De unde să te îmbraci - câteva idei despre fast-fashion

De unde să te îmbraci – câteva idei despre fast-fashion

Are Vali un articol despre cum recunoşti hainele de calitate în funcţie de câţiva factori simpli precum material, croială sau preţ. Undeva în comentarii, cineva se laudă că e atât de zgârcit, încât nu plăteşte mai mult de 60 lei pe o pereche de jeans sau pe o cămaşă sau mai mult de 20 lei pe un tricou.

Şi se reia eterna discuţie despre “cât dai atâta face” sau “scump şi prost.” Adevărul e că lucrurile sunt un pic mai nuanţate şi e un proces continuu de trial and error până reuşeşti să-ţi formezi o rutină şi o listă de locuri din care să-ţi cumperi hainele potrivite, la o calitate cel puţin decentă şi la preţuri OK.

Pe scurt, de unde mă îmbrac eu, poate ajută şi pe alţii:

Basics (tricouri simple, chiloţi, şosete)

H&M, pur şi simplu. De vreo patru-cinci ani, îmi iau tricouri doar de la ei. Simple, v-neck, din bumbac, albe şi negre. Le-am luat ca să le port pe sub cămăşi (urăsc maiourile şi nu-mi place să port cămăşi direct pe piele decât dacă-i vară). Unul singur s-a expandat la o spălare (de la M, a devenit XXL sau ceva), în rest, cred că mai am şi acum vreo două luate prin 2013.

La fel şi cu trunks, tot H&M, cumpărat periodic (oricum, nu cred că tre’ să ţii o pereche mai mult de un an), şi şosete. La şosete, pentru că e singurul loc unde găsesc colorate la preţuri decente. Mai iau şi de la Zara, doar că la 20 lei perechea, te uiţi de două ori în portofel.

În plus, la Zara, e în funcţie de cum te bate norocul, s-ar putea să se rupă la prima spălare sau s-ar putea să te ţină vreo zece purtări, dar cam atât. Arată mişto, dar se duc repede.

La H&M, în general, dau vreo 40-50 lei pe un set de trei-cinci perechi şi n-am pretenţii să mă ţină mai mult de un an. Şi, în general, ţin, deşi nu sunt din vreo fineţe de bumbac.

Cămăşi

La capitolul cămăşi, în ceea ce mă priveşte, e o adevărată distracţie. Eu sunt slab, aşa că să-mi găsesc o cămaşă pe măsurile mele e de-a dreptul o loterie. Pentru calitatea materialului (implicit să se calce repede şi uşor) şi cusături, recomand cu încredere Calvin Klein.

Eu mi-am luat vreo zece bucăţi, de la Fashion Days, prin 2012, încă am vreo două sau trei nepurtate. Le-am găsit la aproximativ 200 lei bucata, am câteva de care efectiv am abuzat, dar care arată în continuare impecabil – nu ştiu însă cât de des mai aduc CK.

Spre comparaţie, la Zara, cămăşile au preţuri de aproximativ 170 lei când nu sunt la reducere. Mi se pare o alegere logică. E drept, eu a trebuit să mi le duc la croitor, să le strâmteze, dar pentru încă 10 lei de bucată, chiar nu cred că n-ar fi suficient de justificat efortul, ba dimpotrivă, e chiar recomandat.

Altfel, la Zara, cum ziceam, e o loterie mai ales când vine vorba de mărimi. Mi-am luat zilele trecute două cămăşi aproximativ identice (una Oxford şi una Oxford Stretch; diferenţa e mai degrabă la manşete şi la guler dacă nu socotesc culoarea), acelaşi număr, la 89 lei bucata. Una dintre ele – cea bleu de mai sus – e cu zece centimetri mai scurtă.

Şi nu e singurul caz. Mai am cămăşi de la Zara scurte, dar nu le port des, pentru că tind să iasă din pantaloni pe la şolduri şi mă enervează.

Cealaltă variantă e made-to-measure, spre care o să mă orientez la un moment dat pentru mai multe bucăţi, eu am una pe care am tot tăvălit-o şi care arată în continuare excelent. Aici ai garanţia unui material bun, consultanţa de rigoare, măsurile potrivite. Problema e preţul şi timpul de livrare (uneori, o lună).

În medie, o cămaşă dintr-un material decent costă de la 300-350 lei în sus. Merită să ai vreo trei-patru în dulap, în culori clasice (două albe: una cu nasturi la manşete, cealaltă cu butoniere, una bleu, alta de orice altă culoare îţi face cu ochiul).

Alternativa este APACA (serios, nu glumesc), dar acolo e în funcţie de cum se nimereşte. Nu au stocuri pe mărimi, dar sunt materiale de calitate la preţuri foarte bune. E posibil să nu găseşti deloc pe mărimea ta. Vestea bună e că le poţi duce la croitor dacă eşti dispus să mai faci două drumuri.

Nu recomand H&M, n-am avut experienţe plăcute cu cămăşile lor.

Pantaloni şi jeans

Ca şi în cazul cămăşilor, în ceea ce mă priveşte, măsurile sunt o loterie. Pentru jeans, Levi’s sunt mama şi tatăl lor, raportat la calitate-preţ-durată de purtare, dar eu, unul, cred că mi-am găsit o singură pereche pe măsurile mele.

Altfel, decenţi mai găseam pe la Bershka şi pe la Zara, deşi în ultimii doi ani, am migrat pe chinos, tocmai din cauza croielilor şi a modelelor stupide (nu-mi plac cei exagerat de prespălaţi şi nici jeanşii rupţi în genunchi, ultimii mi se par oribili pe un bărbat). Pentru purtat un an, doi, un preţ de 90-150 lei e mai mult decât decent.

Din categoria “pantaloni la dungă”, dacă nu vrei să te complici cu stofe, Zara rămâne un loc decent pentru combinaţii de bumbac, vâscoză, elastan şi poliester. Am vreo două-trei perechi de care, la fel, am tot abuzat în ultimii trei ani, până mi-a pocnit o cusătură în dreptul unui buzunar (mi-a fost lene să-i duc la croitor) la vreo două perechi.

Se comportă bine la tăvăleală, nu fac genunchi după cinci purtări, şi chiar atunci când încep să facă, nu arată groaznic. N-am dat niciodată mai mult de 150 lei pe o pereche.

Altfel, n-am reuşit niciodată să mă împac cu H&M nici la jeans, nici la alte tipuri de pantaloni. Materialele sunt în general proaste, ori se rup repede, ori se deformează şi mai rapid.

Pentru orice altceva decât zi cu zi, aceeaşi recomandare: made-to-measure.

Sacouri şi jachete

În general, mi le-am luat de la Zara. Au perioade cu reduceri bune şi, în loc să dai 400 lei, poţi să dai 200 pe un sacou dintr-un material OK. Sunt bune mai ales de zi cu zi, că ţin la tăvăleală.

Pentru orice altceva, recomand cu încredere made-to-measure, deşi mai găseşti, uneori, şi pe la H&M sacouri decente, de mers seara la teatru. Diferenţa însă e vizibilă pentru un ochi avizat sau măcar antrenat.

Pulovere

Pentru pulovere uşurele şi subţiri, de purtat peste o cămaşă sau pe sub un sacou, am mers pe Bershka timp de vreo doi ani, în perioada în care aduceau – şi le prindeam, de obicei, la 70 lei bucata, cu vreo 20 lei mai ieftine decât la Zara.

În general, materialele sunt decente, nu te-mpuţi în ele, nu se deformează în timp şi nici nu se scămoşează după trei purtări (avantajul plasticului din ele; în general, proporţia e 70-80% bumbac şi restul nylon).

Pentru altele mai groase, cât mai puţin plastic şi cât mai multă lână, maximum două purtări până la următoarea spălare. Întâmplător, am găsit de vreo două ori şi pe la H&M pulovere OK, uneori şi prin Zara, dar nu obişnuiesc să-mi cumpăr pulovere groase. Eu nu mă împac cu măsurile celor de la C&A, aşa că nu ştiu să detaliez.

Problema magazinelor de fast-fashion e că rar găseşti un pulover fără plastic. Compoziţia e undeva pe la 50% lână, restul acrilic şi alte trăznăi. Altfel, dezavantajul lânei este că dacă ai uitat maşina de spălat pe 1.200 rotaţii pe minut la stoarcere, nu doar că se scămoşează – şi devine de nepurtat -, dar îţi înfundă şi scurgerea. Prin urmare, vă recomand atenţie.

Protips

Eu, în general, când mai ies din ţară, mai ales prin Spania sau Portugalia, profit de Lefties. Spaniolii de la Inditex au deschis magazinele astea acum vreo 10-15 ani, cred, ca să vândă resturile celorlalte branduri (de aici şi “lefties” = “rămase”). Unde era etichetă Zara, se pune etichetă Lefties, dar sunt aceleaşi colecţii, doar că uneori sunt defazate cu vreo jumătate de an.

Ultima oară când am fost în Lisabona, mi-am luat două pulovere cu 8 euro (cumpărate în toamnă – versus 90 lei la Zara în Bucureşti; îl am pe cel verde din link, care încă e în oferta Zara de la noi) şi două geci (da, ştiu, pluralul e “geace”, da’ nu-l foloseşte nimeni) la 15 euro bucata (adică vreo 80 lei versus 200 lei la Zara ultima oară când le-am văzut).

În cazul cămăşilor sau pantalonilor, dacă arată mişto, dar simţi că nu se aşează cum trebuie pe tine, nu le cumpăra. Eu am vreo şase perechi de pantaloni luate în ultimii şapte-opt ani pe ideea “arată mişto” şi care zac nepurtate, că nu mă simt bine în ei.

Bine, mi-e şi lene să le duc la croitor, dar aici mai e o discuţie: croitoriile bune, cel puţin în Bucureşti, sunt o loterie. Am dus cămăşi şi pantaloni la un croitor, mi-a modificat bine pantalonii, dar la cămăşi i-a fost lene să le facă pe toate la fel şi la unele mi-a lăsat mânecile netăiate. Am un amic care-şi duce hainele la vreo trei croitori diferiţi, în funcţie de experienţele cu diverse piese.

Eu, în general, îmi iau haine în funcţie de necesităţi. Dacă prind un model de jeans la Zara care nu stau pe mine ca pe gard, cumpăr trei perechi (de culori diferite). Nu am haine “de friptură”, le port, în general, pe toate, dar preferând să mă îmbrac comod, am şi cămăşi şi pantaloni de care nu abuzez.

De reţinut

Materialele bune sunt scumpe. De îmbrăcat în fiecare zi, e mai comod să mergi pe mass-market, dar pentru ieşit la teatru sau la operă, se cuvine ceva calitativ. În plus, nu ştii niciodată când mai ai nevoie şi pentru alte ocazii, vreo nuntă sau vreo înmormântare.

Articolul ăsta nu-i vreun ghid de fashion, ci sunt câteva idei practice. Neştian sigur o să-mi dea cu ceva în cap, dar eu cănd îmi aleg hainele, o fac după principii simple, iar cel mai important e să nu mă împut în ele. Al doilea e să nu stea pe mine ca pe gard. Al treilea: să mă simt comod în ele, fără grija că se strică după câteva purtări.

Ce voiam să zic, de fapt, încă de la început, e că nici preţul şi nici brandul nu garantează calitatea şi, uneori, dacă plăteşti un preţ mediu ai mai multe şanse să foloseşti produsul respectiv pe o perioadă mai mult decât medie.

Cumva, ăsta e avantajul industriei de fast-fashion, că uneori găseşti calitate similară unui brand scump la bani mai puţini, deşi brandul nu creează astfel de aşteptări. Aşteptările ni le creăm noi, de fapt. De aici şi dezamăgirile.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

14 comentarii

 1. zara e loterie mare si la preturi: geaca de iarna 350 lei foarte misto, probat L, marimea mea, au uitat sa lipeasca pretul in lei pe eticheta. in euro costa 50.

 2. De câțiva ani ma imbrac de la un tip din Cluj pe nume Hori. Aduce cămăși și curele ck fabricate in țară și o sumedenie de articole de la branduri puțin cunoscute la noi in tara însă foarte apreciate în țările nordice. Sper să îți folosească, întâmpin aceleași probleme menționate de tine, până și cea cu greutatea.

 3. Deci eşti fan spaniolii de la Inditex.
  Nimic despre Terranova sau Oviesse? (ITA)
  Nimic despre New Yorker?(DE)
  Nimic despre Reserved? (PL)

 4. @honorius: Nu mi-am găsit niciodată nimic ca lumea la Terranova sau OVS, iar Reserved mi s-au părut aşa, mai de moşi. De la New Yorker, mi-am luat tricouri de vară, în general, şi vreo două hanorace.

 5. Nu ai zis nimic de COS – materialele cele mai bune, croiala la fel. Sunt dublu la pret fata de HM/ZARA dar calitatea merita. Recomand pentru camasi, tricouri, jackets. Pentru shoes recomand Asos – gasesti tot ce iti trebuie de la sneakers la pantofi la preturi f ok si livrare civilizata prin DPD.

 6. pt cei din Bucuresti sau Cta, o alternativa este si Peek and Cloppenburg, un fel de supermarket de marci, unde poti nimeri reduceri mari, raportat la pretul de inceput (asta daca le iei de bune); oricum, mi-am cumparat cateva chestii, gen sacou, palton, pulovere, camasi, care, desi nu sunt facute de niste firme recunoscute, au o calitate mult mai buna decat h&m sau zara.

 7. hmm….

  Firma la care lucrez a facut o perioada logistica pentru Inditex (Zara / H&M / Bershka, Stradivarius)…

  TOATE produsele veneau din acelasi loc (Spania – fabricile fiind in Thailanda, Vietnam, China, Romania (!!), etc) doar eticheta era diferita (pentru branduri).

  Preturile erau (pe eticheta in Euro) de cel putin 2 ori mai mici fata de pretul in ron… si niciodata nu am inteles de ce.

  Costurile celor 5 camioane saptaminale* 2 soferi* 2 livrari nu pot face ca pretul sa ajunga de la 5-6 euro la 100-150 ron (nici cu salariile angajatilor / advertising / chirie locatie) mai ales ca NU existau retururi catre Spania de marfa nevinduta.

  Si DA, la Apaca gasesti lucruri de calitate daca nu ai arogante de “firma”….

 8. Nestian chiar te felicita pentru articol! Inainte de a ne imbraca “fashion” trebuie sa invatam sa ne imbracam corect: materiale bune, masuri ok pentru corpul nostru si asa mai departe 🙂

 9. @Lucian: la COS încă n-am intrat, între noi fie vorba 🙂

 10. Am circa 10 perechi de 501 si 501XX, marimi 42×32 si dupa ce am slabit 40×32. Calitatea este asa si asa, consumabili. Ce m-a facut sa renunt la ei este faptul ca nu gasesti doua perechi la fel croite. Am cumparat din diverse surse, in US de pe Levi’s com (livrare la hotel pentru ca nu trimit in Romania) si din Africa de Sud si cred ca si din alte locuri. Nu am doua perechi care sa fie identice. Cel putin o pereche din Africa de Sud (unde de altfel Levi’s si are fabrica) era larga cu patima la crac jos. A trebuit sa merg la magazin sa o schimb cu alta care era cu 1.5cm mai ingusta desi tot mai larga decit a doua pereche cumparata in prima zi. Am trecut pe GAP si cumpar de pe GAP.e, in general cu cupoane de 30% si de craciun cu 40%. Modelele slim fit vin perfect si la circa 170-180 lei perechea sint o alternativa mult mai buna la Levi’s.
  Camasile CK sint genul de camasi tipice de mall, materiale de doi lei, croiala idem. Am purtat Tommy Hilfiger dar am renuntat pentru ca erau lafel de stupide ca CK. Doar alea slim fit imi veneau ok si am 190 si 115kg. Cele normale erau gen sac. Charles Thyrwitt au camasi foarte bune, tesatura fabrica in UK, camasile cusute prin Asia.TM Lewin iar sint ok. Tot de la CT am si chinois, foarte ok de asemenea.
  H&M nu am cumparat dar e o firma decenta. Zara insa sint execrabile.

 11. Pulovere bune se gasesc pe Bexley.fr In generat lina australiana dar ele sint fabricate prin Asia si Romania. Pentru mine sint usor strimte dar croiala este foarte eleganta si lina buna. Nu as zice ca sint ieftine la circa 250lei dar calitatea este de vis fara de Ralph Lauren Polo unde este circa 60-80USD bucata si cumperi bumbac.
  Uniqlo iar au chestii ok, mai ales la jeansi. As spune ca sint singura sansa sa cumperi selvedge denim sub 100euro este sa mergi la GAP sau Uniqlo.

  Pantofi? Loding, Bexley, CT, Florsheim. La pantofi Tommy Hilfiger sint nice dar niciodata nu am cumparat la pret de retail. Avantajul de a purta 45-46. CK collection (nu jeans sau alte chinezarii) iar sint nice dar scumpi, dar Amazon rezerva surprize. In principiu fara corected gran si cu niste sanuri si orice pereche de pantofi va tine. Am tenisi de piele de 3 ani si arata impecabili dar mereu tinuti cu sanuri. Bexley e si sursa de sanuri 🙂

 12. Da.. la apaca gasesti ok cum zicea cineva mai sus, chiar si in magazinul victoria daca cautati costume, camasi, pantofi etc. Altfel zara si inditex in general nu cred ca merita, pentru mine cel putin nu. Mai bine ma imbrac sport de la decathlon 🙂

  Interesant brexley.fr, will look into it.

 13. Pentru camasi, trebuie sa incerci Tommy Hilfiger. Au niste camasi foarte ok din toate punctele de vedere.

 14. @Anca Maria: am încercat, am nimerit şi materiale bune, dar mi se par prea scumpe pentru ce oferă, asta una, şi a doua: nu am nimerit niciodată ceva pe măsurile mele.