Ţeapa redirecţionării celor 2% către spitale publice

Vlad Mixich scria ieri, pe Facebook, despre o modificare legislativă legată de acei doi la sută redirecţionaţi către diverse organizaţii. Mai exact, propunerea arată că românii vor putea să direcţioneze cei 2% din impozitul plătit statului către spitalele publice.

spitale-romania

După ce am hăhăit vreo două minute de stupizenia măsurii, am mai râs două minute de motivarea modificării legii. Cică, astfel, fondurile astea sunt menite să crească lefurile cadrelor medicale şi sanitare. După ce-am mai râs un pic, m-am enervat.

Să zicem că, prin absurd, cetăţenii din fiecare oraş – cei cu locuri de muncă, adică – se gândesc să facă un pustiu de bine şi să completeze formularul pentru 2% şi să pună Fiscul la treabă, să trimită banii din impozite către spitalul local. Ei bine, aici apar problemele.

În primul rând, Fiscul colectează toate dările într-o găleată comună, alături de toate celelalte încasări. ANAF nu are mai multe conturi, să zici că banii ăia se duc la asigurări de sănătate, ăia la pensii, ăia la autostrăzi. Sunt la grămadă. Guvernul nu oferă nici o garanţie că, în toamnă, când face bugetul pentru anul următor, nu se răzgândeşte.

ANAF nu oferă nici o garanţie că va vira banii ăia în anul următor, la timp, ca managerii spitalelor să mărească lefurile. Pentru că, în fond, vorbim de creşterea bugetelor spitalelor cu sumele direcţionate de oameni. Banii nu se duc direct în conturile medicilor şi asistentelor. Başca, birocraţia legată de măririle lefurilor, ba chiar lipsa legislaţiei legate de modul în care banii merg către angajaţii spitalelor: mărire temporară sau bonus? Dacă e bonus, în funcţie de ce lege şi cum se impozitează bonusul? etc.

A doua problemă pleacă de la alocarea acestor fonduri în bugetele spitalelor. Ce legislaţie obligă spitalul ca aceste fonduri să fie distribuite angajaţilor în zilele de leafă şi nu folosite pentru altceva? De exemplu, e de notorietate faptul că unele spitale au externalizat o groază de servicii, de la bucătărie până la spălătorie, ba chiar şi laboratoarele pe ici, colo.

Nu mai socotim faptul că licitaţiile pentru externalizarea serviciilor s-au făcut, la vremea lor, în funcţie de simpatii şi mai puţin de calitate, că omul senatorului sau deputatului din partidul X a primit bucătăria, altul spălătoria etc. Sau că, de fapt, câştigătorii licitaţiilor au fost sponsorii din campaniile electorale. Prin urmare, ce garanţii avem că nu se renegociază contractele cu sponsorii, chipurile pentru servicii mai bune?

Evident, ideea de a folosi banii ăştia pentru a motiva medici şi asistente oricum prost plătiţi este admirabilă, dar fără nişte norme concrete, miroase a ţeapă. Şi probabil că ăsta şi este scopul modificării legii. Să mai ajungă nişte bani pe unde trebuie.

(Sursă foto)

8 comentarii

 1. Eu ma intreb de ce spitalele nu-si deschid cont la o banca (nu stiu daca isi pot deschide la Trezorerie) si de ce nu-si fac publice acel cont pentru ca oamenii si/sau firmele sa doneze, o data in viata sau lunar.
  Parca spitalele au niste autonomie? Au libertatea sa-si asigure finantarea?

  • @mem: au şi nu prea. Au autonomie să încaseze nişte bani şi autonomie să-i cheltuiască pe cei primiţi de la stat. Libertatea să-şi asigure finanţarea nu există, din cîte ştiu eu. Au doar posibilitatea de a căuta donaţii – nu ştiu dacă în bani – în echipamente.

 2. ‘Cică, astfel, fondurile astea sunt menite să crească cadrelor medicale şi sanitare’ – sa creasca ce? salariile?

  in alta odine de idei este o idee tampito-comunista.
  E tampita fiindca spitalele sunt finantate din sistemul public. De ce sa mai platesc inca odata ceva ce am platit deja? Daca stiu cat am platit CAS si daca mi se pare corect de bani astia cum am fost tratat si vreau sa mai dau in plus, e ok, faci donatie catre spital (nu spaga directa la doctor, tot sistemul trebuie sustinut, nu numai doctorul sau asistentele) si donez cat mi se pare mie de cuviinta, nu 2%, poate 10%.
  E comunista fiind in substanta ‘hai sa murim de grija altuia’. Daca medicii traiesc prost, au libertatea de exprimare sa faca greve si demonstratii. Pot protesta. Pot explica la televizor, li se pot lua interviuri in care spun in ce conditii de lipsuri materiale lucreaza. Nu trebuie sa ii spionez eu ca sa stiu ca nu am bani de consumabile, e obligatia lor ca ei sa fie primii care spun asta. Si e obligatia lor sa isi ceara drepturile, nu ca eu sa stiu ce ii doare pe ei.
  Apoi se mai gaseste un adrian nastase care a spus: stiu ca profesorii fac meditatii private, asa ca le tai din salarii. Vine unu ca asta si taie din fondurile spitalelor ‘ca oricum mai primesc si 2%’. Apropo de nastase, pretenii lui occidentali i-au explicat ca sunt multe paturi de spital a mia de locuitori, un indice birocratic ce indica coeficientul de boala al unui popor. la care intelgentu de bombonel a redus nr de paturi sa dam mai bine in statistici. Videcarea societatii nu conteaza, coteza de fapt indicatorul.
  Si cum sunt atatea cazuri de conflict de interese (directorii de spital cumpara de la firmele ruelor de unde ridica comisioane nedrepte) sa le dai bani fiindca ‘nu au destul’?

 3. Deci… sa mai dau 2% din impozitu la un medic spagar? Mi se garanteaza mie intr-un fel ca daca donez acest procent voi fi tratat normal intr-un spital romanesc de stat?

 4. Dar cei 2% pe care ii virezi sunt deja colectati. De ex in 2015 virez 2% din impozitul colectat pe 2014.

  Deci dupa ce se termina termenul de completat formularele ANAF va stii exact cati bani tre sa vireze in 2015. Iar spitalele isi pot face bugetul pe a doua parte a lui 2015 luand sumele in considerare.

 5. @Silviu: nu stiu daca si cata autonomie au spitalele in a colecta bani din diverse surse, si daca statul le taie sau nu din fonduri cand/daca primesc acel 2%.
  Ce stiu este faptul ca depinde foarte mult de managerul spitalului cum isi face meseria ca spitalul sa mearga in sus s-au in jos. Se vorbeste in targ la Rosiorii de Vede cum ca s-ar fi luat cate 5000 de euro pentru angajarea unor infirmiere sau asistente. Te mai miri atunci cand bolnavul cere plosca si ajunge sa faca pe El, iar personalul se cearta pentru borcanul de mancare? O spun din stiute nu din auzite. Ex: cutarita mai vrea si borcan pentru acasa, nu-i ajunge cat baga-n Ea aici!
  Atunci ce mai este de facut? I-mi statea in gand sa sun Eu la 112 din patul de alaturi sa chem pe cineva mai competent sa faca ordine, dar imi riscam viata, ca si asa am fost mustrat de asistente si parat la Doctorul meu. Noroc ca acesta a fost foarte inteligent si a inteles realitatea si ma expediat la Bucuresti si nu a acceptat nici un leu.
  Sigur pentru unele spitale s-ar merita nu numai 2%, iar la altele ar trebui sa stea cineva cu biciu s-au sabia sa faca ordine incepand de la manager pana la portar.

 6. Acum foarte multi ani, cand am trecut pe la o biserica din Bucuresti (nu pentru mine, pentru un prieten), am fost conditionat de semnarea unui formular de 2% catre biserica pentru a putea face o programare. Deci cumva, banii aia ajung catre institutia respectiva cata vreme ea are un cont, desi este sponsorizata deja din sistemul public.