December Bonus: Orange Express NW, Free WordPress theme

Orange Express NWConsideraţi că e un bonus ori un cadou de Crăciun. Dau la liber un template de WordPress în limba română, pentru oricine vrea să-şi schimbe tema blogului. In principiu, este creat oarecum pe tipar de gazetă online, mai ales prin prisma fonturilor folosite (Arial şi Georgia). Nu este premium, nu are slideshow-uri, nu foloseşte custom fields.

Partea proastă, în schimb, este că nu pot fi folosite widget-urile, de unde şi NW (non-widgetized, ca să zic aşa) în titlu. Orange Express vine de la culoarea folosită, respectiv de la formatul de news site.

Ce trebuie ştiut

Orange Express NW vizează mai degrabă utilizatorii de WordPress care ştiu să modifice sidebar.php, prin urmare widgeturile nu vor funcţiona. Nu este widgetized pentru că mi-a fost lene să scriu clase de CSS pentru fiecare widget prezent by default în WordPress (ş-apoi sînt cîteva, nu glumă), mai ales din cauza unor inherited-uri (da, ştiu, engleza mea e de baltă). Am preferat să creez clase pentru listele (UL-uri) din sidebar, mi-a fost mult mai comod. Dacă ştii să deschizi sidebar.php şi să muţi cu copy/paste nişte bucăţi de text, atunci nu va fi nici o problemă să rearanjezi coloana din dreapta după bunul plac.

Template-ul vine cu cîteva pluginuri la purtător:

 1. Kimili Flash Embed – folositor pentru cei care postează clipuri de pe youtube şi similare, inutil pentru preluarea clipurilor de pe trilulilu.ro (ultimul foloseşte foarte mult javascript în codul de embed şi nu prea se pupă cu embeding-ul obişnuit, de unde şi pluginul lansat de trilulilu.ro). Pentru a posta un video de pe youtube se foloseşte fie sintaxa (pe care o găsiţi în opţiunile pluginurilor, la descriere), fie butonul care se va instala automat în editorul de text (o iconiţă de Flash).
  De reţinut, sursa unui video de pe youtube se creează după link-ul către video. Exemplu: http://www.youtube.com/watch?v=xxKJgOZXEho devine http://www.youtube.com/v/xxKJgOZXEho. Totodată, clipul va fi centrat, iar dimensiunile pot fi schimbate după bunul plac.
 2. WP-Quotes – mi-a fost pur şi simplu lene să scot codul din header şi să mai modific CSS-ul, de aceea l-am şi lăsat acolo şi am preferat să includ pluginul în pachet. Totuşi, ideal ar fi să nu folosiţi citate foarte lungi pentru că riscaţi să nu se vadă întreaga frază ori numele autorului. Altfel, există o clasă CSS în stylesheet, deci nu va da erori de afişare.
 3. Get Recent Comments – este un plugin extrem de folosit, ar fi fost aiurea să nu-l includ în pachet, mai ales că i-am scris şi o clasă CSS.
 4. Related Posts – pluginul este în arhiva .rar, codul pentru folosirea lui este deja instalat în single.php, toate ar trebui să funcţioneze de minune.
 5. Subscribe to Comments – Se aplică aceeaşi poveste ca la Related Posts, va funcţiona fără nici o problemă cîtă vreme serverul pe care rulează WP-ul beneficiază de funcţia mail();.

Tag cloud-ul este şi el inclus, de data aceasta în footer.php. Tot acolo pot fi modificate şi datele despre blog, gen copyright şi alte poveşti.

Nu în ultimul rînd, template-ul pentru comentarii include şi codul pentru preluarea Gravatars. Am încercat, astfel, să mai scutesc de muncă utilizatorul template-ului.

O altă precizare ar fi faptul că este creat un stil pentru comentariul autorului blogului. Pentru asta, însă, trebuie schimbată o adresă de mail. Editaţi adresa de mail (your@mail.com) în fişierul comments.php. Rîndurile din imaginea de mai jos explică unde anume:

edit your mail

Pentru cine se pricepe cît de cît la WordPress, în arhiva .rar există deja fişierul functions.php, unde este inclus codul necesar pentru funcţionarea widgeturilor. Tot ce mai trebuie făcut este modificarea sidebar.php, la fel ca în orice alt template. Totuşi, nu recomand asta decît în cazul extrem în care cel care va downloada template-ul se plictiseşte de moarte şi ţine morţiş să scrie nişte CSS.

Există posibilitatea ca template-ul să conţină vreun bug sau două, nu m-aş mira, e pe fond de oboseală. Dacă e ceva ce nu funcţionează cum trebuie, trimite un mail la subiectiv@gmail.com.

Din păcate, n-am cum să pun la dispoziţie şi un preview, altul decît un screenshot. N-am apucat să-l uploadez pe nici un site. Şi încă o chestie: dacă reuşesc să-mi găsesc nişte timp liber, poate pînă la finele lunii scriu şi clasele de CSS pentru varianta widgetized şi, cine ştie, poate îi pun şi nişte iconiţe.

DOWNLOAD LINK | SCREENSHOT.

3 comentarii

 1. Săru’ mîna! E chiar utilă şi e frumos gestul tău. O sa o descarc să văd şi eu cum arată online. Nu-i problemă că nu e cu widgets.

 2. mihnea: mersi :)
  George: sper sa-ti fie utila.

 3. e frumusica rau :D