De ce românii vor trece mai uşor peste criză

Consideraţi că e o glumă proastă ce scriu acum, dar m-a trăznit gîndul ăsta, mai deunăzi, şi am simţit nevoia să-l aştern în scris pînă nu-l uit. Cred că noi, românii, trecem – într-un fel sau altul – mai uşor peste toată povestea cu criza economică dintr-un motiv pe cît de simplu, pe atît de trist: noi oricum am fost şi, în continuare, sîntem obişnuiţi cu sărăcia. Pentru noi, nu e o noutate, iar panica nu a fost la fel de mare ca la americani sau ca la francezi etc.

La noi, e mai simplu: ştim cum e să faci foamea, ştim cum e să-şi bată guvernanţii joc de noi, ştim că Murphy are întotdeauna dreptate, recte “zîmbeşte, mîine va fi mai rău” este un motto pe care nu-l putem ignora, deşi încercăm. Dar noi am mai trecut prin asta, ni s-a mai spus să strîngem cureaua şi am acţionat în consecinţă. La noi, de fapt, este o criză continuă de prin ’89 încoace. Ne-am obişnuit cu ea, nu ni se mai pare nimic nou. Am cunoscut prea bine sărăcia şi nu ne mai temem de ea. Nu vrem s-o îmbrăţişăm, dar dacă n-avem încotro, o primim ca pe-un musafir neplăcut: o tolerăm.

Altfel, pînă ne-om motiva şi pînă ne-om mobiliza să schimbăm o ţară, o să mai dureze o vreme. Căci, deh, noi sîntem… obişnuiţi.

6 comentarii

  1. nu e o glumă proastă, e purul adevăr … şi eu cred că ai perfectă dreptate. Am văzut mentalitatea asta în acţiune la sat.

  2. Sa schimbam tara cu alta, nu? :)

  3. “Cine? Criza? Las-o ma, ca trece ea. Noi sa fim sanatosi”

  4. Râzi, tu, râzi, Harap Alb, da’ e un mare adevăr în ce spui. În Grecia, la ştiri, am auzit pe cineva plângându-se de criză şi spunând că e nevoit să mănânce două zile la rând acelaşi fel de mâncare …. pentru persoana respectivă asta era un dezastru!
    Eu mai dau României ceva timp să-şi revină, după 45 de ani de spălare pe creier cică ai nevoie cam de acelaşi timp ca să revii la normal.

  5. sa schimbam o tara ? daca te referi ca migratul in Spania sa Portugalia la cules de rosii si capsuni e o solutie, nu sunt de-acord… nu e normal ca un absolvent de facultate sa fie pus sa culeaga capsuni ca sa castige un ban…

    daca te referi sa facem ceva sa schimbam mentalitatea, zicea bine @mekone ca va dura mult timp sa-si revina lumea din spalarea asta pe creier…

  6. Si inainte de 89 ti se pare ca nu era criza? Vrei sa zici cel putin din 80 incoace. Pe de alta parte, crezi ca am fi fost mai castigati cu ceva daca aveam cateva greve generale si blocari de sosele ca in Grecia?