Diacritice (cum trebuie) în Mac OSX

S-a întîmplat să mi se pună pata pe diacriticele de Mac (în speţă, aceleaşi din Windows Vista) şi să mă hotărăsc să iau măsuri. Şi am decis să am încredere în ce scrie aici.

diacritice

Am downloadat fişierul ăsta, un .dmg, am urmat instrucţiunile din readme.txt, respectiv copiat cele două fişiere din arhivă în /Library/Keyboard Layouts/, am activat noul layout al tastaturii din International ceva…, am dat un restart, am făcut un test în Word (Word-ul de pe Mac), unul pe blog (am salvat un draft pe care, ulterior, l-am vizualizat de pe Dell-ul meu, în Windows), am constatat că funcţionează, am intrat din nou în setările keyboard layout, respectiv International ceva…, am debifat layoutul utilizat pînă atunci (Romanian) şi am păstrat noul layout ca default (respectiv Romanian Legacy, că aşa se cheamă).

Şi asta a fost tot. Fără prea mari complicaţii, fără poveşti cu semne înlocuite fiecare în parte. Cu un singur fişier .dmg s-a rezolvat. Pentru utilizatorii de Vista, care folosesc noul layout, le recomand să arunce un ochi aici. Şi să renunţe la diacriticele noi, cu virgulă în loc de sedilă, că se văd ca naiba (şi nu, nu neapărat înlocuite de pătrăţele).

24 comentarii

 1. Toate bune și frumoase, dar diacriticile corecte din limba Română sunt alea cu virgulă sub litere, nu cele cu sedilă.

  Încă un motiv să îi înjurăm pe cei de la Microsoft că nu au avut chef să modifice asta când încă diacriticile layout-ului RO erau în fașă (~ win98).

 2. diacritice cum trebuie ca in postul lui Kit?

 3. asta, de fapt, înseamnă că te’ai scărpinat cu mâna stângă în urechea dreaptă.
  mici observaţii: diacriticele instalate de tine nu sunt deloc cum trebuie deoarece în limba română corecte sunt cele cu virgulă. cele cu care vine os x localizat în .ro sunt corecte şi respectă standardul unicode.
  pentru cei cu windows pre-vista (de fapt pentru cei cu xp) există un update pus la dispoziţie de microsoft

  • multumesc, dar gindeste-te ca in afara de tine sau de mine, care stim cu ce se maninca update-ul ala, restul de 95% dintre utilizatorii de Windows folosesc diacriticele “incorecte”. deci, pina una-alta, astea-s alea “care trebuie”. in fond, asta ne intereseaza, nu? sa ne poata citi toti, nu sa vada patratele sau caractere ciudate.
   parerea mea!

 4. Alex, mulţumesc pentru aprecieri. Tastatura românească, iniţial dezvoltată de domnul Sorin Paliga, a fost modificată de mine tocmai pentru a evita problema compatibilităţii cu sistemele pre-Windows Vista care nu au fonturile cu virgulă, în loc de sedilă.

  Cât despre comentariile de mai sus, da, literele sunt greşite. Însă avem două probleme:

  * sistemul de operare Windows Vista nu este încă destul de popular
  * update-ul de Windows XP trebuie instalat “de mână”, adică nu este inclus în auto-update (cel puţin nu pentru sistemele Windows XP nelocalizate pentru România), iar denumirea de “European Union Expansion Font Update” nu ajută prea mult.

  La acestea se mai adaugă şi faptul că Mac OS X suportă forma corectă a caracterelor cu diacritice, ceea ce generează confuzie în rândul oamenilor atehnici (“păi cum nu se vede la tine, că la mine e OK”).

  Iar vina nu este în întregime a Microsoft-ului. Noi avem un standard abia din anul 1999, ceea ce mi se pare inacceptabil de târziu (în perioada comunistă nu ne deranja sedila?). Însă meritul e integral al domnului Secară pentru modificarea fonturilor de Vista şi generarea respectivului update.

 5. Un tutorial (foarte bun) despre diacriticele in limba romana pt Mac a fost si in Academia Catavencu.

 6. Fiind în Academia Caţavencu posibil să îl fi văzut mulţi. Posibil chiar mai mulţi decât cei ce trec pe aici (site).
  Este bine însă că tot mai mulţi devin informaţi (mai mult sau mai puţin tangenţial) despre această problemă şi despre soluţiile simple ale ei.

 7. Foarte simplu si eficient articolul. Mi-am instalat si eu diacriticele pentru Mac si merg perfect. Multumesc mult pentru informatii.

 8. Din pacate, site-ul la care faci trimitere nu mai este disponibil.

  Ai cumva o copie a instructiunilor sau imi poti recomanda un alt loc unde le pot gasi?

  As vrea sa instalez diacriticele cu sedila pe un MacbookPro, varianta programmers (asta foloseam pe PC, nu stiu daca este posibil si la Mac).

  Merci!

 9. Sienna, fisierele la care facea referire Subiectiv au fost mutate la urmatoarea adresa:

  http://github.com/xhr/ro-keylayouts

  Adresa respectiva nu se va mai schimba, spre diferenta de URL-ul unui articol de blog.

 10. Salut!

  am incercat si eu pe mac-ul meu, am instalat, bifat Romanian Legacy in International ceva.., dat restart, dar tot nu reusesc sa reproduc cu sh romanesc. any clues…?

  Multumesc,
  Alex

  • Mda, şi eu am avut problema asta pe Mac-ul meu, prin decembrie. Ce versiune ai? 10.6 sau mai veche? Daca e 10.6, e o idee mai complicat, dar nu imposibil. O sa mai arunc un ochi. La mine merge fara probleme.

 11. Mac OS X 10.5.8 (9L30) zice system profiler ca am…

 12. Salut Alex!

  A funcţionat! uitasem eu cea mai banală dintre operaţiunile de urmat: să fac un click şi să schimb “steguleţele” in bară – aia unde apare si icoana de baterie, wireless, ceas, etc. :-)

  Mulţtumesc incă o dată.
  Alexandru

 13. Buna Alex,
  Folosesc MacBook pro si am instalat tot ce trebuie, am bifat Romanian Legacy la System Preferences, Imput Menu, am dat restart dar tot nu pot reproduce caracterele romanesti. Ar trebui sa fie instalate deja in tastatura? Trebuie folosit alt/command/sau altceva + litera pentru a folosi diacriticele? Simt ca am uitat sa fac ceva :).

  Multumes pentru ajutor!

 14. Salutare Alex,

  Din păcate, articolul la care te referi nu mai există. Ai putea să schimbi câteva linkuri astfel încât:

  * http://artfulco.de/post/56-tastatura-romaneasca-pentru-mac-os-x să devină https://github.com/xhr/ro-keylayouts/blob/master/README.md
  * http://s3.amazonaws.com/andreimaxim/files/ro_keylayouts.dmg să devină https://github.com/downloads/xhr/ro-keylayouts/ro-keylayouts.dmg

  De asemenea, ai putea să direcţionezi oamenii care pun întrebări la pagina de Issues a proiectului respectiv? Aceasta e https://github.com/xhr/ro-keylayouts/issues

  Mulţumesc mult!

 15. Hei Teodora,

  sa nu fi uitat ce am uitat si eu: sa schimbi “steguletul” din coltul din dreapta-sus. acolo unde acum ai probabil steagul USA sau G.B. :-) sa alegi tricolorul.;-)

 16. Ai dreptate Alex, acum merge! Super, mersi mult pentru ajutor!

 17. ok .intrebare: de ce nu System Preferences -> Language&Text -> Input Sources?

  șțpăîâ

  sau e chestie bagata nou in 10.7.3?

 18. Mulţam’ fain, extrem de eficientă postarea.

 19. Mulțam! :D