Divertis, Distractis, Bendeac şi umorul românesc

Repede, un citat din Silviu Petcu, luat dintr-un interviu recent, din Evenimentul Zilei, pentru că e relevant în contextul mizeriilor de la TV:

Din păcate pentru noi şi pentru cei ce apreciază stilul Distractis, noi n-am vrut să ne schimbăm. Un lucru care ne aduce deservicii. Pentru că dacă nu te adaptezi, nu eşti bun. E greu să ne vezi pe noi în pielea goală, ca domnul Bendeac, de exemplu. El are o dezinvoltură senzaţională. Debitează prostii în pielea goală formidabil

Am nimerit, zilele trecute, pe la TVR1. N-am zăbovit mai mult de două minute, căci se termina pauza publicitară la serialul de pe AXN. După ce-am mai prins, în ultimele săptămîni, bucăţi din Serviciul Român de Comedie, am apucat să trag şi nişte concluzii. Şi ca să fie comparaţia completă, eu nu sînt fanul umorului de tip Bendeac. Pricep că oamenii cred în ceea ce fac, dar e un umor de autobază care, pe mine, nu mă face decît, cel mult, să zmbesc.

Din punctul meu de vedere, există două tipuri de umor. Sînt glumele deştepte şi glumele de autobază. De primul tip, responsabili erau cei de la Divertis. Care, ulterior, s-au spart în două grupuri. Cel din care face parte Silviu Petcu şi cel pe care şi l-a creat Toni Grecu. Am fost surprins, cînd am ajuns pe TVR1, de calitatea glumelor. Nu spun că noua echipă a lui Toni Grecu nu-şi face treaba, e un umor decent, dar tot bătrînii Divertisului reuşesc să mă facă să rîd.

Dincolo de porcismele de frecatul sfîrcurilor la Antena 1 şi de glumele politice explicite de la ProTV, eu rămîn constant surprins de cei din vechiul Divertis, care au reuşit, aproape de fiecare dată, să rămînă proaspeţi, folosind şi nume, şi aluzii, fără să fie expliciţi. Este, poate, o diferenţă de viziune, de experienţă (inclusiv de viaţă) şi de stil, dar, sincer, mă bucur că oamenii ăia încă n-au secat. Şi-mi pare rău că viitorul umorului românesc este aşa cum îl descrie Silviu Petcu.

2 comentarii

 1. Salut
  Imi pare rau ca Divertis nu mai este ce a fost. Am si acum casetele lor de la inceput si, de cate ori le ascult, rad cu lacrimi.
  Pacat

 2. Asta mi-a placut tot timpul la Divertis (intr-o formula sau alta)…constanța lor si incadrarea in limitele bunului simț.

  Mi-a mai placut o chestie:
  […]Noi am aflat că am avut probleme cu Securitatea după Revoluţie. Vorbesc foarte serios. De la nişte domni, care ne-au ţinut spatele pe vremea lui Ceauşescu. N-am ştiut nimic. Nu ne-a întrebat nimeni nici unde stăm, nici ce facem, nici ce spunem.[…]
  ȘI:
  […]spre sfârşitul activităţii la Antena 1, a fost foarte complicată coexistenţa cu conducerea. Antena 1 avea probleme foarte mari cu episoadele de la “Animal Planet”. Erau turbaţi. Geoană, cel puţin, nu mai putea. Aşa cum ieşea caracterul nostru în desenul animat, era delicios. Nu mai suporta probabil şi s-au dat nişte telefoane[…]