Iată de ce se fură-n România – cu matematica-n față

Știre de zilele astea: o judecătoare a fost condamnată la șapte ani de pușcărie pentru că a încasat o șpagă de 630.000 euro de la Dinel Staicu. A fost eliberată condiționat după 16 luni.

Știți de ce se fură în România? De ce e plin de politicieni corupți? De ce-și dau contracte cu statul într-o veselie? De ce se face abuz în serviciu? Știți de ce? Uite de asta: că pedepsele sunt la mișto.

Cârstoiu a fost condamnată definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în iunie 2016, la şapte ani de închisoare pentru luare de mită de la omul de afaceri Dinel Staicu pentru a-i anula pedeapsa primită în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR).

Dacă te uiți la toate condamnările din ultimii ani, oricât de eficient ar fi fost DNA-ul, toate pedepsele sunt date la mișto. A furat zece milioane euro? Îi dăm patru ani cu executare, iese după un an jumate și rămâne cu milioanele în conturi. Și tot așa.

Nu, frățică! A furat patru milioane euro? Îi dăm 40 ani de pușcărie. Să simtă. De aia Bernie Madoff a fost condamnat la 150 ani de pârnaie, ca să nu aibă nici o șansă de a muri în libertate. Pentru că așa îi descurajezi să fure.

La noi, în România, furi cât poți, primești o pedeapsă la mișto – și pe aia dacă o primești – și te întorci la furat. Nu pe față, că bate la ochi, da’ vinzi ponturile altora, că nici DNA-ul și nici ANAF-ul nu te caută la offshore-uri.

Radu Mazăre a primit patru ani cu suspendare pentru o pagubă de 114 milioane euro. Ah, că nu l-au prins cu banii băgați în buzunar? Nu-i bai, ne uităm la pagubă. L-a mâncat? Să se scarpine: 20 ani fără drept de eliberare condiționată.

Există o groază de astfel de exemple. În contrapartidă, un brăilean (cică recidivist) a primit un an și două luni de pușcărie pentru că “a păgubit statul” cu… 72 lei, că n-a declarat un contract de închiriere la Fisc. 72 lei înseamnă vreo 15 euro. Dacă pentru 15 euro primești un an de pușcărie, la paguba produsă de Mazăre ar însemna vreo 7,6 milioane ani de pușcărie.

De aia se fură în România. De aia nu le pasă. Că pedepsele sunt la mișto, iar când ies din pușcărie, rămân milionari din banii tăi. De aia tu ești prostul de serviciu, iar ei continuă să te fure.

(Foto: Marian Ilie / Mediafax)

5 comentarii

 1. Foarte bun si corect comentariul, România a devenit țara unde se învață hoția și șmecheria (de proastă calitate), cum să ne furăm unui pe ceilalți, să stai 1 an din 5 la pușcărie în condiții preferențiale și de multe ori doar cu suspendare iar când revii să ai dobândă la stocul furat ! Dormiți liniștiți, ăștia veghează !

 2. Corb la corb nu-si scoate ochii, nu asa spune intelepciunea populara ? De ce sa ne mai miram! Amintiti-va numai cati ministri sau parlamentari au sau au avut probleme cu justitia ,iar pedepse se dau pentru cei care fac pagube de 72 de lei ! Asta-i Romania !

 3. Cu riscul de a imi pune pe toata lumea in cap: pedepsele sunt mici pentru ca omul de rand crede ca e ok asa ( sau ca oricum nu se schimba nimic ). E cazul clasic de “garbage in – garbage out”.

  Cand ai vazut ultima data un protest pe pedepsele din codul penal? Cand ai vazut unul care odata ajuns acolo nu ar face la fel?

  Cat timp nu ai o masa critica care sa vrea inasprirea pedepselor si care sa si faca ceva activ in privinta asta nu se va schimba ceva. Si e nevoie de mai mult de 600 000 .

  • @H: De acord, doar că nu poți să ai pretenții de la omul de rînd să facă o propunere de schimbare a legilor. Aia tot de sus tre’ să vină. Iar sus nu-i pasă nimănui, că e călduț, că are mai multă motivație să riște.

 4. @ Alex – e un cerc vicios – de acord.

  Dar ca sa fac o metafora – daca ai calcat intr-un rahat nu stai si vaiti – doamne ce pute, doamne ce neatent am fost :) samd ci faci ceva concret – te duci si iti speli pantoful.

  Acum inlocuieste rahatul si pantoful in fraza de mai sus cu coruptia si legile. Sa astepti sa pice ceva de sus e fara speranta.