S-au predat PSD-ului, să moară Digi dacă te mint!

După cum probabil ați aflat, Digi24 a depus armele, a ridicat și a fluturat steagul roșu și s-a predat lui Liviu Dragnea cu tot cu armata de reporteri și moderatori și cu toată muniția de jurnalism echilibrat. Ne-a părut bine, la revedere.

Era cumva previzibil după ce au ras stațiile locale și după ce au început să le plece oamenii, cu Tudor Mușat în frunte. Zoltán Teszári n-a părut niciodată vreun soi de mecena al jurnalismului, dimpotrivă, era cumva de așteptat să se încoloneze și el în rândul celor care pupă-n fund partidul-stat, călcând pe urmele lui alde Voiculescu, Vîntu și Gușă, alți trepăduși ai tranziției.

Partea tristă e că n-a mai rămas nici o televiziune de știri și că singura de la care ai mai avea vreo așteptare de rezistență ar fi ProTV. Problema e că ProTV nu-i televiziune de știri și nici nu cred că ar trebui să se aștepte cineva ca trustul să lanseze vreuna.

Mă gândeam, azi, că ar fi mișto o televiziune cu un nume de genul News.ro, dar nu-și permite Orlando să se arunce într-o chestie atât de mare. Mă mai gândeam și că o altă televiziune care ar mai putea avea ceva influență – pentru că are o audiență destul de mare – ar fi KanalD, dar de la turci nu poți avea așteptări pentru că… nu vrei să-l superi pe Erdogan.

Televiziunile de știri au fost capturate

Deci c-am pe-aici ne aflăm. Televiziunea a fost capturată, majoritatea site-urilor de știri au fost capturate (sau se abțin de frică să nu le fie puse bețe-n roate prin zeci de controale ANAF pe cap), iar ce-a mai rămas sunt vreo două posturi de radio (EuropaFM și RFI) și câteva site-uri de știri:

…și cam pe aici se termină lista. Ar mai fi News.ro și Profit.ro pe partea de știri, dar astea două intră direct în categoria “agenții”, mai mișcă niște lucruri pe la ziare.com, la care au tras câțiva ziariști buni (Magda Gridinaru, Ionel Stoica), mai mișcă ceva pe la Adevărul (dar mie-mi pare că arată ca un pește pe uscat care abia mai dă din coadă, asta mulțumită lui Liviu Avram) și s-a cam încheiat socoteala.

Prin urmare, pentru alea de mai sus, faceți bine și donați, că nu îi plătește nimeni pe oamenii ăia să scoată la suprafață mizeriile partidului de guvernământ. Iar dacă și ăia mor de foame, s-a dus și ultima speranță că în România s-ar mai putea întâmpla ceva bun.

Cătălin Tolontan e, câteodată, naiv

Într-o altă notă, filozoful Mihai Șora a postat pe facebook un status în care zicea că o televiziune care-l cheamă în direct pe Florin Iordache (îl știți, Ciordache, OUG 13) merită să moară.

Televiziunea în cauză era Digi24 – care, apropo, a reușit performanța să transmită o zi întreagă, fără un singur comentariu critic, ceva eveniment irelevant al partidului. Practic, Dragnea și-a dat jos chiloții și a așteptat ca Teszári să scoată limba. Iar limba lui Teszári, zisă și Digi24, s-a executat ca și când ar fi fost Mircea Badea la fundul lui Voiculescu.

Așa, revenind la Cătălin Tolontan. Scrie el în Libertatea:

Când devii jurnalist, opiniile tale politice, preferințele culturale și sentimentele despre inteligența artificială nu dispar, însă lasă locul responsabilității de a oglindi lumea în toate aspectele ei, indiferent că-ți convin sau nu. Reporterii sunt custozii faptelor, ei nu le pot sechestra, căci nu le aparțin, și le dau mai departe publicului, adevăratul proprietar.

Dincolo de exprimarea de al paișpelea congres, e cam amar să scrii asta când Digi24 l-a pupat în fund pe Dragnea, în ziua respectivă, mai ceva decât Antena 3 și România TV.

După o perorație despre idei scrise de Hannah Arendt, probabil ca justificare pentru mizeria făcută de Digi24, Cătălin continuă:

Presa nu e Facebook, să te grupeze doar alături de opiniile prietene, deselectându-le pe celelalte, până când ai sentimentul că nu mai există alți oameni pe lume, decât cei care gândesc ca noi. Presa e o promisiune adresată tuturor și pe care încearcă s-o ducă la îndeplinire, mai bine sau mai rău.

Să nu fiu înțeles greșit, Cătălin Tolontan e un om extraordinar din foarte multe puncte de vedere (nu doar ca profesionist, ci ca om; mark my words, e un tip care ar ajuta pe oricine dacă ar putea), dar are, câteodată, momente din astea în care pe sticlă dă cu purici.

Așa e, presa nu e facebook și nu trebuie să țină partea unei bule. Și Digi24 nu era facebook și nu ținea partea unei bule. Până zilele trecute, când au uitat de responsabilitatea de a oglindi lumea în toate aspectele ei.

Ce se întâmplă cu o televiziune care uită de responsabilitatea asta și ai cărei reporteri nu mai sunt costozii faptelor? Merită să moară.

6 comentarii

  1. Exercițiu de matematică: de unde au bani Newswekk și G4media?

    G4media nu are atâția susținători încât să se susțină încât să-i calmeze „adicția” lui Tăpălagă pentru Haagen Dazs, iar Newsweek se știe că e susținut pe o parte de serviciul de informații extern.

  2. De ce nu ai luat în calcul și Hotnews?

    Sunt curios.

  3. Alex, care donatii gogule? Alea care nu sunt la vedere?

    • “Gogule”, discuția e mult mai complexă. Ca să duci o redacție în spate, ai nevoie de niște bani. Dacă un gog vede că sînt donații recurente de 3.000€/lună, o să zică “e OK, nu mai au nevoie de banii mei, ia să anulez abonamentul”. Pentru că toată lumea s-a obișnuit să aibă totul moca, nu știe cît te costă hostingul care îți ține un milion de afișări pe zi, chiria pentru redacție, internetul, salariile, taxele, echipamentul, benzina, contabilitatea șamd. A existat discuția asta la g4, la un moment dat, și tocmai asta a fost dilema: zicem sau nu? Că e OK, faci publică informația, gogu’ află că tu ai bani de salarii și-un buffer, în bancă, prntru trei luni, și zice că gata, totul e bine, și nu mai cotizează. Și peste trei luni bați din buză. Ca idee, donațiile cresc cînd apar investigații mari și scad în perioadele normale. Din alea recurente, nu cred că ar avea bani de salarii, iar investigații beton nu poți produce în fiecare zi. Plus probleme cu paypal care îți blochează contul cînd ai un spike, plus taxele paypal care te rup șamd. Or, degeaba îi arăți omului contul de paypal cînd la fiecare 3 euro, paypal îți ia jumate drept comision de procesare a plății. I shit you not. Suma aia e irelevantă. Știu că pare simplu, dar de fapt nu e. Uită-te la Recorder. Se pișă pe ele de materiale virale, donațiile sînt inexistente. Dacă n-ar avea cîteva parteneriate, ar muri de foame. Uită-te la cît se strînge din donații. Cam ăia-s banii. Poate ceva mai mult la g4, că au trafic mai mare. Dar situația nu e deloc roz.