Dezmăţ şi alcool versus istorie şi cultură

problemApropo de articolul de ieri, mi-am adus aminte de o treabă. Am dat, pe Facebook, peste un link şi cred că e cel puţin interesant de bifat, chit că e marcat ca publicitate. Aşa, de dragul de a fi obiectivi. RMGC oferă, la Roşia Montană, o serie de tururi ghidate, gratuite, oricui e curios de starea localităţii.

Dacă Fînfestu’ e despre băute şi fumat pe islaz, la cort, poate ar trebui bifat şi-un tur al zonei, complet moca, inclusiv cu vizite ale galeriilor Cătălina-Monuleşti, cu centrul istoric, carierele exploatate de comunişti şi staţia pilot de epurare a apelor acide. Aşa, de curiozitate, ca termen de comparaţie. Presupun că pîrîul din localitate e tot roşu, nu-i aşa? Anul trecut, vreo 2.500 de oameni au bifat turul. Dacă nu costă, măcar de curiozitate, nu?

Altfel, hai să facem turism timp de trei zile pe an, sigur îi vom salva de sărăcie pe localnici prin consumul exagerat de bere şi de vodcă. Ah, da, şi hai să ne lăudăm c-am văzut 20 de clădiri salvate… ah, scuze, renovate de RMGC. În fine, irelevant. Cert e că, în fiecare an, alcoolul salvează vreo două mii de oameni de la plictiseală, dar nimeni nu salvează nici istoria şi cultura română/romană de la Roşia Montană, nici economia locală.

Distracţie plăcută! Apropo, nu s-a făcut cinci lei berea la doză? Că, deh, vremuri mai grele anul ăsta…

12 comentarii

 1. Da nu e nici un motiv pentru care sa ne facem probleme. Incet, incet ne calauzim locul de vacanta in functie de crasmele existente.
  ,, Nu ma duc acolo daca nu am restaurantul aproape,, sau ,, Ce sa faci acolo, nici nu ai unde sa bei o bere,,…
  Da de ce nu bem noi inainte pana ne vine rau , si apoi mergem linistiti sa ne mai preumblam putin si prin locuri cu mai multa importanta decat mult adorata spelunca ?
  Apropo’s , chiar vazusem o stire in care niste etnii( nu dau nume sa nu fac discriminari) erau ofticati rau de tot domn’e ca nu li se da voie la pelerinaj in curtea manastirii ( Curtea de Arges) peste noapte de Sf Maria. Nici nu vreau sa-mi inchipui in ce atmosfera erau obligati sa traiasca Sfintii nostri…

 2. pentru Rosia Montana, cred ca sunt mai utile aceste tururi decat festivalul ecologist. Pentru ca Rosia Montana a fost si este despre minerit, pe care, dupa 2000 de ani de traditie, nu-l poti ignora. Dar e culmea cum tururile pot fi gratuite, dar la FanFest, unde, Doamne Sfinte, sunt ong-uri, totul costa, chiar la suprapret, cazarea cu baie in curte costand cat o cazare la o pensiune de 3 stele!

 3. Interesantă partea cu pârâul roşu. Hai să o rezolvăm construind un baraj de milioane de metri cubi de cianuri. Ceva în genul… ai o zgârietură pe burtică? Nu-i nimic, hai să-ţi facem un cancer de stomac ca să nu se mai simtă…

 4. Este trist ca in Romania cumperi cu cativa lei atatea pareri si articole.

 5. @Sakura eu m-am interesat de tehnologia cianuratie, exista multe surse pe internet pe care le poti consulta si tu. Prin urmare, barajul va fi cel mai sigur din lume si in spatele lui va sta un lac cu apa, normal, precum este si la Baia de Aries,unde oamenii pescuiesc si se scalda, fara nicio problema!

 6. @Anda, e cam asa: o firma exploateaza 10(n) ani; ULTERIOR finalizeaza, ecologizeaza, intretine barajul.

  profitul firmei in timp/e o curba gen distributie Gauss, in care dupa perioada de exploatare vine un picaj. practic e pierdere – tot ce se cheltuie ulterior e din buzunarul actionarilor, venituri nu mai sunt.

  acuma tu ca actionar ce ai face ? adica 10 ani primesti dividende si dupa aia trebuie sa aduci bani de acasa sa ai grija de barajul lu aia din cuca macai. normal ca inchizi firma.

  bun. si atunci cine termina lucrarile/ecologizeaza, etc.. ? cam ca in situatia deja existenta – in care statul roman a exploatat, apoi cand sa plateasca a uitat si nu mai are bani. la fel fac si firmele private.

  in practica ce cai de presiune exista ca exploatatorii sa isi indeplineasca obligatiile? (care pe hartie arata dragalas de inocent?) : un stat puternic care sa poata sa oblige o firma care poate da spaga lejer 500 mil dolar sa isi indeplineasca obbligatiile (NOT in RO), un contract solid (NOT in RO), ASIGURARI colaterale – (NOT in RO): pe scurt nu vrea nimeni sa asigure chestia asta.

  pe scurt jur ca daca imi dai voie sa depozitez gunoaie in casa ta o sa iti fac peste 10 ani un castel Disney peste groapa de gunoi. Io, prin intermediul SRL- meu, nou infintat, CS 200 lei. Si o sa fie frumos, hai ca zic io ca asa e, nici nu trebe contract. Daca vrei facem si contract (las ca nu tre sa il vezi si tu), garantez cu firma. (dupa 10 ani in care imi scot profitul, vand firma unui filipinez de 97 ani, cu toate obligatiile aferente, cu care te vei judeca cat vrei tu..)

  Exact asta e situatia aici: o firma primeste un contract cu dedicatie, un contract pe care nu il vede nimeni integral nici acum. Promite cateva lucruri care nu sunt real asigurate de nimeni. Nimeni nu o opreste ca dupa 10 ani de exploatare sa vanda firma unei babe de 115 ani singura si orfana care va deveni automat responsabila de ecologizarea zonei si de respectarea promisiunilor. Care baba nu o sa aiba de unde – ca firma si-a trimis profiturile catre actionarii.

 7. Anda care complecteaza banda ! Degeaba ! N-aveti nici o sansa voi, goldistilor mincinosi si parsivi. Vi-o spun din 1997. Voua, vanzatori de tara vi se va da replica potrivita. In continuare. oamenii cu constiinta ai acestei tari nu pot accepta o crima de asemenea proportii. Cand Academia Romaniei spune ca acest proiect e daunator, cand prestigioase Institute de Invatamant Superior spun NU acestei mizerii bazate pe corupere si otravire, voi, tradatorilor de neam si tara, nu aveti nici o sansa. Indiferent de la ce nivel politic sunteti sprijiniti.

 8. @Niculae Radulescu-Dobrogea iar s-au terminat pastilele?

  de unde apar toti eco-retardatii astia? tragi apa dupa ei si iar apar …

 9. un link fain related: “Reabilitarea iazului de decantare Valea Şesii ca şi a haldei de steril ar trebui să fie făcută după încetarea exploatării. Dar oare chiar se va intimpla asta?”

  http://bogdanbalaban.ro/index.php?action=articole_full&id=346

  • @alexnicolae: Din cîte remarc, nu e vreun pericol de catastrofă ecologică acolo. Corect, s-ar putea face mai multe, dar ăla e business complet românesc, ignorat de mai toată lumea comparativ cu atenţia primită de RMGC. Şi avînd în vedere mai ales atenţia sporită şi privirea fixă pe Roşia Montană, tind să cred că şi compania va avea mult mai multă grijă.

 10. toti tindem.. :). ce vreau sa spun ca e irelevant ce frumos e o poveste de business, eco sau nu, daca nu exista posibilitatea de a obliga firma sa isi indeplineasca obligatiile. si nu exista, statul roman esueaza peste tot (sute de cazuri). sau sugerezi ca o sa reinventeze statul roman si o sa devina (brusc) eficient in urmarirea firmelor cu probleme de mediu?

  rosia montana, ca studiu de marketing – sti si tu ca e mai usor sa te focusezi pe un element/prombema decat sa difuzezi mesajul. si e corect si eficient asa.

  daca se opreste rosia inseamna ca protectia mediului e suficient de importanta pentru ro. atunci vor fi adoptate SI APLICATE legi. si poate nu se vor taia asa de multe paduri. sau se vor planta mai multe paduri. parcuri. piste de biciclete.

  dau o bere o data, cand ajungi la TM!
  :)