De ce refuz ideea de Android

Am renunţat să mai testez smartphone-uri, altele decât noile apariţii de la Apple, dintr-un motiv simplu. De acum vreo şase ani, când am renunţat la Android, am mai pus mâna pe astfel de terminale doar ocazional şi… mi-am prins urechile.

Recent, am avut pe mână un smartphone cu Android din categoria celor din gama de vârf. Îl luasem mai degrabă ca să văd cum se comportă camera foto. Nu mă tentează ideea de a mă întoarce la Android (ultimul meu telefon cu OS-ul Google a fost din prima generaţie de Desire), însă vreau să fiu la curent cu tehnologia foto.

android-n

Ştiu, o să fiu catalogat drept mactard şi fanboy Apple, e un clişeu de care m-am izbit de-atâtea ori, încât m-am plictisit de el (şi nu, nu susţin că iPhone 6s are cea mai bună cameră foto; ultima oară când am verificat, o avea LG G4), însă am o observaţie care o să-i enerveze pe unii dintre utilizatorii de Android.

Înainte de orice, vreau să spun că am fost plăcut surprins de cum arată ultima versiune de Android (nu N, asta pe care Google vrea s-o boteze prin crowdsourcing), iar din punct de vedere vizual, am găsit-o surprinzător de coerentă şi de intuitivă, mă rog, până în momentul în care cauţi să activezi tastatura în limba română, care e undeva pe după cireş.

Au fost două lucruri care mi-au tăiat tot cheful. Primul e acela că mail-ul meu e pe platforma Google Apps (practic, GMail, dar pe bani), dar n-am putut să-l activez – şi, implicit, nici să-mi sincronizez contactele şi restul – din cauză că Google Apps, pe Android, ţine morţiş să-mi instalez un certificat de securitate sau, în fine, să instaleze un soi de extensie de securitate pentru clienţii Google Apps.

Buba e că, dacă vrei să instalezi extensia aia, trebuie să-i dai utilizatorului – în cazul de faţă, să-mi dau eu mie – permisiuni de folosire a unui terminal cu Android din interfaţa de administrare a Google Apps. Care, la rândul ei, s-a schimbat de când n-am mai folosit-o eu şi era simplă, aşa că n-am găsit neam cum să permit un terminal nou pe propriul meu cont de mail pentru care, întâmplător, mai şi plătesc.

Am trecut de dezamăgirea asta – că, în orice caz, mai aveam şi iPhone-ul în buzunar – şi am vrut să caut, pe Google, o setare anume (n-aş putea să spun care, că nu-mi mai amintesc, au trecut nişte săptămâni bune de-atunci) pe care nu o găseam prin meniu – cum ziceam mai sus, totul e intuitiv până intri în Settings să cauţi ceva, care Settings e un fel de labirintul în care a fost închis Minotaurul.

Acum, mactard sau fanboy, mulţumesc frumos, asta nu-nseamnă că nu ştiu care-s principalele bloguri despre Android. Prin urmare, am apăsat pe link-ul către ceva gen AndroidCentral şi… hell broke loose. În primele cinci secunde, s-au deschis vreo 30 tab-uri de Chrome noi, care nu mai voiau să se închidă, apoi numărul lor a continuat să crească, moment în care am închis telefonul, l-am redeschis, l-am resetat, l-am făcut pachet şi l-am trimis înapoi.

Ştiu, o fi fost o singură experienţă proastă, s-a nimerit ca eu să fiu ghinionistul, dar n-am păţit niciodată aşa ceva pe iPhone. Şi nu e ca şi când n-aş şti că Androidul colcăie de malware. Or, să ţi se deschidă câteva zeci de tab-uri noi în câteva secunde – desigur, link-uri complet diferite de domeniul pe care intrasem -, chestia asta mi-a fost suficientă.

În concluzie, n-am mai apucat nici să testez camera foto. Asta nu înseamnă că n-aş mai încerca şi alte telefoane cu Android, să văd cum se comportă camerele foto. Însă nimic nu m-ar convinge, deocamdată, să mă întorc la Android.

18 comentarii

 1. Ah, tare, deci eu nu ar trebui sa folosesc deloc Apple in viitor daca nu as avea vreun cont la ei.

  Ca sa nu zic ca am cont google care e si google apps si nu am avut vreo problema din a il face contul principal sau singurul in anumite momente :))

 2. Android sucks. Apple sucks. Go Windows 10 Mobile (simple OS, awesome camera pe Lumia high-end).

 3. Mie mi-a placut asta la Apple recent.

  http://blog.vellumatlanta.com/2016/05/04/apple-stole-my-music-no-seriously/
  Fiecare sistem cu problemele lui, pentru mine iOS e prea rigid.

  • @Marius Sescu: Ai citit şi continuarea? :D
   Anyway, din ce-am mai citit, înţeleg c-a fost un bug pe care n-au putut să-l reproducă şi că a fost doar la foarte puţine persoane. Asta e, se mai întîmplă :)

 4. Se intampla, dar nu pe Android. De gustibus…

 5. Rămân mirată de ce zici tu. În primul rând că în Gmail poți adăuga mai multe conturi. În al doilea rand, mi-am adăugat contul de Google Apps în mai puțin de 1 minut. Am introdus adresa și parola și Puf! asta a fost tot.

  Cat despre faza cu Settings, sus în dreapta ai Search sau lupă bagi o litera și îți arată orice setare care conține acea litera. Eu cred că ar fi o idee să mai acorzi o șansă Androidului, fără a pleca cu prejudecăți.

 6. si daca nu mai acorda o sansa…who gives a f***? si daca ar mai acorda…who would give a f***?

 7. Uite asa o sa gândim si o sa fim mai simpli pe viitor. Google full crapple.

 8. Faza cu certificatul ala tine de setarile facute de administratorul contului tau google, nu de android si functioneaza si pe iphone daca vrei sa configurezi contul ala pe el (asta daca nu configurezi pur si simplu clientu de mail ca si POP/SMTP si atunci nu se mai baga – nici pe android)

 9. Sa vezi cum ne simtin noi cand punem mana pe un Apple. Si cand incercam pe Apple sa punem o melodie pe card sau pur si simplu sa ne personalizam soneria ca suna la fel ca altor zece colegi din birou. Asa ca, fiecare utilizeaza ce crede ca ii satsface necesitatile.

 10. Hmm…pare ca s-a schimbat putin pe iPhone de cand am vazut eu cum functioneaza aia si la o privire sumara nu pot sa bag mana in foc ca mai e mandatory de cand setezi contul, dar dupa cum citesc eu account admin o poate impinge ulterior (ramane necunoscut inca ce client folosesti acolo si cum lucreaza)
  Pe de alta parte “parola generata” are treba doar cu two way auth si nu cu security policy – o poti genera si pe un cont gmail normal. Totusi faptul ca folosesti aia imi sugereaza ca folosesti SMTP/POP cum ziceam inainte.
  Oricum, ideea era ca argumentul tau nu tine deloc de android ci de cu totul altceva. Si cand folosesti chestii un pic mai avansate precum cont cu security policy e oarecum normal sa nu mearga totul din 2 clicuri (atata timp cat nu faci/ti se face praf feature-ul ala advanced) si asta dupa parerea mea e valabil in orice domeniu. Chiar nu am nici treaba care os iti place doar sa lamurim putin ce si cum e cu argumentele astea.

  • @Luke: motivul pentru care plătesc la Google e IMAP-ul şi mai mult spaţiu de stocare în Drive. Mail-ul merge în aplicaţia default din iOS, toată sincronizarea se face pe protocol Exchange. De asta zic, am băgat adresa de mail, parola generată, serverele de IMAP şi SMTP, am dat nume contului şi a început sincronizarea de la un cap la altul, de la mail la contacte şi calendar. Asta fără să unblu în Apps for Work ca să acord permisiuni unui nou terminal. Şi am tot schimbat iPhone-uri în ultimii doi ani, că am tot primit în teste. Chestia asta e o complicăciune inutilă. But then again, cum ziceam, asta e părerea mea despre ce aş folosi eu, caom care, dacă ar vrea să treacă la Android, ar fi dezamăgit. Bine, maxima dezamăgire, cum ziceam, a fost deschiderea a zeci de tab-uri. Şi nu, scuza că Google scanează aplicaţiile descărcate din Play nu funcţionează cîtă vreme eu am intrat în Chrome, iar Chrome/Android nu scanează site-urile pe care intri. E de-ajuns un rahat de script JS ca să-ţi verse în telefon nişte malware direct din browser.

 11. Deci tu esti dezamagit de andoid pentru ca nu cunosti de fapt ce inseamna Google Apps. e diferenta de la cer la pamant intre facilitatile pe care le ai pe android si cele pe iOs legat de contul de Apps. Motivul de care te-ai lovit cu certificatul este pentru ca tu ti-ai facut setarea in consola de Apps, ea nu vine default si utilizatorul face schimbarea. Certificatul se instaleaza si ii da dreptul administratorului sa faca mentenanta pe telefon (install/unintall de aplicatii, restore to factory default, wipe,block). Ai fi putut sa-ti scoti setarea si nu te-ar fi intrebat nimic :). Pe iOS nu te intreaba acest lucru pentru ca facilitatile nu exista pentru tipul acela de OS.

  Iar faptul ca nici pana in ziua de azi nu te-ai prins ca toate setarile se vad din meniul de search (Google=search), asta nah, nu stiu ce sa mai zic :)

  • @ZuLu: care parte din “plătesc pentru IMAP” nu ai înţeles-o? De ce ar trebui să ştiu pe de rost un serviciu pe care nu-l folosesc nici la 10% din capacitatea lui că n-am nevoie de mai mult? :)

 12. @alex: Ce încercam eu sa zic este ca problema cu cerificatul apare doar dacă te-ai jucat tu deja în consola la partea cu securitatea. Folosesc GA de ani de zile și administrez domenii de sute de utilizatori și nu am auzit de problema asta, pana și fetele de la HR si-au configurat singure mail-ul ;) (încerc sa subliniez ca este “atât” de ușor, în principiu)

  Dar da, poate ai avut tu o experiență nasoală și ai tras o concluzie care te-a făcut sa schimbi OS-ul :)

  • @Zulu: nu l-am schimbat, sînt în continuare pe iOS, cam din 2010 şi pînă acum :) Însă pe cît de OK mi s-a părut – în sfîrşit – Androidul pe partea de UX, pe atît de rău m-a dezamăgit partea cu zeci de taburi deschise automat. Hai, mailul ca mailul, era un telefon luat pentru testat camera, nu ca să-mi mut catrafusele. Altfel, nu-mi dau seama ce-oi fi bifat prin GA, treaba e că, după redesign, mi-am prins un pic urechile şi n-am mai căutat alte setări. Oricum îmi pierdusem răbdarea.