De ce ne pute Occidentul

Am o verişoară de-al doilea pe care n-am cunoscut-o niciodată. E cu vreo 15 ani mai mare ca mine sau, în orice caz, pe-acolo. Pe la începutul anilor ’90, a emigrat în Canada cu soţul ei (cred, nu-mi mai amintesc bine povestea).

S-a mai întors, în România, doar din an în paşti, să-şi vadă părinţii şi alte neamuri, atunci când părinţii n-au putut ajunge la ea, în Canada, evident, pe cheltuiala ei.

Unchii mei n-au mers anual acolo – în fond, în anii ’90, nu era ca şi când ai fi mers la pâine, ba mai era şi problema vizelor -, dar le-am prins, de vreo două ori, la câţiva ani distanţă, nişte poveşti despre evoluţia vieţii vară-mii.

În prima dintre poveşti, prin ’96, cred, după prima lor vizită, se arătau fascinaţi de cât de organizaţi sunt canadienii, de cât de curat e peste tot, de cât de frumos e aranjat totul, la liniuţă, dar ceva tot nu le-a mirosit bine.

Vară-mea stătea într-o zonă centrală din Toronto, într-un apartament de vreo sută şi ceva de metri pătraţi, cu două dormitoare, undeva pe la etajul 17.

Băi, să vezi, n-au nici un calorifer în casă, dar era cald. Cică încălzire prin pardoseală, cum se poate asta? Şi mi-a explicat…“, apoi alte minuni ale modernităţii, dar… “Băi, la etajul 17, să n-ai tu balcon, să nu poţi să deschizi geamul să aeriseşti, nu se poate aşa ceva, nasol…

Nişte ani mai târziu, să fi fost prin ’99, vară-mea se mutase la casă, într-o suburbie, îşi angajase – parcă – o bonă (nu ştiu dacă filipineză), foarte mişto, dar… era prea departe, făcea 40 minute până-n centru cu maşina sau trenul, nici nu mai ţin minte, ce e asta?

Păi, te muţi în Canada ca să stai la ţară?, deşi, în fond, “satul” era bine organizat, asfalt până şi pe străduţele dintre case, canalizare, grădiniţă, parcuri, nici n-ai fi zis că-i un sat. Şi, ce chestie, în drumul dintre suburbie şi oraş, puteai trece cu maşina şi prin vreo două cartiere cu blocuri mai micuţe.

Pe ăia n-ai cum să nu-i recunoşti că-s latini, de-ai noştri. Unde vezi rufe la uscat pe balcon, sunt români sau italieni.

Desigur, amintirile mele nu sunt foarte exacte şi e posibil să fi rămas cu nişte imagini exagerate despre impresiile neamurilor care-au vizitat Canada.

Însă am tot văzut, de-a lungul timpului, reacţii de genul “Nu-mi place Parisul; e frumos, dar e plin de negri” sau “E frumos la nemţi, dar parcă e prea strict totul” şi alte replici similare în care românul ieşit din ţară este, pe de o parte, impresionat de civilizaţia vestică, dar trebuie el să-i găsească un nod în papură.

Sincer, nu ştiu de ce ne pute Occidentul. Ne-o fi plăcând să ne scăldăm în propria comoditate, ne-o fi plăcând să ne plângem, ne-o fi plăcând şmecherelile – că pe la alţii nu merge cu vrăjeala -, cam ca-n schiţa lui George Călinescu din ’38, la fel de actuală şi azi.

Dar, per total, cred că ne pute în primul rând din cauză că nu îl înţelegem. Şi din cauză că nici nu vrem să-l înţelegem. O fi viaţa bună, proastă, da’ măcar e a noastră, la noi în ţară, şi ne-am obişnuit cu ea. Or fi ei românii buni sau proşti, dar măcar sunt ai noştri, îi cunoaştem, nu lăsăm noi pe alţii să ne-ajute, ştim noi mai bine.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

2 comentarii

  1. Versiunea de Windows Vista a răspunsului: când a fost atentatul de la Orlando, tatăl criminalului a zis: ”a vrut să se răzbune pe homosexuali, fiindcă a văzut doi dintre ei pipăindu-se și sărutându-se pe stradă”. Ceea ce nu avea sens din 2 motive: 1 – la scurtă vreme după aceea, criminalul a fost dat de gol ca practicant al obiceiurilor mai dosnice și 2 – un afgan imigrant nu vorbește ca un redneck de pe forumul de la Softpedia și Hotnews. Folosește alte cuvinte, expresii și insulte.

    Astfel încât motivul din spatele declarației a fost faptul că tipul știa că există anumite categorii sociale (din rândul occidentalilor) care exact asta vor să audă, și le vorbea pe înțelesul lor. Era ca propagandistul comunist din 1917: hai să le luăm gâtul burghejilor. Acum s-au reorientat spre gâtul homosexualilor.

    Chestie care s-a văzut în propaganda pe care o făceau românii verzi ortodocși în 2007 pentru talibanii afgani, în 2008-2009 pentru burka și uciderea cu pietre și până prin 2013 pentru saudiți, dubaiezi, egipteni și iranieni (toate aceste 4 popoare se urăsc între ele, dar românii nu fac diferența). Abia când au început să migreze musulmanii în Europa și-au înghițit limba.

    Versiunea de Android: fiindcă și occidentalilor, românilor, polonezilor, grecilor sau sârbilor le pute.

  2. normal ca ne pute ca noi , romanii, suntem perfecti dar mai ales civilizati si decenti la modul superlativ.