De ce românii s-au integrat repede în Spania

V-aţi întrebat vreodată de ce Spania a fost cea mai primitoare ţară cu românii? De ce românii s-au integrat atît de bine în Spania? Eu, unul, da. Însă cred că m-am înşelat atunci cînd am tras propriile mele concluzii. Explicaţia e un pic mai complicată decît cea la care mă gîndeam eu, dar, în acelaşi timp, destul de simplă.

malaga

Eu tindeam să pun “ospitalitatea” spaniolă pe seama aerului iberic. E tot timpul cald, oamenii sînt mai calmi, mai optimişti, trăiesc destul de mult din turism, deci sînt obişnuiţi cu străinii. În genere, teoria mea se aplică pe Europa atunci cînd vorbim de “căldura” oamenilor. Cu cît mergi mai spre Nord, cu atît sînt mai reci.

La mijlocul secolului trecut, jumătate dintre spanioli au plecat din ţară. Ani de zile, am fost pe drumuri. Unii au plecat în Franţa sau Germania, alţii au plecat în America de Sud. Ştim cum e să fii plecat din ţara ta.” E replica pe care mi-a dat-o, acum vreo două săptămîni, un spaniol care trăieşte de şase ani în România.

Încercăm să oferim celor ce vin la noi lucrurile bune pe care le-am primit noi cînd am fost plecaţi. Ştim cum e să fii printre străini. Încercăm să îi facem să se simtă aşa cum am vrea noi să ne simţim dacă am fi plecaţi.” E un lucru pe care ar trebui să-l învăţăm şi noi. Nu ştiu dacă să-l aplicăm neapărat străinilor, cît mai ales nouă. De cele mai multe ori, sîntem mai răi cu noi decît cu străinii.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

3 comentarii

  1. e o ipoteza interesanta. oare de ce nu se aplica si italienilor si grecilor? contextul geografic si climatic e cam acelasi si amandoua popoarele au facut parte din valuri masive de imigratie.

    • @stefan: eh, nu chiar la fel. Şi mai contează şi unde au fugit. De exemplu, spaniolii au fugit masiv spre America de Sud, mai ales Argentina. Unde au fost primiţi ca fraţii, deh :))

  2. Romanul se integreaza usor peste tot :) putin mai dificil sa fim acceptati. Peste tot suntem comparati cu tiganii sau bulgarii si foarte putini sunt cei care mai intai incearca sa ne cunoasca si pe urma sa isi dea cu parerea. Cu Spania si Italia s-a cam terminat, acum ne orientam spre UK si Germania