De ce emigrează (și nu se mai întorc) românii în țară

Are Buhnici o discuție foarte mișto cu Dan Petre, dar undeva pe aproape de jumate (de la min. 20 încolo), există o oarecare lipsă de înțelegere a fenomenului migrației românilor, inclusiv în rîndul tinerilor. Câteva idei pe tema asta, până nu le uit:

 • românii care pleacă acum din cauză că nu mai au încredere că se schimbă ceva sau că nu se schimbă suficient de repede rămân afară pentru că evadează dintr-un climat ostil
 • când spun ostil, mă refer la agitația socială și politică. În România, ai în permanență impresia că ești sub asediu, că ești într-un război, toată lumea se plânge de orice, știrile sunt întotdeauna groaznice, PSD-ul vrea tot timpul să te jecmănească sau să pună borfași în guvern etc.
 • ca imagine internă, România e văzută, în România, ca un câmp de bătălie, e postapocalipsa. Nu ajută nici clasa politică și nu ajută nici media, la fel cum nu ajută nici atitudinea negativistă din jur. Efectiv, nu mai ai refugiu nici măcar în propria bulă
 • ajuns afară, ai străzi curate și ceva mai multă liniște la cap. Traiul nu e neapărat mai grozav, dar dispare stresul asediului continuu sau e înlocuit cu unul de o intensitate mai mică (grija că nu vorbești bine limba, că e cam scumpă berea etc.), plus lipsa grijilor climatului politic din țara gazdă, unde, în general, totul e mai relaxat sau problemele lor sunt nonprobleme pentru români (vezi Trudeau vopsit pe față, acu’ 20 ani, în rol de Aladin)
 • amintiți-vă presiunea imensă din guvernarea Ponta și anul de normalitate cu Cioloș. Eu încă simt că anul ăla a fost ca o vacanță, că parcă dispăruseră toate știrile. După care a venit Dragnea, iar guvernarea Ponta – cu moartea lui Gigină și Colectiv – a părut vacanță pe lângă OUG 13, Grindeanu, Tudose și Dăncilă. Fiți sinceri, nu-i așa că o să rămâneți stresați, o să scuipați în sân și-o să suflați în iaurt până-n ziua în care PSD-ul nu mai intră-n parlament? Că ne-a intrat mai tuturor frica-n oase. PCR-ul generației ăsteia e PSD-ul
 • tre’ să vă dau o veste proastă: și-afară se-mput lucrurile. Care trăiește cu impresia că politica din Vest o să fie mai decentă ca aia românească multă vreme se înșală. În UK, Boris Johnson e Dragnea al lor, iar publicul e jumate pesedist (brexiteri) și jumate al opoziției. Tensiunea în UK e cam la nivelul Colectiv
 • Franța, Germania? Momentan mai jos (deși în Franța e balamuc măricel), dar se apropie de același nivel Colectiv
 • se va înrăutăți pentru că se folosesc aceleași arme pe care le-am văzut deja în România și le vedem în țara lui Trump: retorica agresivă și xenofobia mascată dinspre politicieni susținuți tot mai frecvent și mai agresiv de anumite facțiuni din media cu audiențe mari și cu propriile interese. Dragnea plus Antena 3, anyone? Fix la fel
 • media rămasă și vag întreagă la cap, ca de altfel și restul populației normale și cu mai mult de doi neuroni funcționali, se trezesc luați prin surprindere și cad în plasă, iar tot ce le tună prin cap, în lipsă de mai multă imaginație, e – vorba lu’ Napoleon, conform educației postceaușiste pe care-am primit-o în țară -, “cea mai bună apărare e atacul”
 • …cu amendamentul că încearcă să atace cu adevăruri, cu corecții, toate fake-urile cu care au atacat ceilalți. În consecință, e o defensivă cu încercări de atac, dar atacurile din partea cealaltă sunt atât de multe și de dese, că nu ai timp efectiv să le mai faci față (tâmpeniile debitate de Dickhead, anyone? – toată lumea sare să dezbată și să dezmintă, hop altu’ care schimbâ agenda cu altă tâmpenie) și, invariabil, jumătatea “bună” devine la fel de agresivă ca cealaltă
 • în definitiv, vorbim de un război civil informațional în toată regula. Când toată tensiunea asta din țările de adopție se va apropia de cea pe care și-o amintesc din România, emigrarea nu va mai suna chiar așa de bine
 • teoretic, următorii patru ani sunt o oportunitate imensă pentru România de a curăța clasa politică și de a reforma statul. E nevoie doar de o guvernare vag competentă și mai puțin coruptă, cu niște rezultate măsurabile nici măcar nemaipomenite, cu politici probusiness și investiții în infrastructură și cu mai multâ liniște ca afară, atât
 • este, efectiv, prea mult negativism, iar când totul în jurul tău e negativism, e ca depresia, e extrem de greu să ieși de-acolo. Dar se poate
 • în concluzie, nu cred că se fuge din cauza “lipsei perspectivelor”, ci din cauza negativismului și presiunii constante la care ești supus și care te ține captiv și te afundă și mai mult într-o depresie generalizată. Perspective există, dar la fel ca în cazul unei depresii individuale, și în cazul depresiei colective se întâmplă același lucru, nu mai ai energia necesară să vezi dincolo de beznă. Sau, ca să citez un clasic în viață, luminița de la capătul tunelului

În momentul ăsta, așteptările sunt atât de mici, că orice schimbare minoră o să fie privită ca un miracol. Altfel, altă diferență majoră între România și alte țări e legată de așteptările pe care le ai de la alții. De la ăia de-acasă te aștepți să te dezamăgească, de la ăia de-afară te ferești să ai așteptări de orice fel. Un pic de reverse expectations și te poți simți și în România ca în orice altă țară în care ai putea emigra.

PS: textul a fost publicat, inițial, pe facebook.

5 comentarii

 1. poate cel mai coerent pe tema esta este Moise Guran:
  https://www.moise.ro/2019/09/29/nu-de-privilegii-are-nevoie-diaspora-ci-de-o-tara-in-care-reusesti-si-fara-ele/
  usor relativizand ce a spus Moise si ce spui si tu, cei care pleaca au un vis ca meritocratia se poate aplica.
  mai mult sau mai putin metaforic-bland spus e asa:
  – avem o majoritate de electorat ce asteapta pomeni electorale ca semn de apreciere pentru bajtocura care au primit-o in tineretea ratata de comunism.
  – clasa politica romaneasca (psd in special, dar nici ceilalti (pnl) nu sunt coerenti in doctrina sau ideologie) ofera pomeni electorale (pensii) pe extorcarea paturii productive economic.
  – rezultatul e o democratie a orgoliilor si nu a responsabilitatii: majoritar castiga cei care primesc pomeni electorale in detrimentul celor productivi economic.
  – in democratia asta a orgoliilor intra si coruptie (daca facem pomeni, de ce sa nu ne ‘pomenim’ si pe noi) aprobata de majoritatea electorala (fura dar mai da si la noi) si ca metastaza legalizarea coruptiei (ordonanta 13, ciordache, slugarel, dracnea, veorica, etc.)
  si in occident exista jocul cu suma nula dintre conducatori si alegatori (joc cu suma nula = o parte o duce mai bine in detrimentul celorlalte) dar regululile jocului nu a fost asa de sabotate in occident pe cat au fost de sabotate in Romania in timpul comunismului. e oarecum inerent ca o clasa sa incerce sa isi maximizeze avantajele dar clasa conducatoare din occident porneste mult mai jos decat clasa politica din romania. de aceea din Romania occidentul are un miraj al lumii civilizate si ‘corecte moral’ insa realitatea e ca si in Occident omul e lup pentru om, numai ca nu asa de oribil ca in Romania.

 2. Argumente valide, daca vorbesti de romanii care o duc bine la nivel financiar(gen, nu exista problema ce punem pe masa maine), dar inteleg ca situatia lor este una temporara(maine daca inchide multinationala biroul, ne intoarcem la facut foamea). Motivul real pentru care multi romani pleaca si au plecat in Vest nu a fost situatia politica din Romania ci faptul ca perspectivele lor de viata erau foarte inguste majoritatea avand de ales intre minimul pe economie sau ajutor social.
  Desigur mai sunt si cazuri speciale, de oameni bine pregatiti ce nu-si gasesc un rost din cauza sistemului PCR(pile, cunostinte, relatii) si ajung in strainatate fie din conjunctura fie din cauza faptului ca dupa niste ani de scoala si de specializare, vrei mai mult decat minim pe economie. Ei bine acestia reprezinta, o parte discreta, dar numeroasa pe care nimeni nu o vede sau intelege. Sigur urmaresc situatia politica si inteleg foarte bine ce se intampla, dar nu din cauza PSD sau Dragnea au plecat, ci din cauza faptului ca ei nu au loc intr-o tara dominata de mediocri si nulitati intelectuale. Oamenii astia nu vor vreo stabilitate politica sau chestii sf, vor doar o comunitate din care sa faca parte si sa ajute, sa le fie recunoscute meritele si sa nu fie platiti cu 300 de euro pe luna, situatia politica ii afecteaza la o scara insignifianta multi avand obiectiv cetatenia tarii de adoptie.
  Oamenii astia nu se vor mai intoarce niciodata in Romania si la ora actuala sunt destui de multi in tara care se gandesc sa faca o mutare de celei de mai sus. Oameni inteligenti cu o viziune si care inteleg foarte bine lucrurile.
  Sigur, daca esti tanar fara copii lucrezi intr-un domeniu bine platit intr-un oras mare si nu ai avut de-a face cu sistemul public romanesc de orice fel, Romania ti se pare o tara ideala.

 3. Sunt de acord cu argumentul că e un stres continuu; și stresul nu vine de la clasa politică, ci de la oameni, că ne place să ne călcăm singuri pe cap. Mă uit la comentariul lui Asdad2005 și văd o grămadă de lucruri negative concentrate așa, pentru dramă.

  „Oamenii astia nu vor vreo stabilitate politica sau chestii sf, vor doar o comunitate din care sa faca parte si sa ajute, sa le fie recunoscute meritele si sa nu fie platiti cu 300 de euro pe luna […]”. mai mult de 300 de euro pe lună iau și cuirerii pe bicilete – la Glovo, de exemplu. Salariile au crescut, tinerii au început să dea tuturor cu flit, iar firme de IT caută să angajeze taximetriști. Da știu, n-o să fie tot timpul așa, dar acum e – profită de asta.

  „maine daca inchide multinationala biroul, ne intoarcem la facut foamea” – și atunci ce-i de făcut? să ne facem educație financiară? nu, mai bine să stăm la colț și să ne fie frică de potop și crize. Mai bine să nu trăiești de grija crizei, e mai sănătos.

  Trebuie să fii ignorant să spui că o țară (orice țară) și se pare ideală. Nu ăsta era scopul, ca atunci când nu-ți mai e bine într-un loc să te poți muta în altul?

 4. “Când toată tensiunea asta din țările de adopție se va apropia de cea pe care și-o amintesc din România, emigrarea nu va mai suna chiar așa de bine” – știi că există țări care permit multiplă cetățenie, da? Din momentul pe care o ai și pe cea a noii țări deja joci la alt nivel. Bine, trebuie să-ti si propui să o obții, nu să emigrezi doar ca să stai cu încă 20 într-o garsonieră ca să-ți ridici vila din satul natal…