De ce riscă Balcanii să bubuie… tot timpul

Citeam analiza asta despre cum există acest risc de bubuială a antologicului butoi cu pulbere în țările din Balcani și m-a – cumva – bușit râsul. Oare de ce se întâmămplă chestia asta, nu? Taman când lucrurile încep să se îndrepte, hop!, mai pocnește câte ceva.

Răspunsul e simplu: pentru că furăm masiv. Nu doar noi, românii, ci toți cei din regiune. De la fanarioți încoace, de când au început să se vândă tronurile țărilor române și, bineînțeles, dregătoriile, tot furăm la nivel înalt. Și e un soi de “calitate” a tuturor țărilor din Balcani, toate în care s-a mers pe același tipar de scos funcții la mezat.

Aproape o jumate de mie de ani, politica la nivel înalt s-a făcut pe bază de șpăgi. Care dă mai mult. Corupția e o chestiune banală. Șpaga, ciubucul, peșcheșul. Să dăm acolo, să fie bine.

Acum, serios, voi vă așteptați ca după câteva sute de ani de dat șpăgi, lucrurile să se schimbe după 30 ani de democrație? Uitați-vă la bilanțul procuratorii: în 2018, numărul de cazuri de dat șpagă a crescut cu 34,2%.

Cu o treime! Și asta în cât timp? Jumate de an, după ce-a demis-o pe Kovesi? Pentru că a dispărut spaima pușcăriei. Gata, a zburat-o, liber la furat! Serios, românul nu se poate dezbăra de furat. Nu se poate abține.

De ce riscă Balcanii să pocnească? Din același motiv, că nu se pot lăsa de furat. Furtul e o adicție. Unii fumează, alții beau, dar furatul e o constantă la toți, la nivel înalt. Și nu se pot abține să nu fure mai mult.

Iar când vine vorba de a fi tras la răspundere, încearcă să fure și puterea. Distrus economie, distrus justiție, populisme, tot tacâmul, doar ca să scape. Scapă furând puterea. Până și pe aia. Deci da, de asta riscă Balcanii să bubuie.

4 comentarii

  1. Din putina geografie pe care o mai stiu din scoala, la noi sunt muntii Carpati, nicidecum Balcanii, astia fiind ceva mai incolo.

    • @Niros: geografic, da, ai dreptate. Geopolitic, sintem in Balcani. Si Ungaria si Polonia sint tot in Balcani, pe acelasi principiu. Acu’ serios, chiar tre’ sa pun etichete la fiecare ironie subtila?

  2. Nu e nevoie sa pui etichete, că oricum cei care simt nevoia sa facă pe deștepții o vor face

  3. Nu mai fă, mă, comparații cu alții. Am înțeles, suntem „addicted” la furat, dar unii suferă grav la cap cu xenomania.

    Nu mai fă echivalența false sau „false equivalencies”. O parte din vină o aveți și voi, xenomanii, fiindcă sunteți „addicted” să-i copiați pe toți, fără să creați nimic.