De ce statul nu vrea tehnologizarea birocraţiei

Doru are un articol lung în care încearcă să explice că IT-ul românesc e doar o industrie de lohn cu angajaţi plătiţi bine şi că statul ar trebui să se implice mai mult pentru a stimula creativitatea, nu munca de programare la comandă, pentru alţii.

Am scos următorul paragraf din textul lui:

Statul ar trebui să înțeleagă momentul în care se află omenirea și să își propună să ne situeze între țările aflate în primul val al inovării și transformării digitale. Ar trebui să ne dorim să fim între primele smart countries, având, evident, smart cities în care noile tehnologii sunt asimilate rapid și eficient și constribuie consistent la creșterea calității vieții cetățenilor. Ar trebui să înțelegem că, nativ, poporul ăsta este dotat pentru a face performanță în acest sector și ar trebui să dăm acces nelimitat copiilor la creativitate în mediul digital, încă de la vârsta grădiniței.

Am râs un pic la ideea asta. Nu pentru că n-ar fi bună, ci pentru că, sub o formă sau alta, oamenii care activează în industrii care ţin de tehnologie tind să pară naivi în momentele în care se întreabă de ce există soluţii la mintea cocoşului, dar pe care statul nu le implementează.

Iar explicaţia e pe cât de banală, pe atât de logică: “iese vreo şpagă din asta?

Bine, nu e vorba doar de şpagă, e vorba de acoperirea altor şpăgi, şi nu doar la nivel mare, cât mai ales la nivel micro, de primării, acolo unde se sifonează o groază de bani. În momentul în care ai o administraţie complet digitalizată, ai transparenţă. Şi cine din administraţie, în România, îşi doreşte transparenţă? Păi, noi cum mai furăm după aia?

PS: Doru mai are, pe-acolo, nişte idei care merită nişte discuţii separate, respectiv cele legate de educaţie pe zona de IT, iar observaţia lui este corectă:

Mediul universitar și cel specializat în cercetare științifică […] sunt deocamdată prea ocupate cu activități strict birocratice și invadate de sinecuriști fără vocație și amplitudine intelectuală. Universitățile sunt azi doar fabrici de diplome și se ocupă exclusiv de încasarea subvențiilor pe cap de ființă furajată cu informații teoretice vechi și lipsite de pragmatism.