Chestia pe care o detest la bănci: angajaţii paranoici

Am o problemă. Am întîrizieri de plăţi. Eu un cerc vicios despre care am mai scris. Dar sînt şi simple probleme de tranzacţionare. Nu-ţi permiţi să le ceri oamenilor, de fiecare dată, OP-urile, dar după mai multe întîrzieri, începi să te-ntrebi de ce durează atîta amar de vreme ca să-ţi fie alimentat contul. Şi adresezi întrebarea logică: de fapt şi de drept, cît durează un transfer de bani?

Am intrat, la un moment dat, în mai multe bănci autohtone, colorate în cam toate felurile posibile – care locuiţi prin Iancului, chiar în intersecţie, ştiţi la care mă refer – şi, de fiecare dată, mi s-a explicat că ei nu-mi pot spune nimic. Întrebarea era logică, mai exact, care sînt orele la care se procesează viramentele către alte bănci. Răspunsul, şi mai simplu, era că sînt vreo trei intervale: pînă-n ora 11, pînă-n ora 14 şi pînă-n ora 17 (deşi ăsta cred că e doar pentru cele între utilizatorii aceleiaşi bănci). Ce depăşeşte ora 14 se procesează a doua zi, dimineaţă.

Nu ştiu dacă am aflat vreodată de la angajatul din bancă, deşi am întrebat de mai multe ori. De regulă, ca să vezi cît de “secretă” e informaţia, afli din call-center. Angajaţii din bancă sînt atît de paranoici şi îşi întreabă şefii dacă au voie – care şefi spun că e informaţie confidenţială -, încît te-ntrebi dacă băncile alea nu cumva sînt agenţii secrete. E normală paranoia asta? Sau băncile sînt ultima redută comunistă din România?

10 comentarii

 1. Sper să moară în chinuri băncile (măcar când vine vorba de persoane fizice) dintr-un singur motiv: Cum *****i **-**i să-mi ceri comision ca să pot să-mi iau banii MEI de la tine din cont?? E ca și cum m-ai șantaja.

 2. Chestia asta e specifica multinationalelor.
  Si la noi (nu spun firma sa nu ii fac de ras) cand vine cineva in vizita pune cam aceeasi intrebare: cam cati angajati lucreaza aici? Am pus si eu aceasta intrebare intern si mi s-a spus ca e secret…
  Asa ca am luat de pe mfinante.ro, din bilant, care e public…

 3. @Andrei: Da! Si eu sper!

 4. Sa stii ca la ultima mea experienta cu o banca din Romania, chiar atunci cand am deschis un contul, mi s-au comunicat si orele pana la care pot face transferuri astfel incat banii sa intre in aceeasi zi (atat in cazul transferurile intre conturi ale bancii respective cat si transferuri catre conturile altor banci). Nu am intrebat eu, pur si simplu mi-au spus ei din proprie initiativa. Poate mai e speranta :)

 5. Mare atentie ! Problema ridicata este reala dar din comentarii (nu numai cele de fata) observ o extraordinara concentrare a resentimentelor asupra bancilor si a multinationalelor in general. S-au uitat bancile falimentate de “ai nostri”, faptul ca nici un roman nu a construit vreun lant de hipermarketuri viabil si ca, per ansamblu, NIMENI dintre “baietii destepti” nu a reusit in 23 de ani sa puna pe picioare o afacere cinstita si de anvergura. Daca strainii se comporta in Romania altfel decit la ei acasa sintem clar vinovati NOI SI NUMAI NOI fiindca nu avem snaga sa punem presiune pe ei. Acum vreo 7 ani am ramas uluit de aroganta generala cu care am fost tratat la HVB Bank dar amintindu-mi ca seful filialei valahe era notoriul securist Pascariu mi-a trecut uluiala urgent. Rumegati bine problema inainte de a da cu piatra spre Occident. Nu de alta dar avem destule afaceri “orientale” prin tzara unde “muncesc pe rupte” gainari autohtoni gen petrolistul-arhitect Dinu Patriciu.

 6. Informatiile sunt publice si se gasesc pe site-urile BNR si Transfond. Pe BNR cauti regulile de sistem ReGIS, pe Transfond cauti Regulile de sistem SENT.

  Bottom line: intre doua banci, OP-urile de mare valoare (de la 50k lei in sus) se transfera zilnic, continuu, intre 8:30 si 16:00. OP-urile de mica valoare se transfera numai in 3 ferestre orare zilnice: 9:05 – 10:05, 11:45 – 12:45, 14:25 – 15:25. Cine se grabeste sau vrea ca banii sa ajunga la banca beneficiara in aceiasi zi dar a ratat si ultima fereastra orara, poate sa plateasca un comision suplimentar care sa-i asigure transferul pana la ora 16 (pe circuitul de mare valoare).

 7. Un pic offtopic: BRD-ul este KING. Nu stiu ce mai fac baietii acum insa pe mine m-au f#tut grav. In studentie ma taxau cu 5 lei pe luna comisioane de administrare ( culmea ca administrau un cont student ). Dupa aproximativ 2 ani am avut de plata 150 RON pentru inactivitate :) Aceeasi situatie la Bancpost, contul pe 0.

  Am primit niste bani din PayPal, cateva mii. Banii au fost blocati 30 de zile din motive de securitate. 30 de zile oameni buni!!!

  Acum folosesc ING si Raiffeisen si sunt foarte ok.

 8. Da, ING si Reiffeisen sunt banci serioase si care au internet banking foarte explicite si prietenoase.

  Comisioanele de retragere se practica in toate bancile din lume.
  Vedeti ce comisioane practica CEC-ul nostru autohton si national si…. o sa fugiti la “straini” :)

 9. mie mi se întâmplă când cer legătura cu un manager. numele e secret, nu se poate, nu există telefon, trimiteti un email pe office. dacă nu ți se răspunde înseamnă că nu există interes.

 10. Angajatii din sucursala nu-ti spun nimic pentru ca sunt prea prosti.