Statul român e imbecil: declarația 600 și inutilitatea ei

Statul român mai dă un motiv de emigrare celor care lucrează în regim de specialiști în ceva: declarația 600. În speță, cei care au PFA-uri, întreprinderi individuale, încasează chirii sau lucrează pe drepturi de autor.

Pe scurt, înainte de a lăsa mai jos un video explicativ al Luizei Daneliuc:

  • dacă ai avut venituri din activități independente (cele de mai sus plus dividende), trebuie să depui o declarație inutilă
  • inutilă pentru că deja exista declarația 200, prin care oricum declarai, până la 31 mai, toate veniturile pe anul anterior
  • inutilă pentru că oricum aveai declarat la Fisc contractul de închiriere
  • inutilă pentru că, dacă exceptăm formele autorizate (PFA, ÎI), SRL-urile cu care ai lucrat oricum declarau la Fisc toate veniturile tale, plătindu-ți inclusiv taxele
  • inutilă pentru că dividendele oricum erau declarate de firme
  • inutilă pentru că drepturile de autor plătite oricum erau declarate de firme
  • termenul pentru depunerea mirobolantei declarații pentru veniturile pe 2017 este 31 ianuarie 2018, adică foarte din scurt, motiv numai bun pentru ANAF să mai dea niște amenzi

Observație: chestia asta se aplică pentru veniturile – din sursele enunțate mai sus – care depășesc un total de 12 salarii minime pe economie (22.800 lei). Adică nu mai trebuie să depui un formular inutil dacă ai un job stabil și mai faci niște mărunțiș pe lângă, dar chestie care îți face nervii praf dacă, în general, ești plătit pe drepturi de autor.

Luiza mai spune ceva pe-acolo legat de contribuții, inclusiv la pensie, dar ultima oară când am verificat, contribuțiile la pensii, din veniturile din drepturi de autor, nu se calculează nicăieri, că – dacă-mi amintesc eu bine – nu există nicăieri normele pentru ele.

Dacă trăiești din contracte de drepturi de autor, statul imbecil tocmai ce te pune să cauți toate copiile contractelor pe care le-ai avut anul trecut, că nu e ca și când toate SRL-urile cu care-ai lucrat oricum ar trimite (și ție, la pachet) decizia de impunere.

Practic, statul imbecil te pune să-ți angajezi contabil ca să știi cât ai de plată. Pentru că, dac-am priceput eu bine din ce zice Luiza, declarația mirobolantă nu face altceva decât să-ți impună cât să plătești în avans pe anul care tocmai a început, estimând că vei face la fel de mulți bani ca anul trecut.

Și mai e o chestie absolut stupidă, anume că, dacă înțeleg eu bine, firmele nu mai sunt obligate să-ți plătească contribuțiile, însă statul te obligă pe tine să-ți plătești trimestrial, la fel ca în cazul PFA-urilor, dările. Adică să stai frumos la coadă la ANAF.

Am o vagă bănuială că-mi fac un SRL prin Irlanda. Serios, ce sens are să plătești taxe unui stat incompetent, care nu doar că nu-ți oferă nimic, dar te mai și obligă să muncești inutil pentru el. Și când spun inutil, mă refer la faptul că Fiscul oricum o să-ți verifice calculele – deci tu calculezi degeaba, că oricum se vor ocupa ei de asta.

Va să zică, în 2018, în România, țara IT-ului care merge la export, țara în care guvernul investește zeci de milioane euro în sisteme informatice, fraierul de cetățean e obligat să se ducă la tăiere, pardon, la Fisc, cu țâșpe mii de declarații gândite cu picioarele, din care oricum nu vei înțelege nimic când le vei completa, pentru că au fost create ca să te-ncurce și ca să te amendeze că nu le-ai bifat corect.

În loc să scăpăm de birocrație, primim și mai multă birocrație. Brava, bre.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

4 comentarii

  1. Luiza asta nu face si alte clipuri, NSFW gen? Ca astea cu ce cretinitati mai fac “eruditii” de la ANAF sunt prea plictisitoare…

  2. “Draga” Malin, am tot facut de-astea de zici tu ca nu te lasa sefu’ sa urmaresti la servici, dar m-am plictisit si-am trecut la chestii mai “grele. Daca esti dezamagit, o sa-ti treaca.

  3. Singurul motiv pentru care este inutila declaratia 600 este existenta declaratiei 200. Toate celelalte motive sunt inventate de tine pentru ca nu intelegi ca se incearca obtinerea de declaratii din 2 surse: PFA si firme, pentru a depista inselaciunile.