Niște documentare grozave și-o idee despre noile spaime

Gary Huswit e un realizator independent de documentare. Are patru dintre cele mai mișto pe care le-am văzut până acum despre zona de design. De Helvetica – filmul – a auzit, probabil, toată lumea.

Huswit a decis ca, în perioada asta, să ofere gratuit, în fiecare săptămână, acces la câte unul dintre filmele lui. A început cu Helvetica, pe care l-am revăzut acu’ două săptămâni, după vreo cinci ani de la prima vizionare.

Am ratat Objectified, filmul de săptămâna trecută, dar săptămâna asta e la liber Urbanized – mă rog, azi și mâine -, în care e vorba de modul în care sunt organizate orașele și despre cum pot fi transformate în ceva mai bun. Urbanized nu e nou, e făcut prin 2010, dar e plin de idei mișto.

De departe, cea mai mișto mi s-a părut una desprinsă din vorbele primarului din Bogota, Columbia, care a zis ceva de genul: “în nici o constituție din lume nu scrie că cetățeanul are dreptul la un loc de parcare. Mașina ta nu e problema guvernului“.

Și a mers mai departe cu crearea unei companii de transport în comun cu propriile benzi pentru că “în constituție scrie că toți oamenii sunt egali în fața legii. Dacă toți oamenii sunt egali, iar o mașină transportă un om și un autobuz transportă o sută, atunci un autobuz trebuie să aibă de o sută de ori mai multă stradă“. Am râs auzind logica asta, dar… cam are dreptate.

Urbanized e un must dacă vreți să știți ce să cereți viitoarei administrații a Bucureștiului. Ați putea chiar să-i dați link-ul lui Nicușor Dan, să-și revizuiască strategia pentru capitală.

În altă ordine de idei, eu am avut câteva momente în care mi-a venit să mă duc să mă spăl pe mâini uitându-mă la niște imagini cu aglomerația de oameni din diverse orașe. E una, la un moment dat, cu mahalalele din marginea Mumbaiului și mi-a stat inima-n loc pentru o secundă gândindu-mă ce măcel va fi acolo din cauza virusului ăsta.

E posibil să mă înșel, dar am o vagă bănuială că lumea va ieși din criza asta cu niște obiceiuri noi și cu niște spaime pe măsură. Nu știu în ce măsură va crește rata de vaccinări, dar mă gândesc la un singur lucru: că ăsta nu va fi nici primul, nici ultimul virus care ne va ține în casă.

Când se va da liber la ieșit din arestul la domiciliu, sunt aproape convins că reflexul majorității oamenilor va fi acela de a păstra măcar un metru distanță față de cei din jur. Cred că deja începem să ne schimbăm niște obiceiuri, rămâne de văzut cât o să ne țină.

3 comentarii

  1. Important ca perioada asta să dureze suficient de mult ca oamenii să prindă obiceiuri noi și să și le imprime în viața de zi cu zi. Mă cam îndoiesc. Au mai fost pandemii (aviară, porcină, .etc) și oamenii nu și-au modificat fundamental comportamentul. La un an după coronavirus oamenii vor fi uitat deja ce s-a întâmplat.

    Revenind la India sau Africa sau America Centrală și de Sud, acolo va fi măcelul mare. Și în România, desigur.

  2. Eu am văzut de curând niște secvențe din Dhaka, Bangladesh.
    Vai și-amar…

  3. Gripa spaniola se estimeaza ca ar fi omorat 5 la suta din populatia Indiei. (12-17 milioane). Situatia oamenilor din India, in special pentru cei saraci nu s-a schimba prea mult. Asadar ne putem astepta la un “macel”.