Despre Sorin Roşca Stănescu şi despre cum bate Vîntu

Citesc într-o ştire pe site-ul Antena3:

Întrebat de jurnaliştii Antena 3 dacă “vântul bate în aceeaşi direcţie”, Roşca a răspuns: “Vântul, în zona în care trăiesc eu, bate într-o direcţie neschimbată”. După care a adăugat – “nu schimb clubul”.

M-a amuzat. Reporterii de la Antena3 au încercat să bată un apropo subtil la afilierea cotidianului Ziua la trustul lui Sorin Ovidiu Vîntu. Bineînţeles, Sorin Roşca Stănescu nu e chiar atît de prost încît să recunoască pe faţă că una bucată participaţie la ceea ce el numeşte Grupul de presă Ziua este cumpărată de Vîntu. Asta e o informaţie pe care o ştie toată lumea, dar despre care toţi se fac că plouă.

Totuşi, una dintre informaţiile care mie, unuia, îmi cam scapă, este legătura dintre Ziua şi Dinu Patriciu. Nu ştiu ce afaceri şi ce învîrteli a făcut Roşca Stănescu, dar circulă o vorbă cum că o bucată din Ziua aparţine şi capului trustului Adevărul. Nu ştiu cît de mari sînt feliile pe care şi le împart cei doi moguli la Ziua, cert e că fiecare are bucata lui. Altfel, ştiu sigur că Vîntu are o bucată din Ziua şi mai ştiu că Patriciu este unul dintre cei despre care nu se scrie niciodată de rău. Oare de ce?

În altă ordine de idei, presa românească să trăiască!

PS: Sper să revin cu un text despre cum văd eu credibilitatea presei româneşti în momentul de faţă. Depinde cît de ocupat o să fiu în perioada următoare. Nu de alta, da’ scriind paragraful de deasupra, mi-am adus aminte că, zilele trecute, am purtat o discuţie cu cineva pe tema asta.

7 comentarii

 1. Alex, chestia cu Patriciu e destul de simpla, nu am verificat dar cred ca nu mai are treaba pe-acolo de pe la sfarsitul anilor ’90. Cine are timp, chef si bani de cheltuit pe treaba asta poate cauta la Registrul Comertului epoca in care a aparut PetromService sau Asociatia Salariatilor SNP Petrom in actionariat.

  Ziarele si alte lucruri de felul asta isi pot schimba proprietarul destul de repede. Deocamdata, ce stim e ca Ziua SRL are pierderi de 6,18 milioane RON în 2006, considerabil pentru un singur titlu.

 2. Apropos de Patriciu-SRS: inainte sa bata vantul pe scena asta, Patriciu si SRS erau asociati la ziar, aveau si-o editura. Patriciu n-o fi fost atat de slab incat sa nu-si pastreze o participatie acolo, ascunsa sau nu sub numele lui Rosca Stanescu.

 3. Alex, subscriu la ce zice Comanescu. Patriciu nu mai are treaba cu actionariatul de la Ziua de ani buni de zile. Cand au infiintat ziarul, in ’94, Patriciu si PNL Aripa Tanara, PNL 93 sau ce alte partide rebele au mai avut ei, cereau o publicatie mai apropiata. Ziua nu a excelat niciodata in tiraje, dar era un loc in care teoriile politice ale lui Patriciu se puteau exprima in toata splendoarea lor. Cand politica atrecut pe planul doi, Patriciu si-a vandut partea. Nu mai stiu daca a cumparat-o direct Petromservice sau SRS-ul, dar, oricum, nu a mai bagat bani. Ziarul s-a autofinantat prin metodele despre care am mai vorbit. A avut perioada lui de glorie cand cu scandalul “Iliescu-KGB”, care s-a dovedit a fi o facatura, cu episodul “Tana Ardelean filata de SRI pe terasa Anda”, dar de ani buni de zile taraie barca pe uscat. Chiar daca prietenia dintre Patriciu si SRS a ramas si s-a vazut in sustinerea neconditionata pe care ziarul a acordat-o lui Tariceanu, se pare ca, mai nou, s-a schimbat foaia, Tariceanu decazand din pozitia de subiect tabu. Dovada deschiderea de ziar de azi: http://www.ziua.net/display.php?data=2008-01-29&id=232386.
  La prima vedere, e destul de simplu: e an electoral si se reaseaza apele. Toti cei implicati au nevoie de sustinere media, iar Ziua sub SRS nu mai cadra cu viziunea unui off-shore din Cipru. Cum nici CTP, atat de imprevizibil, nu mai pute agaranta o anumita linie editoriala.
  Urmatoarea bere?

 4. PAH: 1. hmm… misto asta cu “cadratul”. adica Rosca se face ca nu mai e director ca Ziua sa nu mai para un ziar santajist, da’ de fapt ramine acolo… :)) ma rog, orice-ar face, eu cred in continuare ca lupul isi schimba parul, da’ naravul ba.
  2. pfff… teoretic, pe joi seara am stabilita o intilnire, iar de vineri pina duminica o sa fiu plecat din tirg. in principiu, daca e ok pe la vreo miercuri seara, dupa sapte, ar fi perfect :D. daca nu, ramine pe saptamina viitoare.

 5. Saptamana viitoare sa fie…

 6. Ar mai fi ceva. Ai exclusivitate:)
  S-a scris pe bloguri (nu mai stiu unde exact, dar cred ca in zona Comanescu) despre o posibila plecare a lui Rosca intr-un posibil board editorial al grupului Realitatea-Catavencu. Despre acelasi board s-a mai scris, in diverse momente, ca i-ar avea in compnenta pe Buscu, Mihaiu, Adrian Ursu si, mai nou, Hurezeanu.
  Daca Vantu reuseste sa-i puna la un loc pe toti astia, eu imi ridic sapca in fata lui.
  Pentru ca inamicitia dintre Rosca si Mihaiu depaseste granitele micilor intepaturi de presa. Sa spun si de ce:
  Intr-o vara, pe teraa de la Vox Maris Costinesti, Rosca ii vinde un pont lui MIhaiu:
  “Uite, ba ce ceas a primit tinu de la Bali, ca sa sprijine privatizarea Sidex!” Si ii arata un Bvlgari care statea cuminte pe mana lui stanga. Miahiu are o ezitare, dar Rosca il linistste, spunand ca ceasurile s-au oferit la o conferinta de “presa” unde au fost invitati doar dorectori de ziare si unde a fost si el, ca doar de acolo are ceasul. Mihaiu musca, face poza mainii paroase a lui Rosca, avand grija sa se vada si ceasul, vine luni in redactie si, in ciuda opozitiei generale, publica poza cu un comentariu pe masura. Tinu reactioneaza instantaneu si da Academia Catavencu in judecata, cerand daune maricele. AC pierde, dupa un an, procesul (primul, de altfel) pentru ca Tinu dovedeste ca el nu a fost la acea conferinta de presa si nu a ridicat niciun ceas. Rosca, alatrui de Tatulici, care fusese la masa cu pricina, jubileaza ca “farsa” lui a prins. Mihaiu afla de farsa mai devreme decat sentinta, la circa o saptamana de la publicarea pozei cu pricina.
  Asa ia nastere o mare poveste de “iubire” intre doi mari conducatori de publicatii. Nu cred ca aceasta poveste sa fi luat sfarsit in ultima vreme, asa ca un board care sa-i cuprinda si pe Rosca si pe MIhaiu este prea putin probabil. In cazul in care Vantu nu reuseste sa-i impace iar Rosac e menit sa faca parte din acel board, eu mizez pe Rosca.
  Hough!

 7. Ai vazut emisiunae de aseara de la Nasu”, desre libertatea presei?