De ce s-a spart USL – versiunea scurtă

USL s-a spart din cauză că s-au certat de la bani. A fost un mariaj care a ţinut cu vreun an mai mult decît am estimat eu. Nu trebuia să fie o surpriză pentru nimeni. PSD nu e la primele manevre de genul ăsta.

sex-drugs-rocknroll

O să repet o poveste pe care am mai spus-o de vreo două ori. După ce s-a spart Alianţa DA, PDL şi PSD au avut o relaţie de probă. S-a făcut praf după fix un an şi-o zi (22 decembrie 2008 – 23 decembrie 2009.) Motivul pentru care guvernul Boc 1 s-a dus repede – picat prin moţiune de cenzură – a fost, la fel ca în cazul de faţă, împărţirea ciolanului. Atunci, PSD a vrut mai mult, Băsescu s-a opus, PSD a votat, la moţiune, pentru spargerea guvernului. Simplu.

Acelaşi lucru e valabil şi de data asta, doar uitaţi-vă la certurile pe ministere. Diferenţa dintre PDL şi PNL e că PNL s-a vîndut mult mai ieftin. Cumva, logic, căci nu erau în poziţie de forţă (spre deosebire de PDL, care avea mai multe scaune în Parlament la vremea respectivă.)

Şi ar mai fi de făcut o observaţie interesantă: oricît de incompetent ar fi Crin Antonescu, nu m-ar mira ca ieşirea de la guvernare să aibă şi un substrat strategic – deşi e cam greu să-l suspectezi de inteligenţă pe liderul PNL. Dacă vă uitaţi la cum au început să pice pe capete miniştrii, respectiv la cît de îndîrjiţi sînt procurorii şi, mai ales, judecătorii, care au început să dea condamnări cu executare, n-ar fi de mirare ca PNL să se dea la fund pentru o perioadă, ca focusul justiţiei să rămînă pe PSD.

După ce l-au săltat pe Fenechiu, una dintre sursele de bani ale PNL, parcă e mai inteligent să ţi le protejezi pe celelalte, nu? Să rămînă cît pot ei de curaţi şi spălaţi, cel puţin în aparenţă. În fond, cum distrugi cel mai bine un partid? Îi tai sursele de finanţare. Aşa că nu mai bine să rămînă doar PSD în atenţia procurorilor?

Ne vom distra copios anul ăsta.

PS: Florin Negruţiu, de la Gîndul, zice că, printre altele, unul dintre motive ar fi fost că Ponta ar fi vrut să propună alt candidat la prezidenţiale, poate chiar pe el, iar Antonescu n-a vrut să pice de măgăreaţă. E şi asta o variantă.

9 comentarii

 1. Eu merg pe varianta de la Gandul, cu presedentia. Cand a realizat ca nu va fi candidatul comun USL, Crin a hotarat sa o rupa, gandindu-se ca pana in toamna lumea uita de acest mariaj.
  Daca era de la bani, probabil mai stateau, caci un ciolan mic e mai bun decat nimic.

 2. Şi eu cred că miza principală a fost sprijinirea candidatorii lui Crin. Partea proastă e că PSD-ul este mult mai eficient la furat (de fapt, orice partid a fost la fel) dacă e lăsat singur. În coaliţie, se mai fereau unii de ceilalţi. Dar acum or să se dezlănţuie, ca-n 2000.

 3. sa-mi dau cu presupusul: Johannis l-a convins ca pe termen lung Crin iese in pierdere in actuala configuratie si ca mai bine sufera acum dar o va duce bine in viitor decat ca pentru un prezent caldut sa primeasca un viitor sumbru (teoria strategiei pe termen lung). sunt curios cat de departe va merge Crin: daca candideaza la presedentie in tandem cu Johannis prim ministru are sanse mari sa fie ales pentru Johannis (neamtu poate inspira alegatorilor o seriozitate opusa minciunii generalizate ale actualei clase politice). Dupa care ajuns premier Johannis va avea putere in mana si va taia in carne vie si in pnl. pnl se va duce plangand la crin iar acesta va avea de ales in a se debarasa de un om popular sau a sacrifica partidul. sper ca va sacrifica partidul. ah, deja incep sa am vise erotice si simt ca profetesc aiurea. :)

  • @Silviu: nu cred că are Sfîntu’ Klaus atîta influenţă. Gîndeşte-te, pe de altă parte, că Crin s-a întîlnit cu Duane Butcher, de la Ambasada SUA. I-or fi propus susţinere americanii :P

 4. Alex, in ochii mei Klaus ar putea fi sfantul care curata clasa politica. dar cum spuneam, asta e deja vis erotic care merge aiurea, numai realistic nu :).
  Eu daca as fi american n-as pune botu la un adormit ca crin. e drept ca ponta e un mincinos nonsalant si astfel dificil de colaborat, insa poate fi tinut in scurt de americani.

  • @Silviu: nici Klaus nu-i vreun sfînt. Doar numele e neamţ, el e cît se poate de român. Imaginează-ţi că, de 12 ani primar, n-a primit nici măcar o singură persoană în audienţă. Sau că are o gaşcă de case în Sibiu, iar sibienii îl iartă că, spre deosebire de alde Mazăre, el mai mişcă una, alta, prin oraş. Dacă s-ar pune băieţii de la DNA pe el, l-ar mînca cu tot cu fulgi. Iohannis e bun de faţadă, că nu e mînjit de rahatul politic românesc. Deocamdată.

 5. din ce ii fad eu pe nemti (originali, made in Germany) sunt foarte fricosi si se baricadeaza dupa norme si hartii. Cred ca Johannis are suficienta minte cat sa recunoasca o situatie ce ii poate face probleme pe viitor. Asta daca mai are ceva urme de DNA de neamt in el. Dar daca era 100% roman nu misca nimic si atunci sibienii nu-l iertau, asa ca e posibil ca Johannis sa stie ca responsabilitate inseamna mai mult de vorba in vant. Sunt doritor sa vad un meci ‘neamtul vs rahatul dambovitean’. realizez ca e vorba de un meci lung, dar nu-si va pierde din spectaculozitate. mda, sunt sanse ca neamtu’ sa fie invins.

 6. sibienii îl iartă că, spre deosebire de alde Mazăre, el mai mişcă una, alta, prin oraş

  Ăsta e unul din cele mai stupide argumente, fiindcă alde Chiliman, Poteraş sau Băsescu au construit pe unde au apucat, şi tot sunt trataţi aşa cum sunt.

 7. @Nautilus&Alex: sa inteleg ca Mazare nu misca nimic in Constanta si numai pentru asta nu e reales?
  Ca fapt divers candva un sibian imi povestea cum Iohannis a retrocedat un mall taraganat de primarul dinaintea lui si apoi toate buticurile de langa mall au ridicat preturile.
  @Alex: de ce e important sa primeasca oameni simpli in audienta? d.p.d.v. al tipurilor de personalitate dupa Mayer-Briggs, exista polaritatea gandire/sentiment (thinking/feeling) (http://en.wikipedia.org/wiki/Myers-Briggs_Type_Indicator). Culturi pot inclina in favoarea unui tip sau altuia, insa nici unul nu este ‘superior’ celuilalt. Spre exemplu declansarea razboiului franco-prusac din 1870. (http://en.wikipedia.org/wiki/Causes_of_the_Franco-Prussian_War#The_Hohenzollern_crisis_and_the_Ems_Dispatch): francezii au cerut audienta la Kaiserul aflat in concediu pentru a-i forta mana iar acesta le-a recomandat sa discute cu premierul. fiindca se dorea razboi de ambele parti Bismark -fost diplomant – a reinterpretat documentul ca ‘imparatul il trimite pe ambasador sa discute cu inferiorii’ (jignire pentru tipi emotie ca francezii) plus ‘francezul se crede superior regulamentelor noastre’ (jignire pentru mogul de gandire ratiune)