Declarații, știri oficiale și alte chestii făcute pe genunchi

Câteva observații legate de modul în care guvernul și voluntarii au decis să implementeze niște chestii și care, pe mine, mă cam irită.

Declarație pe propria răspundere când ieși din casă

Nu există nimic mai stupid și mai comunist decât această tâmpenie:

 • ce faci dacă n-ai imprimantă?
 • dacă n-ai imprimantă și poți umbla cu PDF-ul după tine, în telefon, cum i-o arăți “organului”?
 • dacă “organul” are nevoie de ea la dosar, o ia și te lasă de izbeliște în fața următorului “organ”?
 • dacă e electronică, i-o trimiți pe mail? Pe adresa cui? Aia personală a “organului”? Pe vreo adresă a unei instituții publice?
 • dacă “organul” vrea doar s-o citească și, întâmplător, e infectat, ce faci? Îi dai foaia ca să ți-o dea înapoi după ce-a întins virusul pe ea? Îi întinzi telefonul să-și plimbe mâinile virusate pe el?
 • de ce nu există un protocol mai simplu? De exemplu, o aplicație cu care poate fi pozat buletinul și care șterge automat poza după cinci minute? Că se presupune că “organul” nu e analfabet și știe să scrie. Eventual, procesul verbal poate fi completat direct în aplicația aia și trimisă copia pe mail celui amendat
 • de ce trebuie să bifezi că ai ieșit cu câinele să ude panseluțele? Adică, serios, “organul” e chior și nu vede animalul?

Știri oficiale

Sincer, respect munca pe care o fac cei de la Code 4 Romania, dar duda asta cu stirioficiale.ro și cu cemafac.ro (care redirecteaza la cetrebuiesafac.ro) mi se pare făcută un pic pe genunchi.

Și nu mă refer la ce-a scris Vali, că au dat drumul unui site neoptimizat, că na, e criză, trebuia să fie ceva încropit repede. Am o problemă cu strategia, de la numele site-ului (“știri oficiale” sună foarte comunist) și până la lansarea a încă unui site.

Serios, nu era mai simplu să existe un singur site cu toate informațiile, spart în niște bucăți coerente? Ceva de genul coronavirusromania sau covidromania ar fi fost suficient. La cât a fost rostogolit site-ul pe net, ar fi prins la fel de repede.

Plus întregul curcubeu într-o singură pagină. Mie îmi provoacă anxietate site-urile alea, de la border-urile ba prea groase, ba foarte groase din navigarea rapidă, până la background-uri și lipsa de coerență în folosirea culorilor.

OK, e admirabil că s-au mișcat atât de repede, dar acum, că ne-am mai calmat, putem să ne organizăm un pic și să producem ceva coerent? Serios, pe voi nu vă dor ochii când vă uitați la poza de mai jos?

Ah, și apropo, uitați-vă în poza de sus: ai zice că se face raportare la hectar, mai urmează încă patru site-uri: diaspora hub, date la zi, ro help și stăm acasă. Băi, pe bune?

9 comentarii

 1. deci nu doar eu am observat că și designul e praf.

  • Nope. Dar pentru ceva făcut pe grabă, mai treacă-meargă, dar cînd am văzut c-au lansat și-al doilea site, deja am început să-mi pun probleme serioase legat de viziunea lor și e clar că așa moare. E stupid să spargi în bucăți, asta una, și-a doua: dacă tot dezvolți chestii în continuare, pune pe cineva să optimizeze designul, să facă o interfață coerentă.

 2. Ce bine!

  M-am framîntat si eu cum sa spun lucrurile astea. Un raport al englezilor spune si el: ,,Part of the problem is that communications from the government haven’t been clear enough. One way to clarify would be to swap the use of vague terms like “social distancing” with clear advice, such as to keep a physical, 2-metre distance between yourself and others.”
  E usor sa crezi ca (doar) populatia e salbatica si indisciplinata si ca trebuie si mai multe pedepse. Mai inteligent e sa te pui in situatia celor care ,,gresesc” din cauza ca toata comunicatia nu e optima cognitiv.
  In românia autoritatile sint prea destepte ca sa fi auzit de un copywriter si de UX.

 3. Le-am trimis email pe civiclabs.ro ca sunt designer si as dori sa-i ajut, e deja miercuri, nici un reply.

  Alin Zainescu aparent e pe acolo manager ceva, nu stiu, a tot postat pe linkedin site-urile astea.

  Vad acum ca si pe pagina de facebook:

  Alin Gabriel Zainescu
  March 23 at 3:00 PM ·
  2/6 este gata. amazing team Code4Romania 🖤🚀

  cemafac.ro este un ghid simplu și practic bazat pe scenarii posibile prin care populația României poate trece. Această platformă te va ghida prin situații variate și te va aduce mai aproape de măsurile recomandate de autorități pentru o mai bună protejare a ta, a familiei și a comunității tale în această situație de urgență.

 4. Tot de la Alin:

  “Celelalte soluții digitale din ecosistemul dezvoltat de Code for Romania Task Force în parteneriat cu Guvernul României prin Agenția de Digitalizare a României care urmează a fi lansate în zilele imediat următoare sunt:
  (1) datelazi.ro este locul unde vei afla dimensiunea corectă a efectelor cauzate de COVID-19 în România, direct din surse oficiale, diminuând panica și dezinformarea prin stimularea transparenței;
  (2) stamacasa.ro este o soluție digitală cu ajutorul căreia reducem suprasolicitarea numerelor de urgență, colectăm rapid informații de la o populație foarte mare și facilităm astfel o evaluare constantă a situației, oferind sprijin în managementul cazurilor pentru autorități;
  (3) rohelp.ro este o soluție digitală cu ajutorul căreia se va putea face colectarea coerentă și în siguranță a ajutoarelor, de orice fel, prin conectarea ONG-urilor abilitate cu oferta de resurse pusă la dispoziție;
  (4) diasporahub.ro este platforma digitală cu ajutorul căreia reducem suprasolicitarea numerelor de urgență, colectăm rapid informații de la o populație foarte mare și vom facilita o evaluare constantă, oferind sprijin în managementul cazurilor pentru reprezentanții autorităților române în țara de reședință.

  Pe lângă cele șase soluții identificate, care se află deja în dezvoltare spre a fi lansate săptămâna aceasta, există în analiză și prototipare alte soluții care vor lupta în mod eficient și strategic cu efectele produse de COVID-19.

  Mulțumim echipei de voluntari Code for Romania Task Force:
  @alex_albu
  @Anca Cismasiu
  @trupci
  @Andrei Cioban
  @andreimitrea
  @vizu
  @dan
  @Daniel Stoica
  @aniri
  @Mihai Popa
  @Radu Adascalitei
  @gingerbeardman

  Mulțumim ING Bank, Fundația Vodafone România și Romanian American Foundation pentru sprijinul oferit proiectului Code for Romania Task Force.”

 5. E o problema si cu chestionarul de pe CeMaFac, daca spui ca ti-a curs nasul si te-a durut in gat e acelasi lucru ca si cand ai toate bolile posibile plus febra: ti se spune ca e foarte posibil sa ai coronavirus.

 6. Eu nu înțeleg un lucru, ce este așa de greu de înțeles cu declarația aia ?
  Ți-a interzis cineva sa o scrii de mână dacă nu ai imprimantă?
  Unde scrie că este luată de polițist daca te oprește? Scrie de verificare
  Daca e electronică o arăți pe telefon și gata.
  Daca vede că ești cu animalul și în buletin stai la 2km de reședință ce mai zici polițistului? Declarația e pentru cei care nu stau la adresa din buletin

  • Nu există versiune electronică a declarației. Declarația o scrii cum poți (de mană, picior sau digital) o datezi și o semnezi olograf. Apoi ai două opțiuni:
   a) o ții in buzunar
   b) îi faci o poză, adică o digitalizare de om sărac.

   Si prezinți la cerere telefonul sau hârtia. Ce ai. Ala, dacă vrea sa rămână cu o dovada a controlului, ii poate face poză de pe ecranul telefonului ( transfer fotodigital :)) ) sau iti digitalizează el hârtia, gen b. De tot râsul.

 7. Eu zic ca e bine ca avem ce sa criticam. Trebuie dat credit celor de la Code 4 Romania ca ofera aceste platforme dar sa nu uitam ca lucreaza cu statul roman, de aici si problemele de birocratie sau terminologie.