Doar 1.000 de startup-uri europene au primit finanţare în 2011

Dacă v-aţi întrebat vreodată cum merge industria online pe bătrînul continent… răspunsul e simplu: prost. Găsiţi povestea completă în Financial Times, care citează Dow Jones VentureSource. Doar 1.012 startup-uri au fost finanţate în 2011, cel mai mic număr din 2000, cînd DJVS a început monitorizarea, pînă în prezent. Adică o scădere cu 14% faţă de anul trecut. Asta nu înseamnă, totuşi, că investiţiile au fost mici. Suma totală băgată în cele 1.012 companii a fost de aproximativ 4,4 miliarde Euro (în medie, cam 4,35 milioane euro per startup).

Şi totuşi, comparativ cu Silicon Valley, 1.012 companii este un mizilic. “Bătrînii” sînt mai conservatori, iar “bătrîna” Europă nu face nici ea excepţie. Moment prielnic pentru a-i cita pe băieţii de la Summify, a căror companie a fost cumpărată, acum mai puţin de două săptămîni, de către Twitter. Şi care, întrebaţi de un reporter din trustul Pro, au fost cît se poate de oneşti:

R: Aveţi de gînd să vă întoarceţi să lucraţi, la un moment dat, în România? Daca da, în ce condiţii?
S: Probabil că nu. Dacă vrei să inovezi în IT, trebuie să fii cît mai aproape de un centru tehnologic precum Silicon Valley. Este important să înţelegem că asta nu spune nimic rău despre România. Este în egală masură dificil să reuşeşti din aproape orice altă ţară din Europa.

Găsiţi interviul complet aici. Cam asta ar fi, pe scurt, situaţiunea. Vrei să faci un business online, te muţi în Statele Unite. Cu cît eşti mai departe de Silicon Valley, cu atît e mai greu să răzbeşti dacă vrei să intri pe piaţa internaţională. E, oarecum, la fel şi în România, dar la o scară mult mai mică: vrei să cîştigi mai mult, vii spre Bucureşti.

4 comentarii

 1. Parca ideea webului era ca poti sa te stabilesti oriunde vrei tu nu sa stai fizic undeva, care sunt beneficiile de a fi in SUA mai exact?

 2. Finantare, ok.
  Dar eu consider ca atunci cant esti finantat renunti la libertatea ta pentru ca o bucata din aacerea aia apartine altcuiva si nu imi place ideea asta.

  Daca vii cu banii tai de acasa atunci ce mai ramane?

  Faptul ca esti in trend cu ultimele technologii? Poti fi si de la distanta.
  Ca ai cheltuieli reduse de infrastructura ca o inchiriri pe cea de acolo? Poate, dar acum cu ACTA si SOPA, mai ai incredere ca nu va veni statul la tine sa te intrebe de sanatate chiar pentru un nimic, gen nu ai voie agregator de trade markuri fara acordul lor? Cam SF nu?

  Cred ca cel mai mare avantaj e ca stii ce fac altii si stii ce poti tu face in schimb.

  • @OK: citeste articolul asta si mai discutam dupa aia. E o mare diferenta intre a ceda 8-10% din business pentru aproape 200.000 de euro, daca ideea ta e buna, si alta e sa te uiti la Arena Leilor, pe TVR, unde aia vor sa-ti dea 10.000 pe 60%. Sa nu confundam, vorbim de mentalitati diferite. Plus de asta, in momentul in care se implica niste investitori seriosi, ei vor fi printre primii care vor cauta alti investitori seriosi si vor vinde cot la cot cu tine pentru a-ti creste tie afacerea. Ideea e ca, daca totul merge cum trebuie, ajungi sa cedezi 30% din afacere si sa ai de citeva zeci de ori mai multi bani decit ai fi facut tu singur in toata viata companiei tale. Finantarea nu este doar despre bani, e si despre consultanta, si despre mentorat, si despre feedback, sfaturi pe orice, de la idee, la dezvoltarea ei, la focus pe ce e important, si pina la model de business, marketing si vinzari.