Diferenţa dintre “pentru că” şi “din cauză că”

Se dă o expresie românească, “pentru că”, şi o serie de sinonime ale ei: “datorită”, “fiindcă”, “deoarece”, “intrucît”. Şi am mai putea adăuga, probabil. Şi se dă o altă expresie, pe care DEX-ul o consideră, întrucîtva, tot sinonim: “din cauză că”. Doar că între cele de mai sus există nişte diferenţe, mai ales atunci cînd te exprimi, fie în scris sau atunci cînd vorbeşti. Să explicăm.

Am luat bătaie pentru că n-am dat like pe Facebook.

“Pentru că” n-are ce căuta acolo. Nu ai fost premiat cu o mamă de bătaie pentru că ai făcut ceva bun, ci ai luat bătaie din cauză că n-ai făcut ceva. Deci, cînd e vorba de ceva negativ, se foloseşte “din cauză că”.

Am pierdut bani datorită lui frate-meu, care nu mi-a zis să joc la loto.

“Datorită” se foloseşte atunci cînd ai ceva de cîştigat, nu atunci cînd pierzi. Cînd pierzi, zici “din cauză că nu mi-a zis să joc la loto“. Mai e folosit, la fel de prost, în formulări de genul “Am pierdut bani datorită faptului că n-am jucat la loto“. De altfel, o altă aberaţie, oricîtă sinonimie ar fi acolo. Plus că “datorită faptului” sună ca naiba şi, chiar dacă e folosit, de multe ori, pentru a evita cacofoniile, mai tare le întăreşte. Oarecum din categoria “Datorită faptului că camera era murdară” în loc de “din cauză că era murdară camera“. Dar, deh, e greu să schimbi topica.

Dacă nu-ţi place “din cauză că”, “deoarece” şi “întrucît” sînt nişte cuvinte care sună mai aproape de neutru, deci pot fi folosite astfel încît o frază să sune decent. Personal, încerc să le evit. “Fiindcă” sună mai degrabă pozitiv şi nu l-aş recomanda.

Acum, să nu-mi sară lumea în cap, nu-s vreun as în gramatică, dar încerc, pe cît posibil, să vorbesc româneşte. Iar “pentru că” şi “datorită” nu doar că sînt folosite nici măcar după ureche, dar s-au întipărit atît de bine în minţile românilor, încît au devenit un soi de noul “deci”, cu singura diferenţă că nu-s folosite la începutul frazelor. Îmi închipui că nici mult nu mai trebuie să treacă pînă atunci. Mai grav e că nici măcar jurnaliştii nu mai fac distincţia asta, deşi e unul dintre primele lucruri pe care le învaţă atunci cînd intră în presă.

Şi mai am o problemă cu modul în care se foloseşte “mai”. “Mai îmi trebuie o şurubelniţă” în loc de “Îmi mai trebuie o şurubelniţă“. Dar, despre asta, într-un episod viitor.

20 comentarii

 1. Eu am o problema cu “Imi dau cu parerea”. Desi apare si in dex deci este corect, “a da” se refera in general (subliniez: pentru mine) la ceva fizic, palpabil. Imi dau cu lopata in cap eventual, nu cu parerea. Parerea se spune

 2. Servus

  Foarte corecta observatia vizavi de “datorita” si “din cauza”. Prima e cand, pentru vorbitor, e de bine si a doua cand e de porc :)

  O singura observatie as avea: locutiunea conjunctionala “pentru ca” nu are incarcatura semantica in termeni de “negativ” sau “pozitiv” (asa cum e cazul lui “datorita” sau “din cauza”). “Pentru ca” e doar un conector neutru (dpdv semantic) pentru propozitii cauzale, ceea ce inseamna ca poate fi folosit linistit si in cazul “Am luat bataie pentru ca n-am dat like”.

  Multumesc

 3. Nu stiu daca DEX sau DOOM e cea mai buna cale de urmat. Limba evolueaza, schimba cuvinte, pronuntii, samd. Dictionarele si regulile gramaticale incearca sa tina pasul cu ea. Important e sa vorbesti clar sa te inteleaga lumea ce spui. Daca nu era asa, corect ar fi sa vorbim toti latina.

 4. @Simple Corect “A-si da cu parerea” are caracter idiomatic (e o expresie fixa), deci nu poti analiza particulele separate. De asemenea, asa cum pot sa spun “dau cu ciocanul/lopata”, pot sa spun si “dau un sfat”.

 5. @subiectiv asa este. doar ca, din punct de vedere sintactic si semantic, “pentru” nu are nicio legatura cu “pentru ca”. Sunt doua unitati gramaticale diferite. Insa tu, in articolul tau (asa cum am inteles eu), instigi la folosirea lui “din cauza”, ceea ce mi se pare foarte bine si sanatos, pentru limba romana.

  Mersi

 6. “Scrie în dex deci e corect” – Nu reuşesc să înţeleg de ce folosim DEX-ul ca referinţă când toată lumea ştie că e vorba de un dicţionar explicativ, unde găsim şi cuvintele folosite în limbă, de la “polologhie” la multe alte prostii, nu doar cele corecte. Pentru asta există dicţionarul ortografic.

  Cât despre “îmi dau cu părerea”… fiind expresie, nu analizăm separat părţile care o alcătuiesc..

 7. @Tina: “polologhie” este acceptat ca varianta pentru “poliloghie”, deci nu e o prostie. De asemenea, sunt curios sa vad ce alte “prostii” ai mai gasit in DEX.

  Multumesc

 8. Cred că toata lumea face diferenţa între ce e “acceptat” şi ce e corect.
  În dex ajung majoritatea cuvintelor greşite dar folosite des în limbă.. ce alte prostii? “A vroi” de exemplu…
  Nu putem să vorbim de gramatica limbii române având ca punct de referinţă dex-ul. Asta am învăţat toţi în clasele I-IV..

 9. @Tina: cand am zis “acceptat”, ma refeream la DOOM, publicat in 2010 :)) unde scrie ca “polologhie” e varianta pentru “poliloghie”.

  “A vroi” nu exista in limba romana. Exista doar “a vrea” si “a voi” (mersi ca mi le-ai sugerat ca teme pentru “gramatica in alte feluri” :). Corect. Daca ai gasit asta intr-un DEX, e o mare prostie.

  Multumesc

  P.S. eu inchei subiectul acesta pentru suntem total off-topic :)

 10. Serios? Eu încă refuz să ţin cont de DOOM 2 aşa că nu prea l-am studiat.. Mi-e greu să zic “căpşuni” în loc de “căpşune” etc.

  Găseşti “a vroi” în DEX 1998.

  Aşa e, suntem offtopic..

 11. @Laurentiu Horubet: Pai de asta zic sa fim constienti de faptul ca Academia e cam in urma si ca regulile generate de ea sunt prin definitie in urma evolutiei limbii si urmarea lor intocmai nu este cea mai buna cale de urmat.

 12. @Combo

  Limba romana, din pacate, nu e ca limba engleza, unde organismele academice creeaza regulile lingvistice dupa cum e limba utilizata (ceea ce mi se pare perfect normal). La noi, Academia, din cand in cand, genereaza reguli (pentru a-si justifica prezenta, probabil) de folosire a limbii romane, fara legatura cu limba folosita.

  In consecinta, in ceea ce priveste comunicarea publica si scrisul literar, DOOM-ul (si orice alta publicatie academica) ramane punctul de referinta.

  Mersi

 13. cine, va rog, in afara de domniile voastre, care folositi dupa capul vostru limba romana, spune ca “datorita” trebuie sa fie cu conotatii pozitive si “din cauza” cu conotatii negative?
  Am mai vazut prostia asta de jandarm semidoct al gramaticii in multe alte locuri.
  “din cauza” inseamna pur si simplu identificarea cauzei (doh!) care a provocat un efect. Total irelevant daca evenimentul este pozitiv sau negativ.
  Datorita, la fel. Doar pentru ca un grup aleator de oameni s-a hotarat ca “datorita” trebuie sa se refere la lucruri pozitive si “din cauza” la lucruri negative, nu inseamna ca majoritatea trebuie sa accepte chestia asta, la fel cum nu este obligata sa accepte “te-astept sa vi”, chiar daca un alt grup aleator de oameni folosesc aceasta forma a conjugarii.

 14. in formularea ”Dacă nu-ţi place “din cauză că”, “deoarece” şi “întrucît” sînt nişte cuvinte”, ar cam fi trebuit sa folosesti ”daca nu-ți plac” pentru ca ai folosit ”si” , trebuia ””Dacă nu-ţi place “din cauză că”, “deoarece” SAU “întrucît” , din gramatica pe care mi-o aduc eu aminte….

  • @necke: “daca nu-ti place de Jenica, Frosa şi Mariţa abia aşteaptă să treci pe la ele”. Reciteşte pînă înţelegi. Acolo nu e “sau”, ci e “şi”. E o enumerare.

 15. @Manwe :))) Foarte pertinente argumentele tale :))

  Inteleg ca ai studii aprofundate de lingvistica moderna, nu? Mai rar aberatii ca ale tale :)), dar mersi pentru sursa de rasete =)))

  P.S. inainte sa te bagi in discutii argumentative, asigura-te ca te-ai informat cat ai putut de bine. Altfel, te faci de ras tare, cum ai facut acum

 16. la fel pentru “decat” si “doar”

  se aplica acelasi principiu, dar e plin de oameni care n-au habat cum se folosesc

 17. @Laurentiu Horubet:
  Domnul meu, ma inclin in fata claritatii argumentelor dvs.

 18. argumentatie care demonstreaza ca aceasta problema din cauza/datorita este una falsa
  http://cristinaandrei.blogspot.ro/2012/05/din-cauza-lui-datorita.html