De ce fug partidele noi de etichetele “de stânga” sau “de dreapta”

Am văzut că se poartă întregi discuții filozofice despre cum Cioloș a spus că “de stânga sau de dreapta sunt niște noțiuni abstracte” și despre cum fuge el – la fel cum au fugit și cei din USR – de asumarea unei ideologii.

Păi, hai să vă explice mandea de ce e normal să fugă partidele noi de astfel de etichete, ca să nu mai existe discuții inutile pe o temă inexistentă. Pentru că asta e, un subiect care nu merită discutat.

Zău, de ce și-ar spune un partid nou că e “de stânga” în condițiile în care marele partid de stânga al țării e PSD? Când stânga e definită de un partid corupt? De ce și-ar atribui o ideologie care se identifică, în România, cu corupția?

De ce și-ar spune un partid nou că e “de dreapta” în condițiile în care singurul partid de dreapta din România se identifică, newsflash!, tot cu corupția? Bine, nu la fel de mult – sau încă nu am aflat noi destule dedesubturi – precum PSD-ul, dar nu e tocmai departe.

În România, și stânga și dreapta și, în general, politica, se identifică în principal cu hoția și cu corupția, asezonate cu niște populism (găleți electorale, anyone?), iar astea transpărtinice – poate vă mai amintiți de afacerile comune ale cuplului Ponta-Udrea.

Ăsta e și motivul pentru care, de la USR încoace, cu Nicușor Dan în frunte, toți au fugit de titlul de politician. Ei nu fac “politică”, ei fac altceva, care e tot politică, dar care nu-i politică. Pentru că politica și politicienii, în România, se identifică exact cu asta, cu borfașii, cu hoții.

În plus, hai să fim serioși, PSD e departe de-a fi un partid de stânga, mai ales după ce în ultimii ani a devenit o struțo-cămilă cu populisme socialiste și măsuri liberale, iar PNL e departe de-a fi liberal când votează toate prostiile populist-stângiste.

Dacă nici măcar partidele care ar trebui să fie de stânga sau de dreapta nu mai sunt de stânga sau de dreapta, de ce ar trebui un partid nou să-și asume o ideologie care, oricum, în România, e asociată cu hoția și corupția?

Tocmai de asta fug de etichete partidele noi. Și, în plus, publicului votant puțin îi pasă de ideologie, îi pasă de promisiuni – că de aia a câștigat Dragnea alegerile. Astea cu etichetele și asumarea unei ideologii țin la o mână de oameni care au citit niște teorii politice. Pe votantul de rând îl doare de propriul buzunar, nu de lamentările elitiste de pe facebook.

1 comentariu

  1. Adevarul e ca pe la noi e fix invers la nivel de doctrine. Stanga a ajuns sa fie liberala pe teme de economie si conservatoare pe teme sociale, iar dreapta fix invers ceea ce e incredibil. Dincolo de coruptie.