Unde developezi filme foto în Bucureşti

Unde developezi filme foto în Bucureşti

Relativ recent, m-am apucat de tras pe film. Problema: developarea de filme foto în Bucureşti – unde merită să duci filmul? N-ar fi fost un capăt de ţară, dacă nişte colegi nu mi-ar fi atras atenţia că unii îţi buşesc filmele şi s-ar putea să baţi din buză.

Primul film l-am developat, acum câţiva ani, la Miva, la Romană, dar tocmai despre ei mi s-a spus că lucrează destul de neglijent. Or, sincer, un Kodak Portra nu e tocmai ieftin (mă rog, fiţe; am vrut să cumpăr Vista, dar înţeleg că nu se mai fabrică).

Developare filme foto în Bucureşti

Prima opţiune ar fi fost Maican, unde merge toată floarea fotografilor. Însă atunci când eşti obişnuit cu digitalul, eşti un pic nerăbdător să vezi ce ţi-a ieşit, iar la Maican trebuie să stai la coadă, durează vreo două săptămâni până e gata. De altfel, când te apuci de tras pe film, te trezeşti cu reflexul de a întoarce aparatul să vezi ce-ai fotografiat şi… vezi negru. Sau alte culori, în fine; la Pentaxul meu, portiţa pentru film e neagră.

A doua opţiune ar fi fost Photo Rental, despre care am auzit doar cuvinte de laudă. Au sediul la doi paşi de mine, pe Şoseaua Iancului (undeva între Piaţa Iancului şi Electroaparataj, cam pe la mijloc), dar… costă 25 lei developarea unei singure role de film. Şi nu vorbesc de developare manuală, ci automată – deh, preţ unic.

Soluţia a fost Kodak Lahovari, un magazinaş micuţ fix în rondul de la Piaţa Lahovari, la Romană, mai spre Teatrul Ţăndărică. Există o firmă mare, deasupra, dar într-un an jumate cât am lucrat la McCann, adică 50 metri mai încolo, n-am văzut-o niciodată. Asta poate şi pentru că au în geam rame foto şi alte năzdrăvănii şi scrie Xerox, nimic de foto.

Developare film color: 4 lei. Din câte mi s-a spus, preiau şi filme cu developare manuală, dar costă 10 lei. Pentru cei ce trag pe Ilford, omul foloseşte soluţie Ilford 11. La developarea color, îţi iei filmul după jumătate de oră. La cerere, ţi-l taie pentru scanare şi ţi-l dă direct în sliver, fără nici un cost suplimentar. Scanarea filmului costă 11 lei, la care se adaugă vreo 2 sau 2,5 lei CD-ul sau DVD-ul, n-am fost atent când mi-a spus şi nici n-am întrebat dacă poate să-ţi dea imaginile pe stick-ul tău USB.

Ca idee, sunt foarte mulţumit de rezultatul developării. Prima concluzie e că tre’ să şterg obiectivul (am un Pentax SuperProgram cu obiectiv Vivitar A 35-70mm f/3.5-4.5).

calator

tramvai

motan

calitate

roti

spatiu-verde

geam-unirii

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

9 comentarii

  1. Fotografiatul pe film… amintiri din copilarie cind cumparai filmele alb / negru cu 21 lei de la Romarta Copiilor pe sub mina ca nu se gaseau :))

  2. Pelicula fotosensibila bate captura digitala. No fake effects, just film and light. Digitalul doar a democratizat fotografierea, a creat multe posibilitati si oportunitati. Nu a lasata arta mare behind. Un digitalist cu Photoshop nu face cat un fotograf cu pelicula fotosensibila. PS: Incercati cu filme expirate de la F64…Incercati

  3. La ce rezolutie scaneaza acolo?

  4. Totusi ma intreb de unde diferenta asta de la 4 la 25 lei pentru o developare c41… la Maican cat costa o developare c41? Presupun ca cei care isi permit o develoapre de negativ color la 4 lei folosesc solutii ieftine…. ca altfel cum de rezista pe piata (la volume preupuse mici)?

    • @vct: 4 lei pentru filmele color, alea care se bagă direct în maşina de developat. Adică implică strict băgat filmul în maşină şi scos cînd e gata, asta-i tot. La developare C41, gîndeşte-te că pierzi cel puţin 20 minute la fiecare film. La Lahovari, costă 10 lei developarea pe C41, nu mi se pare scump comparativ cu cheltuielile pe soluţii şi, mai ales, cu munca în sine, timpul pe care-l petreci developînd manual acel film. La Maican, da, mi se pare scump :)

  5. Buna. am si eu o intrebare: la ce rezolutie le scaneaza cei de la Kodak Lahovary? Multumesc.

    • @madalina: habar n-am, nu am scanat niciodată la ei. Pe de altă parte, dacă ai film cu developare manuală, îţi recomand mai degrabă Allkimik. Scanarea e la 1200dpi pentru 10 lei sau ceva mai scump, gen 1 leu per cadru, la 2.400 dpi, dar fac o treabă excelentă.

  6. Multumesc frumos, asa o sa fac.