Dilema jurnalistică: etică sau surse?

Mark Gurman este un băiat care, prin nu știu ce minune, pe la 15 ani, avea niște surse pe la Apple. A fost cooptat de 9to5Mac, un blog despre Apple care, la vremea aceea, începea să prindă trafic.

A lucrat acolo vreo șase ani, după care, la 22 ani, l-au angajat cei de la Bloomberg – fix pe motivul ăsta, că ajunsese să primească foarte multe ponturi. Zilele trecute, vine chestia asta, o notă internă din Apple prin care se specifică destul de clar politica firmei:

Leakers do not simply lose their jobs at Apple. In some cases, they face jail time and massive fines for network intrusion and theft of trade secrets both classified as federal crimes. In 2017, Apple caught 29 leakers. 12 of those were arrested. Among those were Apple employees, contractors and some partners in Apple’s supply chain. These people not only lose their jobs, they can face extreme difficulty finding employment elsewhere.

După care vine această analiză pe text, scurtă și la obiect, de unde rezultă că exemplele date în nota internă sunt leak-uri oferite lui Gurman. Evident, oamenii au fost dați afară – cel mai probabil, nu-i va mai angaja nimeni în Silicon Valley -, iar pe unii dintre ei îi paște pușcăria.

Moment în care stai să te întrebi, raportat strict la cazul ăsta, cât de mult contează pentru tine să dai o știre pe surse știind că sursa ta va fi prinsă, va rămâne fără job și fără casă? Vreo mustrare de conștiință, ceva, sau nu? Și cam cât de idiot tre’ să fii, ca angajat, să leakuiești o informație și să crezi că nu vei fi prins?

2 comentarii

  1. Cum draq un pusti de 15 ani corupea niste angajati de la Apple sa-i dea informatii din interior.?

  2. In alta ordine de idei: realizezi ca s-a leak-uit inclusiv nota interna care interzice leaks?!?