“Dinu Patriciu a dat în mintea copiilor.” Gluma-i glumă, dar…

De ceva vreme, în trustul lui Dinu Patriciu, lefurile se dau cînd îşi aduce aminte cine se ocupă de finanţele “mogulului”. Fără nici un soi de discriminare, căci nu pare să conteze publicaţia la care lucrează unul sau altul. OK, poate că există discriminări, iar angajaţii de la ziarul fanion al trustului (nu ştiu să zic dacă Adevărul sau Click) îşi iau salariile la timp. Cert e că, potrivit unui amic, angajat de ceva vreme în trust, “dacă auzi un zvon despre Adevărul, să ştii că aşa se şi întîmplă.”

La Patriciu, gluma s-a îngroşat rău. Adevărul nu e singurul business în care dom’ arhitect a investit şi care nu merge strună. Mic.ro, de exemplu, are datorii de aproape 40 de milioane de euro. În Oradea, s-au închis deja nouă magazine mic.ro. Astea sînt cele despre care am aflat eu, prin bunăvoinţa unei cititoare. Şi, probabil, mai sînt şi mai urmează şi altele. În ultimii ani, Dinu Patriciu n-a cîştigat bani sau, cel puţin, n-am auzit noi să cîştige vreun chior. Nu în România, cel puţin. În Georgia, unde a cumpărat o bancă, poate că-i merge.

Ce-i în mintea unui copil de 6 ani?

După vînzarea Rompetrol, n-a făcut altceva decît să arunce cu bani în stînga şi-n dreapta, în tot soiul de afaceri care stau să pice. Tind să cred că nici trustul de presă nu-i departe. Care-i legătura cu titlul? Dinu Patriciu se joacă. Bate din palme ca un copil de şase ani şi o nouă jucărie apare, chit că se cheamă trust de presă sau reţea de magazine. Se plictiseşte repede şi aruncă jucăria într-un colţ al camerei. Stă pe un sac cu mai bine de un miliard de euro, îşi permite. O să-şi cumpere, probabil, alte jucării, pe care le va arunca din aceeaşi mişcare a mîinii.

Trist însă e că nu se joacă doar cu nişte businessuri, ci cu vieţile unor oameni. În reţeaua mic.ro, unii şi-au investit apartamentele cu care girează creditele la bănci. Nu-i de mirare că mic.ro e un subiect care prinde atît de bine la cititori. Articolul pe care l-a preluat de aici Hotnews a ajuns a doua cea mai citită ştire de pe site. Sînt oameni care depind de jucăriile lui Dinu Patriciu.

Întrebarea este cît timp se va mai juca precum un copil răsfăţat, de şase ani, care primeşte tot ce vrea?

10 comentarii

 1. wtf… si-a girat cineva casa pentru a lucra la mic.ro???

  • @obnoxious: sint niste oameni care au facut credite de peste zece mii de euro ca sa se “asocieze” cu Patriciu. Daca locuiesti in provincie, nu cred ca-ti da vreo banca atitia bani fara sa-ti ceara casa garantie.

 2. lol: iar angajaţii de la ziarul fanion al trustului (nu ştiu să zic dacă Adevărul sau Click)

 3. Mie Patriciu nu mi s-a părut niciodată a fi un businessman de succes. Da, este adevărat că a făcut un morman de bani. Însă rețeta succesului său cred că sună pe scurt cam așa: “iau ieftin de la stat, vând mult mai scump mai departe”. Iar din momentul în care statul a ieșit din ecuație, se pare că afacerile lui o iau în jos. Mă rog, încă are de unde să piardă.

  Trist este că foarte puțini dintre marii oameni de afaceri din România, pe care-i vedem prin toate topurile, au făcut ceva cu adevărat **durabil** aici în țară.

 4. Nu e treaba domnului Paturiciu “vietile oamenilor”, ca nu e casa de ajutor. El are mereu nevoie de afaceri noi. Lectie de business: Un rechin daca nu se misca nu respira (cei din ocean).

  Raspuns: o sa isi cumpere ce vrea el pana n-o mai putea. Nu e cazul sa ne tinem rasuflarea, este de unde.

 5. domnu’ subiectiv, cînd faci ditamai reţeaua mic punct ro şi cînd ditamai măgarul de 60 de ani dai în mintea copiilor, tot downshifting se cheamă.

 6. Discuţie care a avut loc cu câţiva ani în urmă:

  Reporter: – Se spune că aţi luat rafinăria de la Stat pe mai puţini bani decât făcea metalul din care e făcută.
  Dinu Patriciu: – Nu e adevărat, Petromidia avea datorii de zeci de milioane de euro, şi eu am investit pentru a o retehnologiza şi a plăti datoriile. Acum e profitabilă, a crescut în valoare şi datorită retehnologizării prelucrează petrol greu şi bogat în sulf, ceea ce alte rafinării nu pot face în mod profitabil.

  Ghici în care regiune a Pământului se găseşte petrolul greu, vâscos şi bogat în sulf… la preţuri preferenţiale pentru conu’ Dinu? :)

  ~Nautilus

 7. deci ion legitimeaza teapa prin faptul ca patriciu e un rechin si trebuie sa se miste. ireal, as zice.

 8. Cat timp ? cat timp vrea el, cine crezi ca l-ar putea opri?