Dictaturile se construiesc doar cu oportuniști

Citeam articolul ăsta, sunt gândurile unui software developer turc care locuiește de niște ani în Statele Unite și care observa cum Zuckerberg a sărit repede să-i ia partea lui Trump în scandalul cu Twitter. Autorul nu compară neapărat, dar prezintă succint ascensiunea lui Erdogan în Turcia.

Pe scurt, omul zice că Erdogan a ajuns la statutul de autocrat grație oportuniștilor din companii, inclusiv cele de media. N-a fost nevoie să bage-n pușcărie pe mulți. Până la cei care au opus rezistență, majoritatea deja erau la bord.

Mă uitam la știrile de zilele astea despre ce scrie Bolton în cartea lui, plus alții, oficiali foști sau prezenți în jurul lui Trump, care confirmă unele întâmplări și ori te iei cu mâinile de cap, ori ridici măcar o sprânceană.

Sunt pe-acolo niște chestii crunte, de la aprobarea tacită sau chiar verbală a lagărelor de concentrare chineze și până la aiureli, în convorbiri cu șefi de stat, precum “poporul american își dorește modificarea Constituției întru eliminarea limitei de două mandate prezidențiale“.

Sunt multe altele, pe care deja le știam, precum ura maximă a lui Trump pentru presă, abordările de tipul “cine nu e cu mine e împotriva mea” și “ar trebui să existe o lege ca să îi poți împușca pe ziariștii ăia” care, evident, nu îi convin lui.

Din articolul turcului, dacă citești printre rânduri, nu poți să nu remarci niște similarități cu apucăturile naziste: nu naționalizăm, dar cine nu e cu noi o să sufere. Desigur, America e departe de Turcia, dar când citești despre ideile crețe ale lui Trump nu ai cum, efectiv, să nu te scarpini în cap.

De la o vreme însă, mă uit și la peisajul românesc și mă oarecum amuz citindu-i pe unii conservatori. Teoretic, conservatorismul vorbește despre libertate religioasă, ba pe alocuri se întrepătrunde și cu libertatea individuală clamată de liberalismul clasic.

În practică, mai toți conservatorii români sunt din zona reacționară. Libertatea religioasă trebuie să existe atâta vreme cât singura religie e creștinismul (i-ați văzut, de la Neamțu și Papahagi la Traian Ungureanu, toți speriați de musulmani), iar libertatea individuală e libertate numai câtă vreme o permite capul familiei – care, evident, trebuie să fie bărbat.

Intelectualul român de dreapta ultraconservatoare pare, dacă te uiți la câte frustrări reies din textele lui, genul care a avut parte de sex doar atunci când a procreat. Pentru unii, asta înseamnă o singură dată, pentru alții, de două ori. Iar atunci când s-a întâmplat, a fost cu pătura pe cap și cu lumina stinsă.

Firește că glumesc, dar ca să duc mai departe o glumă discutabilă, iată la ce delir cronic poate duce lipsa sexului. Mai nasol e când ajungi la andropauză, că se poate și mai rău. De exemplu, acest text care duhnește de rasism, transpiră prin toți porii ură față de romi.

Pe indivizii aceștia, gen Mike Neamțu, Adrian Papahagi, Sever Voinescu, Traian Ungureanu, nu poți să-i bănuiești de prostie. Dacă erau proști, nu terminau niște facultăți, ba unii dintre ei chiar doctorate pe-afară. Sunt însă niște oportuniști.

Ei, cei care clamează libertăți – precum libertatea de exprimare și jos cenzura -, sunt primii care se fac că nu văd abuzurile și primii care vor să-i cenzureze pe alții. Cenzura nu e bună… decât dacă e aplicată de noi.

Dan Alexe are dreptate când zice că Dilema Veche a devenit suplimentul cultural al Patriarhiei. E o ciorbă de texte decente și de propagandă de dreapta extremă, de critici ai autoritarismului care sunt, în același timp, apărători ai apucăturilor autoritare ale lui Trump.

Nu doar că abordarea asta ofensivo-defensivă, în funcție de cine e subiectul discuției, e contradictorie în sine, dar cred că oamenii, de fapt, suferă de o disonanță cognitivă. Lumea trece pe lângă ei, avansează în secolul 21, în timp ce ei au rămas agățați în Evul Mediu.

Nu doar că se contrazic în propriile principii, dar și le mai și apără cu patimă. Pe câți dintre cei care critică feminismul i-ați văzut discutând despre abuzurile împotriva femeilor, de la bătăi la violuri și adolescente mame? Răspunsul lor? Nu se duc la biserică. Locul femeii e la cratiță.

Între timp, în timp ce ei clamează superioritatea morală, toți sunt ratați moral. E mai interesant pentru ei ce se întâmplă la fundul altora – iată, deci, că mă întorc la gluma de mai sus – decât problemele reale din societate.

Aproape am râs văzându-le logica defectă: în America nu există rasism, uite un video cu un negru care spune că el nu s-a simțit discriminat niciodată, deci lumea ar trebui să voteze Trump. Ca și când respectivul individ este reprezentativ.

Visul umed al oricăruia dintre ăștia e o dictatură care să le convină lor. Evident că vor nega, că nu, dom’le, că urâm dictatura, am văzut în comunism cum era, nu mai vrem. În timp ce îl pupă-n fund pe Trump de fiecare dată când mai încalcă o lege a bunului simț. Dacă Trump s-ar proclama mâine dictator, ar fi primii care ar da petrecere.

Pe măsură ce trece timpul și mă uit cât de urât îmbătrânesc indivizii ăștia, îmi dau seama cât de mult mă bucur că societatea se schimbă mai repede decât cred ei. Și mă distrez nițeluș sadic la gândul că indivizii ăștia mai mor un pic pe dinăuntru de ciudă că tot mai mulți îi ignoră.

Când citesc că Voinescu spune că lumea e sugrumată de maoism și comunism, mă umflă râsul. Nu, nene, începe să fie sufocată de bun simț și respect față de ceilalți. Cel puțin lumea asta vestică, unde cu onor prestez de vreo doi ani jumate.

Dacă să nu fii de acord cu sexismul și rasismul e maoism, atunci rămâi sănătos în ograda matale retrogradă, dar mai calm, să nu faci vreun AVC. Dacă bunul simț e comunism, atunci cum am putea eticheta emanațiile rasiste ale lui Traian Ungureanu? Fascism? Merge? Suntem OK cu termenul? Sau dacă e prea dur, oportunism sună bine?

9 comentarii

 1. Tu ești fin și îi numești oportuniști. Un termen mai clar e cu nasul plin de rahat!
  Și sunt convins că i-ai cunoscut prin politică și corporații!
  Cât timp au acces la pupat gaura sunt fericiți! Le priește, promovează, sunt vocali într-o singură direcție. Nu mai știu ce să facă să își țină gaură fericită! Nu contează cât e de împuțită gaură! Le servește scopul!
  Dacă/când pierd accesul la gaură devin cei mai vocali “anti”! Lumea se agită/excită la ce citește în cartea lui Bolton. Cine se întreabă de ce nenea ăla a ales să fie în barca lui Trump? Ce i-ai scăpat din resume-ul portocaliului ăluia?

 2. Bine ai revenit!

 3. si hitler a ajuns la putere tot prin oportunisti din mediul de afaceri. oportunistii sunt probabil cei care cred sincer in dictatura. ei cred ca ii ajuta si le iese cel bine din asta fiindca orice contestatie la adresa lor e suprimata.
  sunt superbe 2 documentare:
  – ‘american factory’ – in care gargareala despre drepturile omului in stil american e inlocuita cu butalitatea minciunii de creatie chinezeasca
  – ’13’, adica al 13 amendament, ala care interzice sclavia. filmul da de inteles ca puscaria e singura portita de sclavagism
  https://www.youtube.com/watch?v=krfcq5pF8u8
  greu de vizionat mi se pare ‘sorry to bother you’ care are multe clisee dar grele de digerat. sa zicem ca e scris si jucat de un activist-artist care a scos din texul original ‘america is great’ fiindca incepuse campania electorala si nu vroia ca arta lui sa para o critica doar contra unui individ din realitate. filmul asta e cu un oportunist in rolul principal, oportunist ce ajuta la instaurarea unei forme de dictaturi corporatiste.

 4. Ai dat tare, nu gluma! Bravo, bine punctat, mie mi-a luat destul de mult sa inteleg ca sunt in neregula domnii acestia. Unii dintre ei garantati de Plesu, ceea ce pentru mine a contat mult. La fel cum au contat si studiile lor, serioase la cei mai multi, asa cum ai zis si tu. Problema majora e lipsa de caracter, oportunismul cum ai zis. Mari crestini, aparatori ai credintei si traditiilor stramosesti, garanti ai ne-smintirii moderne. Si vine un golan ca Basescu si o panarama ca Udrea si toti fac rand ordonat sa pupe in cur. Ma certam pe twitter cu Voinescu legat de educatia sexuala, cand i-am zis de numarul de sarcini la adolescente se facea ca ninge.

 5. revin.
  tocmai ce am viziont videoclipul asta: https://www.youtube.com/watch?v=qI9izAsAsdM
  50 de minute vorbite cam repezit mi se pare obositor, asa ca l-am tot amanat. si a tot trebuit sa-i reiau fragmente (sa dau inapoi 5-10 secunde) ca sa validez firul logicii. acum sunt de parere ca pentru a avea o democratie viguroasa trebuie ca cetatenii sa fie foarte bine informati, dar chestia asta iti mananca o groaza de timp. cele 50 de minute sunt rezumatul unei carti documentate de un maestru de ziarist (cam asta e sensul canalului, face rezumat la carti, si baietii aleg subiecte grele si spinoase).
  Ce legatura are schita-asta-de-documentar cu Trump? pai Trump apare si el pe la sfarsit, ca un nebun pe tabla de sah, adice ceva mai mult decat un pion. dar jocul il joaca altii, carora nu le-a placut de Trump, dar acum il gasesc util. vizionati filmul si vedeti cine, ce si cum.

 6. Am citit textul lui Ungureanu, nu vad de ce transpira de rasism. Oportunism nu vad in el, oportunism pentru a instala ca dictator pe cine, pe Orban? Băsescu?

 7. Auzi, Bolton ăsta nu e nenea care a refuzat să depună mărturie în impeachent-ul lui Trump? Să mă ierți dacă mie-mi pute a “să facem niște bani, că și-așa mi-s ipocrit”. Bineînțeles, a nu se crede că nu-l cred pe domnu’, doar că pla, amu nește luni se cam trăgea pe cur, dar acu îi ok, că nu-i sub jurământ și are contract.

 8. comicaririile starnite de trump fac ecouri. m-am straduit sa citesc acest articol despre cartea lui Bolton:
  https://adevarul.ro/international/statele-unite/consilierul-securitatenationala-john-bolton-l-a-tradat-donald-trump-cartea-sa-americar-1_5eef9bb65163ec427126331e/index.html
  e scris de un tip din Moldova de peste Prut care a fost consilier de securitate a lui Basescu. acum e prof universitar.
  ma distreaza logica ‘dai in Trump? pai dai in tine, dai in fabrici si uzine, etc.’ autorul recunoaste ca justitia a spus ca nici un secret nu e scurs in carte, dar el o tine ca nu e moral fiindca consilierul trebuie sa fie loial, nu e frumos, ca nu ar avea voie sa comenteze odata ce a fost dat afara, si alte explicatii maro.
  articolul ma distreaza fiindca autorul nu va primi nimic de la Trump, fiindca in veci Trump nu va sti cine e acest Iulian Chifu. dar Chifu ii tine parte lui Trump, ca in cazul in care o mai aparea un oscior pe undeva, sa se stie ca el e un caine credincios care nu va schelalai la jupan daca acesta ii va da un sut de degajare. asta din cauza de principii. de loialitate, evident.

 9. Dictaturile se construiesc cu idioți utili.