de unde atita blog

S-a tot dus vestea prin mahala cum ca o jurnalista de la Gindul CTP-ului se intreaba cum de au bloggerii atita timp sa scrie. I-am trimis un mail cu explicatia mea. Care este:

Romania este o tara plina de surprize, de mirari, de probleme, de frustrari, de mistouri si de frumuseti. Intr-un fel sau altul. Unii romani prefera sa le tina pentru ei, altii sa le faca publice. Unii le urla in gura mare in casa, altii le urla in gura mare in strada. Ultimii sint catalogati drept scandalagii. Altii prefera sa isi faca bloguri. Si uite-asa, din dorinta de a exprima ceva (fie o opinie, fie un comentariu, fie o frustrare), creste blogosfera romaneasca. In citeva cuvinte, cei care detin un blog sint niste oameni normali. Ma rog, notiunea de normal este destul de complexa. Prin normal poti sa intelegi mediocru, dar nu asta voiam sa spun. Normal pur si simplu, un om ca oricare altul, care nu
e incadreaza intr-o categorie de virsta anume.
De regula, un blogger trece prin mai multe faze. Sint foarte multi care incep prin a-si expune frustrarile si folosesc blogul pe post de sprijin psihologic si ajung, la un moment dat, sa scrie doar pareri, sint altii care considera ca au ceva de spus si o fac. In trei ani de zile, de cind am blog, am trecut prin toate fazele. In momentul de fata, cu citeva exceptii, citesc mai ales bloguri care au de-a face cu domeniul in care activez: comunicare. Fie ca este vorba despre mass-media, fie ca este vorba despre comunicare sociala si PR, fie ca este vorba despre antreprenoriat sau mediu de afaceri. De regula, in acest domeniu scriu oameni care au ceva de spus, care pot sustine un comentariu pertinent si care aduc ceva nou in peisajul media.
Daca am trai in comunism, nu ar spune nimeni ca bloggerii sint niste pierde-vara. Exceptind pustanii teribilisti, care n-au cine stie ce de spus si isi fac blog doar pentru ca e cool and trendy, majoritatea bloggerilor au joburi, in cazul multora dintre ei, chiar bine platite. De unde timp pentru blogareala? E simplu: cind ai ceva de spus si vrei sa comunici, scrii. In cazul meu, ca jurnalist cu ceva mai mult de trei ani de presa, experienta ma ajuta in redactarea mult mai rapida a textelor. O insemnare intr-un blog nu inseamna jumatate de zi de chinuri ale facerii unui text. Daca o sa gasesti o stire care ti se pare interesanta sau pur si simplu imbecila si ai un punct de vedere, te agati de tastatura si comentezi. Indiferent ca este un comentariu scurt, de 500 de caractere, sau un text de 9.000, important este sa transmiti un mesaj. Cu cit este mai concret, cu atit mai sanatos. Atit pentru cel care va citi, cit si pentru traficul blogului.
Blogul meu ( http://subiectiv.ro/ ), de exemplu, este axat de la ultima reformatare (20 octombrie) pe media. Cu alte cuvinte, scriu despre ce presa, comentez evenimente si stiri, reclame, dar mai postez si altceva pe linga. Desi exista asemanari, blogul nu este un ziar. In schimb, ai posibilitatea sa iti exprimi parerile fara sa te cenzureze nimeni altcineva afara de bunul simt. Cind se gaseste timp de scris pe blog? Se gaseste. Nu are importanta momentul zilei, important este momentul in care ai o parere si vrei s-o asterni… pe blog. Fie se intimpla in timpul programului de la serviciu, in principiu in timpul unei pauze, fie in timpul liber, cind poti scrie si cite jumatate de ora sau chiar 40 de minute. Pina la urma, totul tine de time management. Pe de alta parte, una dintre variabile este si capacitatea de procesare a informatiei, de unde rezulta ideea unui comentariu.
De unde gasesc sau gasim timp? Timp este intotdeauna, de rabdare ducem lipsa. Pina la urma, la fel ca in viata, daca vrei, poti. Totul este sa ai vointa. In cazul de fata, sa ai o parere. Ar fi stupid sa scriu aici un tutorial despre blogging sau sa dau sfaturi. Pina la urma, daca te intereseaza sa scrii un blog, nu trebuie decit sa ii gasesti o tematica. In cazul in care exista intrebarea “cum ar trebui sa scriu intr-un blog”, raspunsul este simplu: nu trebuie sa faci nimic altceva decit sa te inspiri de la cei din jur. Observi stilurile celor din juri si ti-l formezi pe al tau. De unde atita timp de blogging? Probabil ca raspunsul ar trebui sa vina, cel mai bine, de la colegii dumneavoastra. Spre exemplu, ati putea sa il intrebati pe Catalin Tolontan, care chiar reuseste sa isi gaseasca timp pentru a citi sute de comentarii pe zi si a raspunde la ele.

Astept raspunsuri.

5 comentarii

 1. Daca intrebarea ei primordiala era: de unde gasesc bloggerii timp sa scrie, inseamna ca are idee despre fenomenul de blogg cam cum am eu idee despre jurnalism. Daca ai un calculator in casa, legat la internet, si ai si un blog, impulsul natural care il ai cand citesti ceva interesant este sa il comentezi pe blogul tau. sau pur si simplu sa afisezi stirea. nu trebuie sa o rumegi, ca sa o faci extrem de lizibila, sau sa incerci sa impaci pe cineva. E blogul tau, scrii cum vrei, scrii pentru placerea de a-ti striga sentimentele LA TINE, unde nimeni nu are dreptul sa se bage.
  Eu asa fac, cel putin :)

 2. Mie mi se pare că cel mai simplu răspuns este: “au timp pentru a scrie pe blog pentru că nu fac alte lucruri. Renunţă la ceva (“ceva” însemnînd orice – de la somn la televizor). Simplu. Unde mai pui că nu toată lumea scrie zilnic. Iar cei care scriu zilnic sigur renunţă la altceva. Tipul de care povesteşti mai sus (e prieten de-al tău?) probabil că n-a mai fost la un spectacol de teatru, operă, concert, muzeu, expoziţie, de ceva timp, presupun eu. Chiar mă amuză stupiditatea întrebării.

 3. Cat timp ai Subiectiv! Ce raspuns scurt si la obiect :)

 4. “stupiditate” e cam putin sp-us …parerea mea e ca trebuie sa isi faca norma dde articole k sa isi ia leafa … si a stat ea 13153055 de ore ca sa gaseasca subiectul asta , si inca 51212157 pentr a scrie respectivul articol … parerea mea .. sa ramana la jurnalism , si sa lase bloggingul

 5. Alex,

  Ai vazut articolul de astazi?

  O zi buna,
  Carmen