De ce e relevant că Vîntu a fost turnător? “Întăriţi-vă statul!”

“Haha! Bă, ce le-a tras-o Vîntu!”, şi-au spus unii, atunci cînd Sorin Ovidiu Vîntu ne-a recomandat să ne “întărim statul”. Avea dreptate Vîntu. Avem un stat slab, controlat de nişte bişniţari ajunşi moguli. Are dreptate şi Băsescu atunci cînd vorbeşte de oligarhi. Că Vîntu a fost turnător, asta nu mai miră pe nimeni, însă altceva e important, un aspect pe care mulţi l-au trecut cu vederea. În ancheta publicată ieri, un fost ofiţer de Securitate spune o chestie foarte interesantă.

Din povestirile sale şi ale altor apropiati, unul dintre oamenii cheie ar fi fost Radu Timofte, fost şef SRI, decedat în octombrie 2009. Înainte de ’89, fostul şef SRI fusese cadru MApN. “Dinamo” [fost ofiţer de Securitate, citat cu porecla din cartier – n.m.] susţine că Timofte fusese trecut în rezervă din MApN, înainte de ’89, “pentru că fura linguri” (se ocupa de aprovizionare) şi că după ’90, “primea, la fel ca alţii, bani de la Vîntu”. Îşi aminteşte de începuturile lui Vîntu ca om de afaceri, “cînd căra genţi cu bani scoşi de la Caritas, dar banii nu erau ai lui, ci ai lui Timofte şi ai altor securişti din garda veche”

Tind să cred că informaţia este reală. Acum, despre morţi numai de bine, dar n-ar trebui să mire pe nimeni dacă Vîntu continuă să plătească oameni din SRI. De reţinut, Radu Timofte a fost şeful SRI între 2001 şi 2006, adică pînă la un an după instalarea lui Băsescu în funcţia de preşedinte. Şi dacă Vîntu l-a avut ca angajat pe şeful serviciilor secrete româneşti, nu e logic să ne punem întrebarea pe cîţi alţi şefi de servicii i-a plătit şi, probabil, încă îi mai plăteşte?

La vremea declaraţiei lui Vîntu, în emisiunea de la propriul post de televiziune, prea puţini or fi făcut legătura. Dar în lumina noilor confirmări, la care adăugăm ironia – Vîntu şi-a recrutat recrutorii -, mie, acum, România îmi miroase mai mult a Rusia. Şi, dintr-o dată, toate poveştile lui Băsescu privind oligarhia, pe care le-am luat la mişto şi mi s-au părut nişte exagerări şi nişte populisme ieftine, încep să capete mai mult sens.

Într-o ţară normală, nu e normal ca un om de afaceri să ştie mai multe informaţii despre tot ce mişcă în jurul lui decît Parlamentul acelei ţări. Nu e normal ca patronul unui trust media să aibă aceleaşi informaţii pe care le are preşedintele. Şi nu e normal ca marile “anchete” de presă publicate de Ziua şi Gardianul, pe vremea cînd încă mai existau, să vină pe filiera omului care are acelaşi acces ca şi preşedintele la informaţii sensibile.

Ce ar fi putut face Vîntu cu toate aceste informaţii? Să ne amintim doar de şantajele practicate de Ziua şi de Gardianul. Cum de-a rezistat Ziua atîţia ani cu un tiraj atît de mărunt? Sorin Roşca Stănescu sau Bogdan Chireac, de exemplu, sînt nişte peşti mici pe lîngă ce şantaje trebuie să fi făcut patronul Realitatea-Caţavencu. Şi la cîţi foşti securişti şi actuali sereişti trebuie să aibă Vîntu pe statul de plată, întrebarea logică e: cine a condus, de fapt, România, atîţia ani? Şi, mai ales, ce a făcut Băsescu de Vîntu a întors un întreg trustul împotriva lui?

11 comentarii

 1. Cand va candida Vantu, nu il voi vota! In rest…bine ca sunt fosti turantori in politica. Aia trebuie eliminati din viata politica, dar atata timp cat poporul ii voteaza…la revedere.

 2. Exercitiul logic incepe bine, banii veneau la inceput de la securistii din garda veche, dar se termina prost, “recrutatul si-a recrutat recrutorii”. De ce nu “recrutatul a ramas o marioneta in mana recrutorilor”, de care a ascultat si ale caror jocuri murdare le-a facut, carora le-a spalat bani contra unei existente de mogul de hartie creponata. Asa e adevarata Rusie.
  Ce e interesant e ca exista in jurul lui Basescu papusari care stiu si ei sa traga de sforile acestea (arestarea lui Popa in ajunul alegerilor si invitarea prostanacului la mogul la 12 noaptea), ha, ha, inca mai rad de sceneta si acum.
  Intre aceste doua gasti de securisti se afla prostimea care a ramas inca in tara ca sa le plateasca taxele care le intretin dezmatul.
  Moarte placuta, dragi prosti din Romania!

 3. Basescu nici nu avea nevoie sa faca ceva special. Probabil pur si simplu a refuzat sa faca ceva ce i s-a cerut. Iar Vantu si-a spus in barba ‘daca nu-l poti controla, distruge-l’.

 4. Ce nu trebuie uitat e ca Basescu a fost el insusi pe statele de plata ale lui Vantu ceea ce asigura orice observator avizat ca gestul de a-l scurta pe Vantu nu e decat o reglare de conturi si nu conduce la asanarea morala pe care o sugerezi.

  Tot “trustul” se va duce pe apa sambetei intr-un an doi din simplul motiv ca un gainar nu e in stare sa conduca vreun business pe principii economice de piata. Tepele si tunurile nu intra la categoria business pe principii economice de piata si daca ele nu au mai fost profitabil oferite de stat lui Vantu asta nu inseamna ca nu au fost oferite altora. Bizantinismul nu ne-a parasit.

 5. “Şi, dintr-o dată, toate poveştile lui Băsescu privind oligarhia, pe care le-am luat la mişto şi mi s-au părut nişte exagerări şi nişte populisme ieftine, încep să capete mai mult sens.”

  Mai cititi istorie. Istorie recenta.
  Incepeti cu Tom Gallagher -Furtul unei natiuni.

 6. @dr. A. Nu reusesc sa-mi aduc aminte de vreo dezvaluire/document in care sa se mentioneze ca TB a fost in solda lui Vantu. Esti amabil sa-mi improspatezi memoria?

 7. @dr.A Cand trustul Banditului va da faliment, voi da de baut ! Nu prea cred ca o sa fac cinste prea curand ! Traim in Romania lui Catalin Voicu: “O viata in slujba Statului Roman “

 8. @curios
  Ati uitat de întâlnirile lui Basescu cu Vantul inaintea duelului cu Nastase, sprijinul Realitatea in venirea lui la Putere si posturile primite de oamenii lui Vantu in contrapartida dupa alegeri?

 9. Ar fi interesant de vazut o analiza: citi oameni de afaceri importanti si-au cladit imperiile cu oameni din structuri? Eu la Iasi stiu citeva exemple… Daca s-ar face o “harta nationala”, am avea o imagine de ansamblu asupra “sistemului”, metodelor si efectelor sale.

 10. Era un nene, parcă Popa îi zicea, despre care se vorbea cu spor pe la începutul lui decembrie 2009. N-am mai auzit nimic de dînsul după noaptea de pomină petrecută de Geoană în viloiul eolian.

  „Sorine, dă-mi-l pe Geoană, vinde tot ce ai în presă și te fac pierdut. Poți s-o și tai în America de Sud.”
  Mai e Realitatea TV, de care tot trage Vîntu. Și probabil mai are ceva în mînecă de zburdă liber pe imaș.

  Securiști îs amîndoi.

 11. vantu turnator candva, miliardar astazi…unde este dreptatea?!