Marele defect al transparenţei instituţionale

Mă tot uit şi mă minunez de modul în care occidentalilor începe să le pută democraţia şi cum tot visează lideri cu mână de fier, îl admiră pe Putin sau cum nu-i mai suportă pe propriii politicieni şi mă tot întrebam de ce.

Cred că unul dintre răspunsuri e tocmai transparenţa instituţională. Dacă te uiţi spre ţări precum Rusia – sau chiar şi România -, principala grijă în toate instituţiile (la nivel local, vorbim inclusiv de şcoli, facultăţi, primării şamd.) e să şteargă urmele, să se ascundă, să nu comunice.

Dacă te uiţi peste gard, în Vestul Europei şi în SUA, legile transparenţei chiar sunt respectate, iar instituţiile chiar fac publice datele. Pentru că cel mai simplu e să te raportezi la americani, ei fac publice inclusiv date din instituţii altminteri militarizate.

De exemplu, costurile uluitoare pentru F-35, care au generat o groază de discuţii şi o serie de scandaluri. Sunt date publice, la cheremul cetăţeanului plătitor de taxe. Hai să ne uităm la România, ce ştim despre bugetul armatei? Mai nimic.

Or, dacă marele avantaj al transparenţei instituţionale este acela că oamenii au acces la informaţie şi pot să-i tragă la răspundere pe cei vinovaţi, marele defect al transparenţei instituţionale este că… oamenii au acces la informaţie şi se pot enerva.

Şi bănuiesc eu că, după zeci de ani de scandaluri iţite ca urmare a datelor publice, a transparenţei, cetăţeanului i s-a urât cu binele şi vrea pe cineva care să conducă – desigur, clişeic – cu o mână de fier. Toţi sunt incompetenţi sau hoţi, dar trebuie să existe unul care să facă curat.

Cel mai bun exemplu e America, modul în care o tabără o judecă pe cealaltă. Nu mai e vorba de idei, nu mai e vorba de legi, e vorba de ce-a făcut unul sau altul cu faptele-n faţă. A primit fundaţia lui Clinton bani de undeva? Toţi democraţii sunt corupţi! Şi aşa mai departe.

Desigur, putem să extrapolăm şi la nivel de România: a furat un pesedist?, toţi pesediştii sunt corupţi! Doar că, în cazul României, răspunsul chiar are valoare de adevăr.

Marele defect al transparenţei este acela că te face ca, la un moment dat, să n-o mai apreciezi, chit că e una dintre valorile fundamentale ale unei democraţii.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

1 comentariu

  1. Marea problema a democratilor americani este ca ei considera ca este nedemocratic ca republicanii sa castige alegerile.