Tu ce ai face dacă ai avea o avere de un miliard de dolari?

Îți pune dumnezeu mâna-n cap și te trezești cu un miliard de dolari în cont. Ce faci cu ei? Nu e o întrebare serioasă și nu cere răspuns. În primul rând, n-o să te trezești cu un miliard de dolari, iar în al doilea rând, cel mai probabil, ai lua-o razna.

Am văzut, aseară, pe Netflix, The Defiant Ones, un documentar HBO despre Dr. Dre și Jimmy Iovine, trailerul mai jos:

Are patru părți de câte o oră fiecare și e unul dintre cele mai bune documentare pe care le-am văzut în ultima vreme. E o lecție de istorie în sine, despre viața din anii ’70-’80-’90 în State, de la New York la Los Angeles.

Ăștia doi oameni, Dre și Iovine, dincolo de faptul că sunt pur și simplu geniali, cel puțin pe felia lor, au cunoscut viața așa cum cei cărora le-ar pica un miliard de dolari în cont n-or s-o cunoască niciodată. Cu muncă, cu plecat de jos, cu frecat podele, cu tot tacâmul.

Iovine a început o facultate de drept și a ajuns om de serviciu, apoi a intrat într-un studio de înregistrări și n-a mai ieșit ani de zile. I-a cunoscut pe Lennon, pe Springsteen – pe ultimul, l-a convins să-i dea lui Patti Smith “Because the night“, i-a produs pe U2, Marilyn Manson, și nu mai știu pe câți alții. Muncă, muncă, muncă.

Fratele lui Dre, Tyree, a fost omorât într-o bătaie (celălalt a dat cu el de pământ și i-a rupt gâtul), tatăl i-a părăsit înainte de a împlini un an, maică-sa căuta mărunțișul printre pernele canapelei ca să aibă ce le da de mâncare, tatăl adoptiv era agresiv și așa mai departe.

S-a apucat de mixat pe la 15 ani, a fost în NWA, a dat-o de gard de vreo două ori, a bifat și niște pușcărie, s-a dat peste cap și a luat-o de la capăt până când, împreună cu Iovine, au reușit să vândă Beats către Apple, pe trei miliarde dolari.

Documentarul ăsta, The Defiant Ones, e o lecție de istorie. E despre cum pleci de jos, dai cu capul de pragul de sus, cazi și te ridici, din nou și din nou, și despre cum reușești să rămâi om în ciuda tuturor greutăților și, mai ales, în ciuda banilor care-ți schimbă viața, dar nu reușesc să te schimbe pe tine, ca individ, în mai rău, ci dimpotrivă.

Apropo de întrebarea din titlu, Dre și Iovine au scos din buzunar 100 milioane de dolari pentru a crea Young/Iovine Academy la University of South California, un centru menit să ajute comunitatea, oferind condiții serioase și burse. Dre a mai scos din buzunar 10 milioane dolari pentru a reface din temelii liceul din Compton. Zice cineva, la un moment dat, în film, că e prima oară, în o sută de ani, când în Compton se construiește un liceu.

E o lecție întreagă despre cum încasezi toată viața, și încasezi și iar încasezi, iar când dai ceva înapoi, nu dai ce-ai primit. E, cumva, despre cum să întorci și obrazul celălalt.

Și cea mai mișto parte din film e atitudinea producătorilor. E fără victimizări, fără “ce greu e să fii negru“, fără lamentări, fără toate acele clișee care, în general, vin cu lacrimogene care să vândă povestea. De văzut, vă garantez că merită.

1 comentariu