Digi24 în must-carry. Falsa problemă a cabliştilor

Digi24 a fost introdus, recent, în lista must-carry. Adică trebuie preluat de toţi cabliştii. Momentan, postul de ştiri n-a fost preluat de doi mari cablişti, UPC şi Romtelecom. Teoretic, motivele sînt bune. Practic, operatorii nu cîştigă nimic dacă nu introduc postul. Şi nici nu pierd mare lucru.

tv

Scuza principală ar fi că, pe Digi24, se face reclamă la serviciile RCS-RDS. Doar că, în afară de diferenţa de preţ şi, probabil, de nişte canale, nu e nici o diferenţă în sine între serviciile oferite. În plus, singurul motiv pentru care un abonat ar pleca de la reţeaua cu care are contract este, în cel mai fericit caz, servicii triple-play la jumătate de preţ.

Un exemplu concret ar fi următorul: acum vreo două luni, Romtelecom a avut o activare pe clienţii existenţi la telefonie fixă. A venit reprezentantul lor la uşă şi a explicat că, dacă ai telefon fix (indiferent de abonament sau, mă rog, minimum cel de 10 lei), compania îţi oferă televiziune prin cablu, cu pachet HBO inclus, gratuit, pe viaţă. Adică un serviciu care, altfel, ar costa cel puţin 40 de lei. Cu sau fără reclamele de pe Digi24, acest client Romtelecom nu va pleca.

Bătălia, de fapt şi de drept, e pe pachete de servicii. Fiecare operator vrea să-ţi vîndă un pachet complet şi adevărul e că RCS-RDS are preţuri mici comparativ cu UPC, de exemplu. Un abonament cablu (cu HBO) + internet + telefonie de la UPC costă cel puţin 95 de lei. Soacră-mea e invadată constant, par example, de băieţii de la UPC, că nu vrea să-ţi schimbe abonamentul (unul vechi de vreo şapte ani), pentru care plăteşte 40 de lei (cu întregul pachet HBO). Şi asta pentru că noile pachete sînt mai scumpe.

La RCS-RDS, pe de altă parte, avem telefon + internet (cablu) + cablu (digital + pachet HBO) + stick de internet mobil + SIM de date pentru iPad la 85 de lei.

Nu ştiu care sînt motivele – probabil, preţurile, – dar cei mai avantajaţi în toată afacerea asta ar putea fi cei de la Romtelecom dacă ar găsi o soluţie să ieftinească semnificativ serviciile IPTV. Avînd în vedere că de bandă nu duc lipsă abonaţii (iar netul de la Romtelecom merge strună), probabil că sînt alte costuri (de exemplu, licenţiere) care trag preţul în sus.

O soluţie de ieftinire a IPTV-ului ar putea concura lejer cu orice ofertă de pe piaţă. 10 lei – telefon fix (cel mai ieftin, că oricum nu prea mai sunăm de pe fix), 35-40 lei o conexiune medie la internet şi încă 30-40 de lei cablu (cu abonament HBO inclus) ar ieşi tot pe acolo.

Diferenţa de preţuri ţine însă şi de amortizarea unor costuri. Mai exact, cei de la RDS au fost mai inspiraţi decît concurenţa, fiind prima reţea mare ce a adoptat fibra optică. S-au concentrat înaintea celorlalţi pe oferirea de internet şi au realizat mult mai repede o infrastructură. Competiţia a intrat pe piaţă mai tîrziu, a mers pe tehnologii existente şi abia după cîţiva ani a început să le schimbe. Să ne amintim doar de Astral, înainte de a se numi UPC, care a preferat să se concentreze mai mult pe cablu decît pe internet.

Vremurile au venit cu viteză peste, cine n-a fost gata… a trebuit să investească mult, să meargă pe pierderi o bucată de vreme, iar acum îşi amortizează investiţiile, de unde şi preţurile mai ridicate. Probabil că, dacă n-ar fi fost perioada de criză economică, operatorii şi-ar mai fi permis să meargă, o bucată de vreme, pe pierderi şi să scadă preţurile la nivelul RDS.

Altfel, Digi24 e o falsă problemă. Antena 3 are vîrfuri de audienţă de 400-500 mii de oameni, în timp ce posturile următoare au în jur de 100-150 mii. Probabil că Digi24 ar putea ajunge la 200.000. Chiar şi aşa, campaniile publicitare de pe posturile cu audienţă mai mare şi cîteva campanii de fidelizare ar contracara orice efect pe care l-ar putea avea reclama de pe Digi24 la serviciile RDS.

2 comentarii

  1. problema cablistilor este invidia. RCS-RDS are un pas in fata in fata lor. americanul ala de la UPC nu degeaba a inteles ca a pierdut disputa si a vrut sa vanda UPC-ul catre RDS-RCS. a intervenit atunci consiliul concurentei si afacerea a cazut

  2. Cea mai sinistră afirmaţie din tot articolul: “netul de la Romtelecom merge strună”. Ce viteză ai pe upload?

    Eu am o colaborare la un birou unde din lipsă de alternative suntem pe Romtelecom. Viteză de upload până în 60 KB/s, a ajuns spre vârfuri de 99 KB/s după upgrade la cel mai scump abonament. Exact, viteză de dial-up de tristă amintire. Folosim netul f. puţin, de regulă 2 seri pe săptămână, din care una este critică, trimiterea unor fisiere pdf la tipar. Este durere până se încarcă cei câţiva MB pe FTP. Cât despre promptitudinea cu care intervin pentru rezolvarea problemelor tehnice… n-am cuvinte să exprim fără înjurături cât de nepăsători sunt. Deşi au sediul peste drum, îţi fac programări de genul peste câteva zile – o săptămână. Timp în care te plimbi noaptea prin oraş cu stikul de memorie să trimiţi de undeva fişierele… Ca o comparaţie, la RDS sunt ani de zile de când n-am avut timp de remediere mai lung de o oră, indiferent de momentul din zi sau din noapte ori starea meteo (bubuit echipamentul din clădire la o furtună).