de profit. Altfel, riști să intri pe pierdere din cauza unui imbecil ca Vâlcov sau Teodorovici, care vrea să-ți aplice un impozit pe cifra de afaceri, că n-are el de unde plăti pensiile mărite din pix. De aia.